Dzisiaj jest 27 maja 2019, 7:16



Strefa czasowa UTC+1godz.





Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
Offline
Post: 03 mar 2019, 22:56 
***
Awatar użytkownika

Rejestracja: 26 wrz 2009, 14:26
Posty: 1054
Lokalizacja: Bierutów
Pojazd: Kawasaki Ninja ZX-6R
Witam.
Zaznaczę jeżeli zły dział to proszę o przeniesienie.

Posiadam chiński motorower marki Romet z silnikiem 139FMB.

Został w nim wymieniony silnik z 50cc na 110cc (4 biegi poziomy cylinder).

Od jakiegoś czasu zginęła iskra.
co zrobiłem:

1. Wymieniłem magneto z silnika 50cc + iskrownik - brak iskry
2. Kupiłem nowy iskrownik (8 cewek) - brak iskry
3. Zmieniłem moduł zapłonowy - brak iskry
4. Zmieniłem cewkę kable fajkę i świecę - brak iskry
5. Zmieniłem regulator napięcia i stacyjkę - brak iskry
6. Powróciłem do starego (oryginalnego) magneta i zakupiłem do niego iskrownik (6 cewek) - brak iskry


Nie mam już pomysłów gdzie szukać gdzie sprawdzać moduł zapłonowy jak i cewkę ze świecą sprawdzałem w skuterze 4T działa bez problemu. Niestety iskrownika nie jestem w stanie sprawdzić (lecz są dwa nowe + jeden używany który działał w silniku 50cc)


Proszę o pomoc.


Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 


Offline
Post: 03 mar 2019, 23:06 
Stróż Forum
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 lip 2012, 17:19
Posty: 3444
Lokalizacja: WL
Pojazd: NRG 50cc 1995r/ Ford Probe 2.0
Sprawdź napięcia na kablach idących do modułu od iskrownika przy kręceniu rozrusznikiem, jak nigdzie nie będzie minimum 100V to coś nie tak z iskrownikami albo masa za słaba. Sprawdź jeszcze połączenie kostek bo w tych chinolach bywa że zamieniają miejscami kable we wtyczkach.




_________________

Alu 50 *PORTed*+T6 head
S6 pro replica
S6 sport pro
Talerz Hebo
Dellorto 17,5
Malossi karbonit
Zielona mhr+3.8

Nie robię nic nikomu, ludzie są tego nie warci.

2009-2012 coliber 4t
2012-2014 swap P/G
2014-2019 piaggio nrg
2019 piaggio nrg+zip 2t




Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Offline
Post: 03 mar 2019, 23:49 
***
Awatar użytkownika

Rejestracja: 26 wrz 2009, 14:26
Posty: 1054
Lokalizacja: Bierutów
Pojazd: Kawasaki Ninja ZX-6R
Jest 32-35v.....

A który kabel z modułu jest odpowiedzialny za gaszenie motorka ?
Moduł na dwie wtyczki 4+2 piny.

Zastanawiam się gdzie może masa uciekać - być może podsunałeś mi pomysł.
Motorek stal przez zimę pod gołym niebem rozebrany (trochę rdza go przyłapała).




Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Offline
Post: 04 mar 2019, 2:05 
*

Rejestracja: 04 gru 2018, 0:37
Posty: 12
Pojazd:
Przeczyść wszystkie miejsca tam gdzie masa sie łączy z rdzy bo ja mialem taki przypadek po zimie wlasnie teraz.




Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Offline
Post: 24 mar 2019, 22:37 
*
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 mar 2019, 18:43
Posty: 40
Lokalizacja: Tarnów
Pojazd: Brak :)
Po tych zabiegach które wykonałeś nie ma opcji żeby nie było iskry, sprawdź wszystkie masy i przeczysc je , sprawdź przejścia na przewodach bo może gdzieś kabel się uszkodził i robi zworke, jak kable i masy są w porządku, to być może któryś z elementów który podmieniales jest uszkodzony, bo to że nowy to nie znaczy że jest dobry :)


A klin z wału Ci nie wyleciał ?




Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Offline
Post: 10 kwie 2019, 20:11 
***
Awatar użytkownika

Rejestracja: 26 wrz 2009, 14:26
Posty: 1054
Lokalizacja: Bierutów
Pojazd: Kawasaki Ninja ZX-6R
Panowie znalazłem iskrę ale to połowa sukcesu.

- odłączyłem całą instalację elektryczną
- zrobiłem kable na krótko
>> iskrownik >> moduł CDI >> cewka zapłonowa

i iskra się pojawia.

Ale teraz problem jest następujący - kiedy przykręcę cewkę do ramy (cewka wtedy dotyka masy pojazdu) iskra znika.

Natomiast gdy cewka leży luzem nie dotyka nigdzie ramy to iskra jest.

Iskry nie ma również gdy podłączę kabel zielony (masę z iskrownika) do masy cewki zapłonowej lub do ramy

jakieś pomysły ??




Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Offline
Post: 10 kwie 2019, 20:13 
Główny Dowodzący - Admin

Rejestracja: 29 kwie 2010, 14:29
Posty: 7319
Lokalizacja: Wielkopolska
Pojazd: Citroën Xsara II VTR Coupe
Imię: Mateusz
Jeśli wszystko działa jak cewka leży luźno to po prostu podłóż jak dla mnie jakąś podkładkę gumową aby nie stykała się z ramą i tyle




_________________

DOŁĄCZ DO NASZYCH GRUP SPRZEDAŻY :

:arrow: https://www.facebook.com/groups/skutermaniacy/
:arrow: https://www.facebook.com/groups/maniacymoto50/
:arrow: https://www.facebook.com/groups/maxiholicy/




Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Offline
Post: 10 kwie 2019, 20:45 
***
Awatar użytkownika

Rejestracja: 26 wrz 2009, 14:26
Posty: 1054
Lokalizacja: Bierutów
Pojazd: Kawasaki Ninja ZX-6R
Nie jest to takie proste bo w chwili kiedy podłączę przewody od świateł i ładowania (żółty i biały) to nawet gdy cewka luźno leży to iskry brak




Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  



Powered by phpBB © 2007 Group serwis komputerowy