Dzisiaj jest 25 maja 2025, 12:16

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Witam mam pytanie czy ten OLEJ CASTROL 2T 1L jest dobry do 70ccm sporta na docieranie?
I jeszcze jedno pytanie bo ten olej jest mineralny i czy on jest dobry czy nie bo słyszałem że jak bym teraz full syntetyka wlał to by uszczelki wywaliło?

SPRZEDAM!!!!!!!

yamaha-aerox-by-arturg124-t122633.html
nr tel :697889965

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
Uszczelek Ci nie wywali..Na docieranie półsyntetyk najlepiej a następnie full syntetyk..

Mycen [*]
Malina[*]
:arrow: Morał z Historii Krótki,Lecz Nie Wszystkim Znany..Jak Nie Ma Warunków ,Nie Zapieprzamy xD
Wiele Serc Jedno Bicie BMW Ponad Życie !
Obrazek

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
DrivterGSI1 pisze:
Uszczelek Ci nie wywali

Uszczelek nie wywali, ale może rozszczelnić silnik, każdy kto się na tym zna, wie że nie można najpierw lać minerala a później full syntetyka, bo mineral zostawia nagar, a full syntetyk to czyści, i dzięki temu się może zatrzeć cylinder.

http://forum.mieloch.pl/viewtopic.php?p=2300966#2300966
<-<-<-SENDA :twisted:

Ostatnio zmieniony 27 maja 2011, 22:24 przez BartriczkoSM, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
BartriczkoSM, nie ta zasada w 2T;) To jest zasada 4T;)

Mycen [*]
Malina[*]
:arrow: Morał z Historii Krótki,Lecz Nie Wszystkim Znany..Jak Nie Ma Warunków ,Nie Zapieprzamy xD
Wiele Serc Jedno Bicie BMW Ponad Życie !
Obrazek

Tytuł:
*

Pojazd:
Uszczelek nie wywali, ale proponuje coś pół, lepiej podchodzi pod docieranie

www.zanimnapiszesz.info

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
BartriczkoSM pisze:
Uszczelek nie wywali, ale może rozszczelnić silnik, każdy kto się na tym zna, wie że nie można najpierw lać minerala a później full syntetyka, bo mineral zostawia nagar, a full syntetyk to czyści, i dzięki temu się może zatrzeć cylinder.

Szkoda że Ty się nie znasz... Ta "zasada", dotyczy starych 15 letnich wychuśtanych silników z przebiegami 200 tysięcy, gdzie uszczelki i tak są w cienkim stanie, właściwie to wymieniałem kiedyś w Felicii z 96 roku olej z mineralnego Lotosa na półsyntetycznego Mobila i nic się nie stało, po prostu komuś wywaliło uszczelkę co się może zdarzyć raz na sto i to w przypadku starych silników 4T i teraz tak piszą. Temat rzeka, szkoda gadać...

Co do "docierania na mineralnym" to też głupotą którą ktoś wymyślił, albo przeczytał w instrukcji chińskiej myśli technicznej bo tam tak głoszą. Prawda jest taka że olej mineralny to właściwie odpady po olejach syntetycznych, są dużo gorsze jakościowo i nie ma sensu zalewania nimi silników. Syntetyki natomiast są rzadsze, lepiej się mieszają i zapewniają lepsze smarowanie w trudno dostępnych miejscach, zapobiegają tzw. suchym startom.

Myślę że autor tematu coś wywnioskował z mojej odpowiedzi.

Aprilia SR '98

*Wrzuć na luz, śpiesz się powoli, myśl za kółkiem, myślenie nie boli*

......Lasst die Straße brennen - jagt das Baby durch die Stadt......

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
Kamek46 pisze:
BartriczkoSM pisze:

Szkoda że Ty się nie znasz... Ta "zasada", dotyczy starych 15 letnich wychuśtanych silników z przebiegami 200 tysięcy, gdzie uszczelki i tak są w cienkim stanie, właściwie to wymieniałem kiedyś w Felicii z 96 roku olej z mineralnego Lotosa na półsyntetycznego Mobila i nic się nie stało, po prostu komuś wywaliło uszczelkę co się może zdarzyć raz na sto i to w przypadku starych silników 4T i teraz tak piszą. Temat rzeka, szkoda gadać...

Co do "docierania na mineralnym" to też głupotą którą ktoś wymyślił, albo przeczytał w instrukcji chińskiej myśli technicznej bo tam tak głoszą. Prawda jest taka że olej mineralny to właściwie odpady po olejach syntetycznych, są dużo gorsze jakościowo i nie ma sensu zalewania nimi silników. Syntetyki natomiast są rzadsze, lepiej się mieszają i zapewniają lepsze smarowanie w trudno dostępnych miejscach, zapobiegają tzw. suchym startom.

Myślę że autor tematu coś wywnioskował z mojej odpowiedzi.

Hmm...może masz rację, ale kiedyś był temat na tym forum, że się zatarł cylinder, i się okazało że przyczyną była zmiana oleju z mineralnego na full syntetyk, poprostu nagar po mineralu, zrobił co trzeba....

Tytuł:
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd:
Teraz oleje i tak mają te same właściwości płuczące, czy to mineralny czy syntetyk. Swojego czasu naczytałem się trochę poważnych artykułów na ten temat. Wielu osobom stosowanie syntetyka w zajechanym 4T poprawiło pracę i zużycie oleju.
W 2T nie ma to praktycznie żadnego znaczenia, a jak zawalisz silnik nagarem na mineralnym, to obojętnie na czym będziesz jeździł i tak jest ryzyko zatarcia przez oderwane zlepki.

RoQs pisze:
jestem teraz na 1 roku zawodówki

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
Booyaka pisze:
a jak zawalisz silnik nagarem na mineralnym, to obojętnie na czym będziesz jeździł i tak jest ryzyko zatarcia przez oderwane zlepki.

Właśnie oto mi chodziło...ale największe ryzyko jest na full syntetyku, bo on ma za zadanie "czyścić silnik"...

Ostatnio zmieniony 28 maja 2011, 11:34 przez BartriczkoSM, łącznie zmieniany 1 raz

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ]