Dzisiaj jest 12 maja 2025, 23:13

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
*

Pojazd:
Witam,

jestem tu nowy i chciałbym się przywitać. Kilka dni temu kupiłem skuter Piaggio NRG mc1 LC. Skuter po małych przeróbkach:

- Cylinder DR evolution - 74cm
- Wał motoforce (sportowy)
- Gaźnik 17,5mm Zawór membranowy Hebo ,Wariator Top Performance nardo,Tłumik sito plus. rolki wariatora Pas napędowy POLINI.

Mam z nim problem. Szczerze nie znam się jeszcze dobrze na tym silniku. Skuter jak wystygnie nie chce odpalać. Iskra jest. Nowa świeca B9ES. Potrafię rozładować cały aku zanim odpale i bolą mnie już stopy od kopania w "kopke". Nie mam pojęcia co to może być. Skuter jak już odpali jest silny i licznikowo jedzie nawet 105km/h. Jeżeli gdzieś na chwilę się zatrzymam i wróce to odpala od pierwszego strzała.
Proszę o pomoc, ponieważ skuter stoi na środku miasta i nie wiem co mogę zrobić. Co sprawdzić na początku ? Iskra jest nie wiem jak kompresja, ale skoro jeździ z dobrymi wynikami to powinna być nawet ok. Skuter ma założone automatyczne ssanie. Może to jego wina ?

Dzięki za pomoc i pozdrawiam

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:
**

Pojazd:
To może być wina Ssania, jestem nawet przekonany że to ssanie.

Piaggio Zip II:

Polini For Race 70cc & Hebo Manston 70cc
Yasuni C20
Mikuni TM 24mm
Top Racing EVO NG
Polini For Race 3G
Stage6 Wingcooler R/T
Stage6 NBR
Malossi Multivar
Stage6 Double Layer

Tytuł:
*

Pojazd:
Też podejrzewam ssanie. Co można z nim zrobić? Kupić nowe czy jak?

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
Najlepiej, albo przerób na ręczne.

Setup :
Stage6 Pro Replica
Stage6 Sport Pro Variator
Dzown Tec. Reszta seria... Już niedługo :)
Sprzedam kilka części do p/g

Tytuł:
*

Pojazd:
Tam było kiedyś ssanie ręczne,ale poprzedni właściciel przerobił je na automatyczne. Ogólnie skuter świetnie jeździ,tylko to odpalanie na zimnym to katorga.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
Ale on nie odpala, dlatego że nie dostaje dość dużo paliwa ?

Setup :
Stage6 Pro Replica
Stage6 Sport Pro Variator
Dzown Tec. Reszta seria... Już niedługo :)
Sprzedam kilka części do p/g

Tytuł:
*

Pojazd:
Teraz pojechałem po skuter stał całą noc. Pierwszy kop i odpalił. Chwilę go pogazowałem i chodzi elegancko. Jakby zgasł to pewnie znowu bym kopał i nic. Wydaje mi się ze za dużo paliwa,bo świeca po wyciągnięciu raczej podlana. Na ciepło odpala bez problemu.

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Panowie, gdyby była wina ssania to tak czy siak powinien zapalić z dodaniem odrobiny gazu.

Piszesz że świeca po wyciągnięciu jest podlana czyli paliwo dostaje a to że jest podlana to wiadomo od kopania kopajką dostaje paliwo i jest mokra jak nie może zapalić :roll: Według mnie może być problem z cewką lub z uszczelniaczami na wale gdyż nie ciagnie od dołu i tutaj bym sprawdził kompresję na zimnym silniku :wink:

Tytuł:
*

Pojazd:
Cóż czuć wiosnę i trzeba przygotować maszynę na sezon, bo w tamtym się męczyłem tak jak już pisałem wyżej. Dziś pościągałem osłony żeby mieć lepsze dojście do gaźnika.
Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć zasadę działania elektrycznego ssania ?? Jak powinno być podłączone dokładnie. Dzisiaj odkręciłem je na chwilę i po przekręceniu stacyjki nic się nie zmienia. Powinno się podnieść czy jak ? Jak sprawdzić poprawność działania ?
Druga sprawa czy zawór HEBO może mieć wpływ na odpalanie skutera ? Ogólnie skuter ciężko odpala na zimnym silniku. Jak załapie i dodam mu za dużo gazu to gaśnie i znowu sporo muszę się nakopać żeby zaskoczył i bardzo delikatnie regulować gaz manetką. Chwile się zagrzeje i jest idealnie. Kolega wyżej wspomniał, że mogą to być uszczelniacze, ale niestety jeszcze nie sprawdzałem kompresji :/ Będę wdzięczny za pomoc :) Pozdro

Tytuł:
*

Pojazd:
Ja tez mam taki problem. mam zip-a 96r. kupilem go po tuningu. gdy postoi cala noc to nie moge go odpalic. jak po wielkich trudach go odpale to chodzi bez zarzutow.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ]