Dzisiaj jest 22 wrz 2017, 9:55



Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]





Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
Offline
Post: 05 wrz 2017, 16:07 
*

Rejestracja: 05 wrz 2017, 16:05
Posty: 1
Pojazd: Keeway F-ACT City
Witam
Mam Keeway Fact City 2t i mam z nim pewien problem. Otóż dzisiaj po odpaleniu skuterka i dodaniu gazu usłyszałem jakiś metaliczny dźwięk z okolic wariatora. Więc jak przyjechałem do domu zajrzałem pod pokrywe przekładni skprawdzic co sie stało (podczas jazdy wszystko było w porządku). Wariator wygląda ok. Pasek też. Odpaliłem skuterka bez pogrywy i w czasie kiedy puściłem przycisk rozrusznika usłyszałem znowu ten metaliczny dźwięk (jakby zęatki sie nie zazębiały lub cos podobnego). Zgasiłem go i odpaliłem go jeszcze raz. Wszystko ok więc składam go w całość. Bo złożeniu chciałem odpalić. Na rozrusznik sie nie dało więc użyłem kopki. Lecz podczas używania kopki słychać było, jakbym zamiast kopki używał rozrusznika (?). Ściągnąłem jeszcze raz pokrywe i okazało sie ze podczas kręcenia wałem obraca się również ta zębatka, która łączy rozrusznik wraz z wałem. Wiem ze nie powinna sie ona obracac podczas krecenia wałem. I tutaj moje pytanie: co sie zepsuło? co nie gra? Dodam ze wykręciłem tą zebatke, przeczysciłem troche nasmarowałem i to nic nie dało. Wykręciłem ją całkowicie bo jutro rano potrzebuje mojego skuterka aby dojechac do szkoły i odpalam go na kopke. Rozrusznik ładnie kręci bez tej zebatki.


Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Offline
Post: 05 wrz 2017, 17:18 
******
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 paź 2013, 17:12
Posty: 3157
Lokalizacja: RZE
Pojazd: CPI aragon GP
Imię: Marcin
To się nazywa sprzęgło rozrusznika, inaczej bendiks. Musisz ściągnąć wariator i odkręcić bendiks, sprawdź czy nic tam się nie stało i przede wszystkim nie dawaj tam smaru, bo całkiem przestanie działać.




Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Offline
Post: 15 wrz 2017, 13:00 
*
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 maja 2017, 10:33
Posty: 71
Lokalizacja: Tczew
Pojazd: Keeway 70ccm
Imię: Marcin
Tam w środku sprzęgła rozusznika masz trzy rolki` na sprężynach, zobacz czy sa na miejscu i czy się nie zacinają. No może być jeszcze ze łozysko się zaciera...
Obrazek

-- 15 wrz 2017, 13:00 --

Szybkie pytanko....
Z kopki pali zawsze od strzała.... a z rozusznika niekoniecznie, tak jakby aku słabe i zabierało prąd.

Tak samo jak ciepły zgaszę i zaraz chce zapalić jest ok. Jak chwile postoi to z rozrusznika nie chce - kręci ale nie zapala a ze startera nożnego pali dobrze.




_________________

RY8 - 2007r
WM 70ccm
Wydech Next-R
Wariator Malossi 7g
Centralna biała
Dellorto 17.5 - dysza 75
Filtr powietrza - ori + wkłądka Pollini + custom króciec




Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Offline
Post: 15 wrz 2017, 18:18 
******
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 paź 2013, 17:12
Posty: 3157
Lokalizacja: RZE
Pojazd: CPI aragon GP
Imię: Marcin
Jak masz możliwość to sprawdź na innym rozruszniku, bo prawdopodobnie już swoje nakręcił i regeneracja lub wymiana. Tam wirnik jest na tulejach i jak się wyrobią to działa nieosiowo i ma opory, by obrócić wałem. Często jest też tak, że po zmianie pojemności rozrusznik nie daje rady, bo jest obliczony pod 50cc. Z resztą jedno nie wyklucza drugiego.




Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  



Powered by phpBB © 2007 Group serwis komputerowy