Dzisiaj jest 02 maja 2025, 12:12

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
**

Pojazd:
Witam. Dużo się o tym naczytałem i z pozoru nie powinno się zmieniać oleju, który jest stosowany. Gdy kupiłem skuter był zalany orlenowskim "olejem". Oczywiście ja nie oszczędzam na tego typu rzeczach i zastosowałem olej spod stajni stihl (według niektórych ten olej nadaje się tylko do pilarek). Według mnie jest to bdb olej (z orlenowskim w ogóle nie ma porównania). Teraz kiedy kończy mi się powoli butelka w/w oleju znalazłem w necie olej o zapachu truskawek i chciałbym go wypróbować. Moje pytanie brzmi czy bez konsekwencji mogę zastosować olej Ipone scoot city? Z tego co wyczytałem to Stihl jest skonstruowany na bazie olejów mineralnych, natomiast Ipone syntetyczny. I czy jest możliwość, aby dokonać takiej zmiany bez uszczerbku na silniku? Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Obrazek
Speedfight 307 WRC http://forum.mieloch.pl/viewtopic.php?t=310945

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Pojazd:
Najgorsze co możesz zrobić to zmienić olej z mineralnego na syntetyk, syntetyk ma to do siebie że rozpuszcza w niekontrolowany sposób nagar i cały syf po mineralnym, były przypadki że odleciał kawałek nagaru i zatarł cylek, musiałbyś najpierw ściągnąć głowicę [wyczyścić]+tłok[wyczyścić] ,poskładać, tamten olej zlać [dozownik] i nalać syntetyk

Stróż Forum

Pojazd:
Ja zmieniłem z mineralnego na syntetyk wcześniej wszystko czyszcząc z syfu i jak na razie działa, bez czyszczenia nie ma co ryzykować bo pełno tego cholerstwa tam jest

Awatar użytkownika

Pojazd: CPI aragon GP
Imię: Marcin
Ludzie po co lejecie oleje mineralne? To ma sen tylko na etapie docierania (co by żeliwniak się nie docierał 2000km na syntetyku). Jak masz motorower z dużym przebiegiem to nie lej syntetyka (koledzy wyżej wyjaśnili). Co do oleju Stihl to jest dobry ale do pił i kos spalinowych. Tam silniki są zakute ze względu na to, że dostają po pipce w różnych warunkach.

**

Pojazd:
Dzięki za odpowiedź. W takim bądź razie na razie nie kuszę się na zmianę oleju bo nie ma czasu na rozbieranie i czyszczenie. Zalałem stihla bo po pierwsze znajomy mechanik polecił mi go i poczytałem trochę w necie. Przelatałem na nim już kilka tysięcy km i nic się nie dzieje. A te opinie, że to się nadaje do pilarek i kos to jak dla mnie to tak samo jak ludzie mówiący "gaz jest do kuchenki a nie samochodu". Dzięki wszystkim za rozjaśnienie tematu, który uchroni nie jednego przed remontem.

Obrazek
Speedfight 307 WRC http://forum.mieloch.pl/viewtopic.php?t=310945

Awatar użytkownika

Pojazd: CPI aragon GP
Imię: Marcin
wesii97 powodzenia Tobie życzę i szerokiej drogi!

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ]