Dzisiaj jest 26 sie 2019, 0:00



Strefa czasowa UTC+1godz.





Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
Offline
Post: 16 maja 2019, 15:16 
*

Rejestracja: 16 maja 2019, 15:01
Posty: 6
Pojazd:
Jak w tytule. Skuter Baotian BT49QT-9. Był dość intensywnie "ujeżdżany" przez syna, a ostatnio stał z pół roku nieużywany. Postanowiłem więc uruchomić. Podłączam akumulator i żadnej reakcji. Nawet wskazówki nie drgną. Wymieniłem bezpiecznik, ale dalej nic. Instalacja wygląda na nieuszkodzoną. Znaczy się w sensie mechanicznym, czyli wszystko podłączone i nic się nie paliło. Co powinienem sprawdzić w następnej kolejności?


Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 


Offline
Post: 16 maja 2019, 20:35 
*
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 mar 2019, 18:43
Posty: 40
Lokalizacja: Tarnów
Pojazd: Brak :)
Może akumulator dokonał żywota, zaczął bym od ładowania/sprawdzenia miernikiem :)




Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Offline
Post: 16 maja 2019, 21:27 
*

Rejestracja: 16 maja 2019, 15:01
Posty: 6
Pojazd:
Nie, sprawdzałem na dwóch różnych akumulatorach, które uprzednio naładowałem. Zresztą nawet niemal pusty akumulator dałby jakiś znak życia - choćby wskazówka poziomu paliwa by drgnęła, a tutaj zupełnie nic, żadnej reakcji. Po prostu nie ma prądu, ale dlaczego? Bezpiecznik wykluczyłem, co może jeszcze dać taki efekt? Stacyjka? Cewka? Moduł zapłonowy?




Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Offline
Post: 17 maja 2019, 19:43 
Główny Dowodzący - Admin
Awatar użytkownika

Rejestracja: 29 kwie 2010, 14:29
Posty: 7418
Lokalizacja: Wielkopolska
Pojazd: Citroën Xsara II VTR Coupe
Imię: Mateusz
zico4you pisze:
Stacyjka? Cewka? Moduł zapłonowy?


Z tych które wymieniłeś tylko stacyjka może takie objawy




_________________

DOŁĄCZ DO NASZYCH GRUP SPRZEDAŻY :

:arrow: https://www.facebook.com/groups/skutermaniacy/
:arrow: https://www.facebook.com/groups/maniacymoto50/
:arrow: https://www.facebook.com/groups/maxiholicy/




Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Offline
Post: 18 maja 2019, 13:16 
*

Rejestracja: 16 maja 2019, 15:01
Posty: 6
Pojazd:
Hmm, przedtem tego nie zauważyłem, ale idąc kabelek po kabelku okazało się, że skuter ma zepsuty prawy przełącznik zespolony (a konkretnie przełącznik świateł). Praca tego elementu wydała mi się niewłaściwa, po rozkręceniu okazał się "zbutwiały" w środku i posypały się jakieś blaszki. Zaczyna się weekend, więc nowego na razie nie dostanę, żeby sprawdzić, ale zastanawiam się czy ten jeden zepsuty przełącznik może być przyczyną efektu braku prądu w całym skuterze?

Dzięki za info o stacyjce. W takim razie to będzie następna rzecz, za którą się wezmę, jeżeli wymiana przełącznika nie pomoże.




Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Offline
Post: 19 maja 2019, 22:24 
Główny Dowodzący - Admin
Awatar użytkownika

Rejestracja: 29 kwie 2010, 14:29
Posty: 7418
Lokalizacja: Wielkopolska
Pojazd: Citroën Xsara II VTR Coupe
Imię: Mateusz
Daj znać czy się udało




_________________

DOŁĄCZ DO NASZYCH GRUP SPRZEDAŻY :

:arrow: https://www.facebook.com/groups/skutermaniacy/
:arrow: https://www.facebook.com/groups/maniacymoto50/
:arrow: https://www.facebook.com/groups/maxiholicy/




Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Offline
Post: 22 maja 2019, 1:59 
*

Rejestracja: 16 maja 2019, 15:01
Posty: 6
Pojazd:
Tak, tak, napiszę oczywiście, ale póki co dopiero zamówiłem w necie ten przełącznik, więc trochę to potrwa.




Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Offline
Post: 22 maja 2019, 23:50 
Główny Dowodzący - Admin
Awatar użytkownika

Rejestracja: 29 kwie 2010, 14:29
Posty: 7418
Lokalizacja: Wielkopolska
Pojazd: Citroën Xsara II VTR Coupe
Imię: Mateusz
zico4you pisze:
przełącznik


Stacyjkę?




_________________

DOŁĄCZ DO NASZYCH GRUP SPRZEDAŻY :

:arrow: https://www.facebook.com/groups/skutermaniacy/
:arrow: https://www.facebook.com/groups/maniacymoto50/
:arrow: https://www.facebook.com/groups/maxiholicy/




Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Offline
Post: 26 maja 2019, 21:24 
*
Awatar użytkownika

Rejestracja: 24 maja 2019, 18:08
Posty: 8
Lokalizacja: Warszawa
Pojazd: Aerox 1999r.
Imię: Michał
Często gnije kabel plusowy który dochodzi do stacyjki z aku i dalej za nią. Spróbuj pociągnąć na krótko plus z aku do plusu w stacyjce i zobacz co będzie. Przełącznik jak nie ma zwarcia to nie powinien być kłopotem i można go śmiało odłączyć na próbę.




Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Offline
Post: 31 maja 2019, 16:26 
*

Rejestracja: 16 maja 2019, 15:01
Posty: 6
Pojazd:
A więc zgodnie z przypuszczeniami wymiana przełącznika nic nie dała (oczywiście poza tym, że teraz jest sprawny). Stacyjki jeszcze nie wymieniałem. Na razie spróbuję sposobu kolegi kowal600.




Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Offline
Post: 31 maja 2019, 17:19 
Główny Dowodzący - Admin
Awatar użytkownika

Rejestracja: 29 kwie 2010, 14:29
Posty: 7418
Lokalizacja: Wielkopolska
Pojazd: Citroën Xsara II VTR Coupe
Imię: Mateusz
Daj znać czy się udało :<




_________________

DOŁĄCZ DO NASZYCH GRUP SPRZEDAŻY :

:arrow: https://www.facebook.com/groups/skutermaniacy/
:arrow: https://www.facebook.com/groups/maniacymoto50/
:arrow: https://www.facebook.com/groups/maxiholicy/




Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Offline
Post: 31 maja 2019, 19:34 
*

Rejestracja: 16 maja 2019, 15:01
Posty: 6
Pojazd:
Zgodnie z sugestią podłączyłem kablem na krótko plus w akumulatorze i miejsce pod stacyjką, gdzie przylutowany jest kabel plusowy. I faktycznie skuter zareagował, tzn. ruszyła się wskazówka paliwa i można było uruchomić klakson. Co w takim razie powinienem teraz zrobić? Co tam jest po drodze między akumulatorem a stacyjką? Może coś się spaliło?




Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Offline
Post: 05 cze 2019, 9:32 
*
Awatar użytkownika

Rejestracja: 24 maja 2019, 18:08
Posty: 8
Lokalizacja: Warszawa
Pojazd: Aerox 1999r.
Imię: Michał
Po drodze tam chyba nie ma nic, po prostu kable są cienkie i często mi się zdarzało ze ten był pierwszym który za przeproszeniem dawał du**. Zwyczajnie zepnij to jakoś tak żeby kabel był sensownie podłączony i zostaw. A jak chcesz się bawić to wyjmuj wiązkę i go wymień.




Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  



Powered by phpBB © 2007 Group serwis komputerowy