Dzisiaj jest 08 maja 2025, 23:03

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Witajcie, nie będę się rozpisywał, a więc: Dostałem nowy skuter jakiś czas temu, początkowo jeździłem z blokadami lecz gdy dotarłem go poprosiłem w serwisie o zdjęcie blokad, odziwo zdjęli mi tylko jedną i nawet nie wiem skąd, strasznie zmuliło mi to skuter stracił na przyspieszeniu i słabo wkręca się na obroty, jedzie teraz 60-65kmh. Do rzeczy, kolega zobaczył mój wydech i powiedział ze mam tam blokadę. Dziś rozkręciłem wydech i porobiłem zdjęcia zebyście mi powiedzieli czy to blokada i jak ją zdjąć. Fotki:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Co to wgl za rurka? Dokąd ona prowadzi? Czy to blokada??

Dodam że skuter to 2T.

Obrazek

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

*
Awatar użytkownika

Pojazd: Aprilia Rs 50
Tak , jest to blokada . Niektórzy mówią na to 'ślepa kiszka' . Należy odciąć ten wystający element i go zaspawać :)

*
Awatar użytkownika

Pojazd:
A co zrobić z tą rurką? Odczepić ja od wydechu i zostawić doczepioną do tamtego "czegoś" z pierwszego zdjęcia czy tam też odczepić?

-- 12 sie 2013, 16:13 --

Chodzi mi o to "coś" z pierwszego zdjęcia.

Obrazek

*
Awatar użytkownika

Przy samym wydechu odcinasz ten wystający element metalowy widoczny na 4 zdjęciu , zaspawasz go na cacy . A o tym wężu .. możesz go odczepić a przy 'tym czymś ' zaślepić otwór który pozostanie po wyjęciu węża.

*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Czym najlepiej go zaślepić?

Obrazek

*
Awatar użytkownika

Kumpel w Ferro latał bez zaślepionego i nic nie było .
Ale możesz kupić wąż coś a'la ogrodowy byle był giętki i po prostu jedną końcówkę nałożyć na dziurę a drugą zgrzać. Coś wymyślisz :)

*
Awatar użytkownika

Pojazd:
odcialem zespawalem, rurke wywalilem i nic sie nie zmienilo w osiagach tylko jest glosny strasznie... co jest?!

Obrazek

**
Awatar użytkownika

Pojazd:
To na zdjęciach to zdaję się "zawirowacz spalin", czy jakoś tak. "Ślepa kiszka" to deczko co innego. Jaki masz skuter? Co to znaczy, że dałeś do jakichś mechaników i zdjęli blokadę, ale nawet nie wiesz jaką?? Może jakiś cieciu zdjął jakąś blokadę w gaźniku, lub filtrze powietrza i nie raczył wyregulować gaźnika.... Może są oprócz tego inne blokady. Różnie może być :wink:

*
Awatar użytkownika

Pojazd: E46 & Aerox
Nie wyglada mi to na ślepą kiszkę a bardziej na podciśnienie paliwa :) Zanim coś utniesz to najpierw odczep ten wąż od tłumika i sprawdz czy skuter bedzie chodził bez niego.

Obrazek
Klikaj ==> Roxana <3 Forum <==
Klikaj ==> Sztos factory Yamaha Aerox Project <3 Facebook <==

Składnie silników, regulacja, tuning, naprawa. Pomorskie, okolice Gdyni.
Klikaj ==> Kontakt poprzez FanPage <==

*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Skuter teraz nie odpala ze startera ani kopki, co ja narobilem? ;p

-- 12 sie 2013, 22:49 --

Czy wymiana wydechu załatwi sprawe? Co sie moglo stac?

-- 12 sie 2013, 22:52 --

pawelhead pisze:
To na zdjęciach to zdaję się "zawirowacz spalin", czy jakoś tak. "Ślepa kiszka" to deczko co innego. Jaki masz skuter? Co to znaczy, że dałeś do jakichś mechaników i zdjęli blokadę, ale nawet nie wiesz jaką?? Może jakiś cieciu zdjął jakąś blokadę w gaźniku, lub filtrze powietrza i nie raczył wyregulować gaźnika.... Może są oprócz tego inne blokady. Różnie może być :wink:

Mam skuter Junak 606 2t, no dałem do mechanika zdjął mi blokadę jakąś jedną chociaż prosiłem by zdjął wszystkie i do tego krzyknął za ten zabieg 50 zł, zdjął ja w 5 minut i zdziwiłem się że tak szybko

Obrazek

**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Następnym razem, zanim dasz sprzęta jakimś cieciom, najpierw poczytaj, poszukaj, sam spróbuj - czegoś się nauczysz przynajmniej.
Poczytaj o tym zawirowywaczu - bo to chyba jest to. Od odłączenia tego nie powinien się popsuć (zaślepiłeś OBA końce tzn: wydech + to miejsce do którego dochodził ten wężyk?).
Reguluj gaźnik. Wykręć świecę, zobacz jak wygląda.
Edit: nie wiem jaką blokadę można zdjąć w 5 minut... Podciśnienie paliwa to to NIE jest na pewno.

*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Pawel sluchaj, tamta dziure co zostala po tym jak wycialem ten wystajacy obiekt przy koncowce wydechu to zespawalem a tamto miejsce gdzie wezyk dochodzil to nie ruszalem i tak jak mowie przejechalem sie, osagi byly te same tylko skuter byl strasznie glosny (tzn wydech) postawil go zgasilem, dolalem benzyny i zzostawilem tak na jakies 30 minut? potem podchodze do niego patrze cos cieknie za filtrem powietrza, okazalo sie ze to paliwo (zdziwilem sie) wiec wykrecilem filtr powietrze wyjalem gabke, pol gabki byla mokra wiec przedmuchalem ja sprezarka i zlozylem jednak nic nie odpalalo nadal, swieca byla sucha, kopniakiem kopalem bez rezultatu a jak naciskalem starter to bylo takie "cssssyt" nawet nie krecil. Nie wiem o co chodzi. Co do tego mechanika to wgl wk***wił mnie bo zamiast dac to temu lepszemu to szef serwisu dal to cieciowi co naprawia KOSIARKI... Pawel jak myslisz co sie dzieje w moim skuterze?

Obrazek

**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Ja nie jestem żadnym specem, kompletnym amatorem;) Zaślep to miejsce, do którego dochodził ten wężyk, przeczyść jeszcze raz (jeżeli dalej będzie mokre) i próbuj.
Podejrzewam, że trzeba wyregulować gaźnik - bo raz, że grzebałeś przy wydechu, dwa, że ta rurka ma zdaje się coś wspólnego z filtrem powietrza. Wiec zmieniły się jakieś parametry przepływu spalin i powietrza = potrzebna regulacja gaźnika :)
ps. jeżeli ten tzw. mechanik w 5minut niby zdjął blokadę i po tym skuter mulił - to nie przychodzi mi nic innego do głowy niż to, ze cieciu kręcił przy gaźniku = potrzeba regulacja :)

*
Awatar użytkownika

Pojazd:
No to oddam go jutro na gwarancje do nich i zobaczymy co powiedza.

Obrazek

**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Nie oddawaj na gwarancje, bo i tak nie uznają - przecież sam z tym wydechem kombinowałeś;) http://www.zetka50.pun.pl/viewtopic.php?pid=11782
Zaślep jak mówię ten drugi koniec do którego dochodziła rurka i (jeżeli nie będzie dalej odpalał) popróbuj wyregulować gaźnik, lub daj jakiemuś kumplowi, żeby podregulował.
Edit: I jak tam? Wyjaśniło się coś?

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ]