Dzisiaj jest 26 kwie 2025, 1:07

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Pojazd:
Witam. Decyzja zapadła, będę malował Neosa :D

W związku z tym mam kilka pytań...

1. Ile farby potrzeba na pomalowanie całego skutera łącznie z "czarnymi" wewnętrznymi plastikami?
2. Jakie są ceny farby?
3. Lepiej malować na mat czy błysk?
4. Co jest potrzebne do pomalowania? Jakieś podkłady etc... Jakie ceny tego?
5. Jaki jest ogólny koszt takiego malowania? Przyjmujemy, że za robociznę nie płacę.

Aha. Dawajcie tutaj fotki jakichś zajebistych malowań skuterów. Najlepiej jak to będą neosy, ale inne też mogą być. Jedna uwaga. Nie ma być nic białego :P

Pozdro :cool:

VW Golf II by jasiu226

Obrazek

Obrazek

ObrazekPiszę poprawnie po polsku.

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Chciałem Ci wczesniej pomoc... rozpisalem sie jak malo kto jak glupi :D wysylam... a tu nagle .. blad firefoxa;/ nie zdolalem juz skopiowac;/ :D ale postaram sie jeszcze raz mniej wiecej to powtorzyc...

To co na poczatku przede wszystkim musisz pamietac, to dokladnosc dokladnosc i jeszcze raz dokladnosc :D , nie warto probowac isc 'na skroty' , to wszystko pozniej wychodzi na wierzch ... (nad lakier xD)

Więc główne chyba najwazniejsze sprawy... na poczatku , jesli masz jakies grubsze rysy , albo doleczki czu odpryski i inne takie.. mozesz to zjechac grubszym papierem... jesli bedzie juz praktycznie na gladko wszystko, wtedy juz mozesz przejsc do czesci jeszcze mniej przyjemnej i jeszcze bardziej zmudnej niz poprzednia :D , mianowicie lapiesz sie za papierek scierny gdzies tak 600 , i docierasz wszystko z wiekszych rys na plastikach.. po tej operacji , najlepiej kolejno papierkiem wodnym jeszcze drobniejszym 1000 lub od razu 1500 a potem 2000 wyrownac to na czysciutko z woda, powinno byc picus glancuś :D ... naprawde dokladnosc to podstawowa sprawa , bo niestety nawet jesli ktos ma duze umiejetnosci w lakierowaniu , to i tak niedokladnosc podczas przygotowania powierzchni wychodzi na wierzch .. wiec po przygotowaniu i dokladnym odtluszczeniu powierzchni czas na całą 'zabawę'...

tak więc oczywiście przygotowujemy 2 lub 3 produkty jakimi są...

przede wszystkim specjalny Podkład do plastików , wypełniający - koszt ok. 60zł za litr..

Lakier , kladziony raczej na bazę , lub juz koncowo .. koszt ok. 120 zł najtaniej (zależnie ile perły poprosisz wymieszać... ) za litr.. tak srednio z perłą wychodzi 150 zł... (pro po tego ile tego pojdzie , to przykladowo masz, na malucha takiego lakieru potrzeba ok. 0.5l :D)...

opcjonalnie mozna dolozyc jesli lakier kolorowy dasz na baze, cienka warstewke lakieru bezbarwnego.. to tez okolo 100 zł za litr o ile się nie mylę... nie chce skłamać..

przechodząc do czynów... Najpierw na dobrze wyczyszczona i osuszoną powierzchnie kladziesz podklad.. nie dużą warstwe.. tak aby było ładnie 'wypelnione' i oczywiscie gładko... lepiej samemu nie malować wspominam kolejny raz... trzeba to umiec robic inaczej z lakierowania tzw. 'dupa' :D:P

nastepnie lakier/lub baza (zaleznie od wariantu) , takze kladziemy nie za grubą warstwę, aby wszedzie była pełna głębia koloru i bez jakichs 'ubytkow' ... jeśli coś idzie nie tak zawsze lepiej zostawic , a potem dolozyc małą warstewkę jeszcze , niż paćkać na raz na 'mokro' .. to da jeszcze gorsze efekty ;/ (pro po tego patrz *mała porada nizej*).

opcjonalnie po warstwie bazy mozna nalozyc takze cienka warstwe lakieru bezbarwnego.. z taka sama zasada jak poprzednio ...

Pamiętaj , że nie można iść tu na skróty.. nie chcieć przedobrzyć itd.. jeśli chce sie kombinować , robic szybciej, mniej dokladnie docierac to też dupa potem na lakierze wszystko widać :D

*mała porada* - lepiej klasc wiecej cienkich warstw kolejno po wyschnieciu, niz jedna gruba na raz... takie paćkanie nic nie da... Wszyscy lakiernicy i hobbysci mowią , że przy malowaniu skutera i tego typu plastikow nalezy klasc podklad+cienka baza+lakier bezbarwny, tylko te 3 cienkie warstwy , nic więcej.. o ile sie nie myle... lub tylko podklad+bazę...

nie daję sobie za tego posta głowy uciąć , ani nic nie mówię że jest najmądrzejszy , czy jestem najmądrzejszy.. piszę to z tego czego sam doświadczyłem i czego podsłuchałem i się nauczyłem.. więc nie piszcie mi , że pogieło mnie, że tu źle napisałem , tam źle... tak po prostu jest i tyle.. a jeśli naprawde wiecei lepiej to napiszcie to sami :D (A trochę się rozpisałem :D )

Pozdro i powodzenia przy malowaniu... Pamiętaj ! Dokładność jest najważniejsza !

SPRZEDAM PILNIE! http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=786802206

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
co do trzeciego punktu. najlepiej środek na mat pomalować a plastiki zewnętrzne na błysk.

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Ja za malowanie całego mojego TGB zapłaciłem z farba lakiernika i robota 250 zł . . .
I mi sie bardziej podoba błysk :wink:

Kiedyś Kupie Sobie Aerox`a i Zrobię Z Niego Racinga :)

To Tylko 20 000 zł. :)

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Dlatego mysle że lepiej jest zainwestować te 250-300 zł niż narażać się na takie cyrki które odchodzą przy samodzielnym malowaniu, nawet przy pomocy niby tak doswiadczonego ale nie profesjonalisty... tak ja mysle.. bo czasem naprawde jaja sa... :( i można przeplacic na tym nie tylko kasa , ale i wysilkiem na marne ;/ przykra sprawa .. naprawde wkurzajaca, narobic sie , a potem ZONK i żal :(

SPRZEDAM PILNIE! http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=786802206

Tytuł:
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd:
Ja za malowanie po znajomosci dalej 250 zł :) To nie jest dużo :) I wyglada jak wyglada :)

Obrazek

http://wolnekonopie.pl/

Tytuł:
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd:
Jak ktoś już tam napisał środek skutera polecam pomalować na mat ponieważ u mnie wyszedł świetny efekt. Niby mat a błyszczy się jak po napastowaniu.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
Dacie jakieś propozycje malowania neosów? Myślę o całym czarnym... :D

Fajny jest neos levy'ego... Ładny kolorek...
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

VW Golf II by jasiu226

Obrazek

Obrazek

ObrazekPiszę poprawnie po polsku.

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd: E46 :P
kup papier: 800 i 1500 i przetrzyj plastiki podkład nie musisz stosowac i wtedy farba po plastiku. ja malowałem swojego exactly czrnym matem a przednia pokrywe polyskiem. z wlasnego doswiadczenia mat wyglada bardzo fajnie ale trudno go wyczyscic a polysk nie wyglada dobrze ale wybur nalezy do ciebie

ceny:
-farba w 3x sprayu oklo 25 zł
-papier okolo 15zł

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd: 5 jachtów w porcie 8 ferrari
Ej bo chcę sobie pomalować bloki silnika (kartery) i nie wiem jak mam zacząć i jaką farbą malować mat czy połysk? Pomóżcie

razor99 pisze:
jedyne i słuszne auto to golf w dieslu

Tytuł:
Zbanowany
Awatar użytkownika

Pojazd:
DamianMAl, jest jeden KARTER
najpeirw go wyjmij wyczyść papierem jakimś np 320 i pomaluj połyskiem (tylko nie spray)

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
jak ja malowalem połowki silnika to normalna farba do wydechu (czarny mat) silnik zajebiscie wyglada :mrgreen:
tylko odtłuścilem połowki, i malowanie ;)

CPI Popcorn
Stage6 Sport Pro 70cc
Top Racing Evolution NG
Stage6 Pro Replica
Polini Speed Control
sprzegło: Top Racing
Pasek: Polini Race
Dzwon: Stage6 Wing Cooler
GasBox Stage6 niebieski
http://www.polskajazda.pl/Motocykle/CPI ... n,50/50709

Tytuł:
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd:
Wiem że nie miało być białego ale może się skusisz ;)
Obrazek

Obrazek Piszę poprawnie po polsku.

*

Pojazd:
Obrazek

Chcę tak wymalować apkę i chcę zapytać w jaki sposób zrobić takie zlewanie się farby myślę nad oklejeniem białego pola w takie wycięte zacieki i malowanie czarną farbo albo kupieniem foli czarnej i oklejeniem na białą powierzchnie w takie wzory jakby farba spływała ?!

Apka ala' Ken Block :twisted:

Pukacinio :) Rally 50 niedługo 70 :]

Ostatnio zmieniony 31 maja 2011, 21:29 przez Pukacinio, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Pukacinio, takie coś maluje się chyba aerografem

Tytuł:
*

Pojazd:
Zrobiłem szablon i malnąłem sprayem wyszło ochydnie rezygnuje :(

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Że się wtrącę. Ma ktoś rzucony na skutera lakier kameleon? Bo się zastanawiam poważnie nad tym.

Ostatnio zmieniony 01 cze 2011, 16:23 przez franca, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
*

Pojazd:
A prace idą tak

Obrazek

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ]