Dzisiaj jest 19 paź 2021, 13:39



Strefa czasowa UTC+1godz.





Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
Offline
Post: 11 lip 2021, 6:20 
*

Rejestracja: 11 kwie 2014, 9:29
Posty: 20
Pojazd: fantic 50.1 oasis
Witam. Spuchł mi Aku, ale to wina tego że ktoś wsadził tam baterię z UPSa. Kupiłem nowy. Sprawdziłem ładowanie w skuterze, więc tak:
Na włączonym silniku z akumulatorem napięcie na zaciskach to 13v, i rośnie na wyższych obrotach.
Odłączając Aku napięcie na przewodach to 7.3 V, spada po włączeniu świateł do 4.5 V i rośnie na wyższych obrotach.
Czy te wartości są prawidłowe??
I jeszcze mam chyba problem z przełącznikiem świateł.
Ma 3 pozycje, off, światła postojowe, światła drogowe.
Na światłach drogowych nie świeci mi tył oraz podświetlenie licznika. Na światłach postojowych świeca z przodu postojowe i tył i podświetlenie działa. Przód działa okey ( długie krótkie przełącza także).
Żarówka z tyłu ok. Według schematu prąd idący do tyłu po włączeniu postojowych i drogowych idzie tą samą drogą. Dlaczego więc nie działa?? Dodam iż działało okey. Nie grzebane nie poprawiane. Może coś gdzieś się odłączyło albo sam przełącznik nie działa. Ktoś podpowie gdzie szukać??


Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 


Offline
Post: 11 lip 2021, 10:59 
Główny Dowodzący - Admin
Awatar użytkownika

Rejestracja: 29 kwie 2010, 14:29
Posty: 8123
Lokalizacja: Wielkopolska
Pojazd: Citroën Xsara II VTR Coupe
Imię: Mateusz
karas220288 pisze:
Według schematu prąd idący do tyłu po włączeniu postojowych i drogowych idzie tą samą drogą. Dlaczego więc nie działa??


A żarówka czasem nie ma 2 włókien?




_________________

https://www.youtube.com/watch?v=wY-1Xa20Hb0 <= Zostaw SUBA! Dziękuję !

DOŁĄCZ DO NASZYCH GRUP SPRZEDAŻY :

:arrow: https://www.facebook.com/groups/skutermaniacy/
:arrow: https://www.facebook.com/groups/maniacymoto50/
:arrow: https://www.facebook.com/groups/maxiholicy/




Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Offline
Post: 11 lip 2021, 12:08 
*

Rejestracja: 11 kwie 2014, 9:29
Posty: 20
Pojazd: fantic 50.1 oasis
Z tyłu, tak dwa. Ale jedno świeci "cały czas" a drugie to stop od hamulca. Włączam przełącznik na światła postojowe ( czy pozycyjne się je nazywa) i świeciło przód plus tył i podświetlenie licznika. Przełączam na światła drogowe, świeci tylko przód ( przełącznik długie krótkie jest oddzielnie i działa właściwie).
Światło stopu działa, ten układ nie jest nawet podłączony do tego przełącznika ( działa z Aku odrazu po przekręceniu stacyjki). Przełącznik w pozycji świateł drogowych powinien włączyć dwa obiegi prądu, a mi wydaje się że załącza jeden.
Oglądałem ten schemat:
schemat-elektryczny-139qmb-t410163.html
Mam wrażenie że w przełączniku coś nie łączy. Bo gdyby kable po drodze to światło z tyłu wogole by nie działało.




Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Offline
Post: 11 lip 2021, 21:37 
Główny Dowodzący - Admin
Awatar użytkownika

Rejestracja: 29 kwie 2010, 14:29
Posty: 8123
Lokalizacja: Wielkopolska
Pojazd: Citroën Xsara II VTR Coupe
Imię: Mateusz
Jak znasz się na podstawach elektryki to rozkręć przełącznik i popatrz na płytkę. Możesz sprawdzić czy łączy zwierając odpowiednie piny albo sprawdzając miernikiem ciągłość obwodu




_________________

https://www.youtube.com/watch?v=wY-1Xa20Hb0 <= Zostaw SUBA! Dziękuję !

DOŁĄCZ DO NASZYCH GRUP SPRZEDAŻY :

:arrow: https://www.facebook.com/groups/skutermaniacy/
:arrow: https://www.facebook.com/groups/maniacymoto50/
:arrow: https://www.facebook.com/groups/maxiholicy/




Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Offline
Post: 12 lip 2021, 15:10 
*

Rejestracja: 11 kwie 2014, 9:29
Posty: 20
Pojazd: fantic 50.1 oasis
Hey jestem po naprawie. Pomogła wymiana żarówki z przodu.
Żarówka H4 z dwoma żarnikami długie/krótkie.
Pozornie żarówka sprawna ( nie przepalona), ale jakoś ingerowała w układ że rozlaczało tylnie światło.
Pomoże ktoś przerobić światła na Aku??
Obecnie jedną cewka ładuje akumulator, a druga zasila światła.
Odłączam światła od cewki, podłączam do Aku i świeci okey.
Ale jedna cewka nie nadąża ładować aku.
Jak wykorzystać tą cewkę od świateł??
Jakiś regulatory napięcia dodatkowy?? Czy taki na dwie cewki




Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  



Powered by phpBB © 2007 Group serwis komputerowy