Dzisiaj jest 06 cze 2025, 20:15

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
Cześć.

Od byłego właściciela mojego nowego nabytku otrzymałem pół butelki syntetycznego castrola power racing 2T.
Olej się skończył, a jest dość drogi (w poprzednim pojeździe lałem orlenowskiego półsyntetyka, ale boję się do niego wrócić. Wysokoobrotowe Enduro to jednak nie skuter).

I teraz tak, kolega mi doradzał zmianę oleju na tańszy Putoline (nie wiem dokładnie jaki "model"), natomiast ja jeszcze rozważam zakup tych castrolów w większej ilości na jedno zamówienie. (Jak u mnie w sklepach są po 38 zł to w necie z 29 zł).

Tylko że oleje do mieszanek 2T nie charakteryzują się długotrwałością, bo jest to niepotrzebne w 2T.
Czy trwałość, jakość i właściwości spadają po otwarciu butelki, czy od daty produkcji?

Jakbym tak kupił 10 litrów to ostatnia butelka poszłaby za 10 tysięcy kilometrów.

Leżący olej w piwnicy po 2 latach nada się jeszcze do użytku?

Czy może zmienić olej? Jaki polecicie? (Senda 2T, tuning, kręci wysoko, agresywnie :D )

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd:
jak chcesz to mogę Ci sprzedać mobil extra 2t po 22 jak weźmiesz 10 sztuk + wysyłka

Też by było spoko, tylko właśnie interesuje mnie najpierw odpowiedź na pytanie, czy olej straci właściwości w związku z dawną datą produkcji, czy to się liczy dopiero od momentu otwarcia butelki.

Pojazd:
Temperatura przechowywania w miarę pokojowa ,ale też nie wystawiony na słońcu,,od hurtownika słyszałem że 4 lata można spokojnie przechowywać i używać,to nie masło lub margaryna żeby miało krótki okres użycia,z tym olejem za 29zł to uważaj bo to może być mineralny w butelkach fullsyntetyka ,podróba,na hurtowni cena fullsyntetyka wacha się w granicach minimum 31zł

Cytuj:
podróba

Teraz to mnie przeraziłeś, ale dzięki :D

To dobra, jeżeli chodzi o moje pytanie to już wszystko wiem, dzięki za odpowiedź.

Pojazd:
Sam miałem okazję zakupu tego niby castrola fullsyntetyk za 21zł, tylko że był lany z beczki w domku jednorodzinnym w garażu ,cena tak atrakcyjna bo samemu trzeba było zaopatrzyć się w baniaczek na ten olej ,na domie ,ogrodzeniu brak jakichkolwiek tablic,reklam o sprzedaży oleju,,grzecznie podziękowałem

Ostatnio zmieniony 09 lip 2014, 11:50 przez n0ooRt, łącznie zmieniany 1 raz

Awatar użytkownika

Pojazd:
Zostaw power 1 racing, ewentualnie przerzuć się na actevo xtra 2T.

Awatar użytkownika

Pojazd: CPI aragon GP
Imię: Marcin
Mimo, iż zaczęła mi świecić kontrolka od małego stanu oleju w dozowniku, postanowiłem kupić sobie jak zwykle to co miałem od początku, czyli Mobil 1 2T semisynthetic. Kolega z serwisu dał mi rabat na Motul Scooter Power 2T. Różnica była tylko 2zł drożej, więc brałem w ciemno. Jest to olej w pełni syntetyczny, zalecany do silników dwusuwowych, opartych na wtrysku. Po powrocie z pracy wyciągnąłem poprzedni olej z zasobnika strzykawką z wężykiem (było tego 200ml). Zalałem nowy olej (zostawiłem sobie 150ml, na domieszkę). Po odpaleniu było jak zawsze, Jak się wypalił stary Mobil, który pozostał w wężyku i pompce, "komarek" zmienił dźwięk, stał się dziwnie cichszy. Podkreślę, że mam zasyfioną watę w końcówce tłumiącej (nie mam czasu na wymianę).

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ]