Dzisiaj jest 22 maja 2025, 16:03

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
*
Awatar użytkownika

Pojazd: Simson S83 105/5/2/2M LC MTX
Witam szukam info na temat miny ac i lc
jak wygląda z osiągami (na seri)
czy tłumiki wariatory sprzęgła gaźniki będą pasować z LC do AC ?

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:
*

Pojazd:
poza cylindrem wszytsko bedzie pasowac ;]
róznic w osiagach nie ma. Aerox ma podobno delikatnie inne przełożenia ale dla mnie w serii nie bytło różnicy czy ovetto czy nitro ;]
pozdrawiam

Tytuł:

Pojazd: Aerox FullSport
SLU3litery, Po co się wypowiadasz jeśli nie masz pewności ??

Osiągi z początku są takie same ale gdy cylindry się rozgrzeją w granicach 70-80 stopni to osiągi AC zaczynają spadać a LC otrzymuje taką temp. Bo jak wiemy im chłodniejszy cylinder tym osiągi są lepsze więc takie gadanie bez sensu jak pisze SLU3litery, po to aby mieć tego 1 posta więcej.
Części z LC do AC powinne pasować poza cylindrem który w LC jest przystosowany do chłodzenia wodą i ma otwór w głowicy i w cylindrze na dole niedaleko karteru (po założeniu).

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd: Yamaha Aerox
pitbul1213 pisze:
czy tłumiki wariatory sprzęgła gaźniki będą pasować z LC do AC ?

Tak, tylko cylinder nie będzie pasował.

Pomarańczka ;*

Tytuł:

Pojazd:
Z tego co się orientuję to LC ma większą moc i nie rozgrzewa się tak więc Huberto203, ma rację że nie ma spadku mocy na dłuższej trasie.

Tytuł:
*

Pojazd:
Huberto203, dla mnie nie ma żadnej różnicy w mocy ;]
latałem 3 sezony na ac w 50cm3 (a w sumie więcej bo neos to mój trzeci motor i wszystkie miałem w ac) i robiłem trasy jednym ciągiem po przeszło 100km i nic a nic się nie działo więc nie zarzucaj mi ,że nie wiem co mówię!! Zeby zagrzać ac do takiej temperatury to chyba w miejscu musisz nim gumę plaić na asfalcie z 15-20 minut ;]. Wtedy nawet to twoje LC sobie nie poradzi.
nie miałem nigdy aeroxa więc dla tego piszę ,że z tego co się oreientuję przełożenia są inne. Sam masz ten skuter a nie wiesz co w nim jest ;] i czy jest różnica na ac. Zakładam ,że rodzice Ci go kupili i to twój JEDYNY skuter a AC to na oczy może tylko widziałeś . Poza tym jak temperatura przekroczy 80 stopni to nie martw się bo na LC tez bd spadki mocy bo to nie jest niezniszczalne. Aerox i Neos w pojemności 100cc są wiatraczkiem chłodzone i sobie radzą. Poza tym to nie wiem jak trzeba jeździć ,żeby tak zagrzać skuter (pomijam temperaturę na dworze powyżej 35 stopni...
mój znajomy lata srk-a i ma mhr-a replice w ac i nic mu się nie dzieje a ty wydziwiasz jak by nie wiadomo co za zło było chłodzenie powietrzem. Masz droższy skuter jaraj się tym. Tyle ,że to nie znaczy ,że jest najlepszy. Spróbuj innych zrozumieć a pier*olisz takie głupoty.

Ostatnio zmieniony 29 gru 2011, 20:28 przez SLU3litery, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Huberto203 pisze:
Bo jak wiemy im chłodniejszy cylinder tym osiągi są lepsze więc takie gadanie bez sensu jak pisze SLU3litery, po to aby mieć tego 1 posta więcej.

Z twojego postu wynika, że jak cylinder będzie zimny to ma najlepsze osiągi?

pozdro.

Każdy silnik, nie ważne czy w skuterze czy w samochodzie musi osiągnąć swoją temperature pracy w której pracuje najlepiej i na pewno nie będzie pracował lepiej niż na zimnym.

Obrazek

Ostatnio zmieniony 29 gru 2011, 20:40 przez PawelStig, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:

Pojazd:
Jemu chyba chodziło o to że po osiągnięciu temp. optymalnej dla pracy cylindra w czasie jazdy ta temp. nie wzrasta aż tak, więc i moc jest większa bo tłok tak nie puchnie :mrgreen:

Tytuł:
**

Pojazd:
Ja powiem tak kolega ma bws'a w serii nic nie zmieniane , a ja mam xps'a 125 ten na powietrzaku . Bezproblemowo w lato robilismy po 90 km dziennie w cyklu mieszanym , przy temp 28oC a wolno nie jezdziliśmy . W serii ac czy lc jak dla mnie wlk róznicy nie ma , dopiero przy wyslinoych cylindrach przydaje się chłodzenie cieczą.

SPRZEDAM !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

http://allegro.pl/honda-pcx-125-aerox-b ... ?source=oo

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Ja się dziwię jak te AC wytrzymują takie przebiegi mi na AC no powiem latał fajnie ale szybko tłoki padały 1000km i wymiana.
Na LC co innego takiego problemu nie było, latanie na max obrotach i nic nie przyjemnego się nie działo.
pitbul1213, tam dobrze piszą na górze które części pasują a które nie.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ]