Dzisiaj jest 07 sie 2025, 11:22

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
*

Pojazd:
Witam.
Co o tym myślicie?Tutaj

To prawda ? Jeżeli tak to kiedy to wejdzie ? Mam zamiar w na wiosne zdawać . A będe miał 13 lat .. Jak myślicie wejdzie to do wiosny ?

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
Prawo jazdy kategorii AM od 14 lat, chodzą pogłoski że ma to być wprowadzone od Stycznia roku 2011 lecz tak naprawdę wprowadzają to już od dłuższego czasu więc ciężko powiedzieć czy jest to prawda, pierwszy raz usłyszałem o tym jakiś rok temu (jak widać na filmiku maj 2009) i do tego czasu jakoś pozostało to tylko w projekcie. Z tego co ja wiem do 2013 roku to musi wejść (prawo unijne).

Jeśli coś pokręciłem to przepraszam i proszę poprawić, na internecie różne plotki chodzą ja przedstawiłem te dla mnie chyba najbardziej wiarygodne.

Tak btw. to ciekawe że każdy robi w szkole a ja musiałem do Wojewódzkiego Ośrodka Ruchu Drogowe zapylać i robiłem to jakby na A1 (test na sali i jazdy, ósemka itp).

Aprilia SR '98

*Wrzuć na luz, śpiesz się powoli, myśl za kółkiem, myślenie nie boli*

......Lasst die Straße brennen - jagt das Baby durch die Stadt......

Ostatnio zmieniony 03 gru 2010, 16:04 przez Kamek46, łącznie zmieniany 2 razy

Tytuł:
*

Pojazd:
Mam nadzieję , że nie wejdzie . ;/

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
Nie załamuj się, zawsze zostają symulatory :) A tak naprawdę to będziesz miał czas przygotować się do tego emocjonalnie, żebyś miło spędził czas niczym na skuterze możesz odwiedzać Mielocha i rozeznać się w temacie byś nie kupił jakiegoś bubla :)

Aprilia SR '98

*Wrzuć na luz, śpiesz się powoli, myśl za kółkiem, myślenie nie boli*

......Lasst die Straße brennen - jagt das Baby durch die Stadt......

Tytuł:
*

Pojazd:
Ale pocieszenie . Mam nadzieję , że nie wejdzie. bo nie wiem co zrobie ;/

A na squtach to się trochę znam
:)

edit: coś znalazłem ale nie wiem czy to to czego szukam :

ROK SZKOLNY 2010/2011........

Osoba jeżdżąca motorowerem musi posiadać kartę motorowerową. W bieżącym roku szkolnym odbywają się zajęcia dla uczniów, którzy starają się o uzyskanie karty motorowerowej. Zgodnie z nowelizacją ustawy Prawo o Ruchu Drogowym kartę motorowerową wydaje dyrektor gimnazjum. W naszej szkole można otrzymać zaliczenie na podstawie arkusza obserwacji ucznia.. Następnie uczeń udaje się z tym dokumentem (po skończeniu szkoły podstawowej) do gimnazjum, gdzie otrzymuje kartę motorowerową. Takie uprawnienia do kierowania motorowerem można uzyskać po spełnieniu określonych warunków:.

uczeń musi uczestniczyć w zajęciach teoretycznych i praktycznych koła BRD, które odbywaja się w br. szkolnym; .
uczeń musi mieć ukończone 13 lat do końca sierpnia 2011r.; .
uczeń musi zdać egzamin teoretyczny z przepisów ruchu drogowego i pierwszej pomocy;
uczeń musi brać udział w zajęciach praktycznych n.auki jazdy na motorowerze, którym dysponuje nasza szkoła;
uczeń musi wykazać się umiejętnością jazdy na motorowerze podczas egzaminu praktycznego. .
Egzamin teoretyczny i praktyczny dzieci zdają w szkole. Zajęcia rozpoczynają się we wrześniu 2010r., a kończą w czerwcu 2011r.

Ostatnio zmieniony 03 gru 2010, 16:16 przez MaTRs7, łącznie zmieniany 3 razy

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
A mam takie pytanie, co jeśli ktoś ma np 18 lat? Wtedy też musi przechodzić egzaminy itp? Dodam że miałby prawko B1.

2 opcja, co z ludźmi którzy są nieletni i posiadają już kartę motorowewrową? Trzeba będzie na nowo ją zdawać i płacić?

Btw... ja swojej nie robiłem w szkole tylko też musiałem pożyczać skuter i ciągać kolegę do KSP (Komenda Stołeczna Policji) wydział komunikacji miejskiej.

Tytuł:

Pojazd: opel combo c
Prawo nie działą wstecz. Masz karte motorowerowa i jest ona ważna

PAPIER TOALETOWY

Tytuł:
*

Pojazd:
A może ktoś jeszcze odp na moje pytanie ?

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Według mnie to powinni to już dawno wprowadzić. Ile na mieście widzę bezmyślnych młodzieńców na skuterach. 13-14 lat. Nie chodzi tutaj o znajomość znaków czy umiejętności. W takim wieku wdł mnie nie można ocenić poprawnie wielu sytuacji. A jeździć na pamięć, możemy długo nie pożyć. Sam jeżdżę skuterem dobre 2 lata i wiem jak wiele błędów robiłem w wieku 15 lat, aż strach sobie przypominać. Teraz to wszystko widzę, gdy zdaję prawo jazdy kat. B

To moje zdanie, także zrażać się nie musisz.

A wprowadzić to tego nie wprowadzą na dzień dzisiejszy, ani również pierwszo styczniowy.

Tytuł:
*

Pojazd:
mam nadzieję , że i do kwietnia nie wprowadzą ...

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
o tych zmianach gadają już od takiego czasu,że popadło to w rutynę i kończy się na bezsensownym gadaniu.Nie wejdzie.

http://www.forum.mieloch.pl/viewtopic.php?t=37615

Aprilia Area 70ccm!

POLEROWANIE LAKIERU I USUWANIE RYS Z PLASTIKÓW!
http://www.forum.mieloch.pl/viewtopic.p ... 810#912810

Tytuł:
Zbanowany

Pojazd:
MaTRs7, spokojnie to już wchodzi od dawna po prostu jak tylko bd miał okazję zrób tą kartę ;p

Kamek46 napisał : pasażer przy dohamowaniach "leci na mnie :twisted: ", jeśli jest to pasażerka to można uznać to jako plus, gorzej gdy jest to kolega :ups:

Tytuł:
*

Pojazd:
Mam zamiar w marcu . ( jak śnieg zginie) :P

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
To wszystko jest bez sensu... 2 lata mam kartę motorowerową, a teraz chcą jakieś prawo jazdy wprowadzić? Według mnie to nie wejdzie w życie (mam taką nadzieję). A jak już wejdzie, to będzie dotyczyć tych, którzy jeszcze nigdy na kartę motorowerową nie zdali.

Obrazek
LWG!

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd: Agility Naraku 90cc
Kamek46 pisze:
Tak btw. to ciekawe że każdy robi w szkole a ja musiałem do Wojewódzkiego Ośrodka Ruchu Drogowe zapylać i robiłem to jakby na A1 (test na sali i jazdy, ósemka itp).

Ja miałem tak samo testy potem jazda po placu przy policji, więc dla mnie te całe prawo jazdy to głupota.

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
peter fog pisze:
Zobaczcie artykuł 139
Wg. niego przepisy nas dotyczące (AM, A2, A) wchodzą w życie dopiero 19 stycznia 2013 roku!

Obrazek

Tytuł:

Pojazd: Renault Megane II
djlucek11 pisze:
co jeśli ktoś ma np 18 lat? Wtedy też musi przechodzić egzaminy itp? Dodam że miałby prawko B1.
to i tak będziesz musiał robić AM to tak jak byś miał prawo jazdy B a chciałbyś sobie motorem jeździć :roll:

Obrazek
http://www.facebook.com/ScooterClubJG

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
ronilus pisze:
to i tak będziesz musiał robić AM to tak jak byś miał prawo jazdy B a chciałbyś sobie motorem jeździć :roll:

Kurcze.. wiesz ze skuterami jest troszke inaczej. Wg mnie to nie powinno być tak że dorośli mogą jeździć na dowód, bo... NIE ZNAJĄ PRZEPISÓW, jeżeli nie mają innego prawka, więc wg mnie to powinno być tak że kazdy dorosły mający jakiekolwiek prawko dopiero może jeździć skuterem bądź nastolatek z kartą motorowerową. Chodzi tu o znajomość przepisów, bo przecierz nie każdy dorosły nie mający prawa jazdy (wiem, jest takich mało, ale jednak) zna przepisy...

O to mi chodzi, a skuter nie rozwija jakiś tam wielkich prędkości ( w świetle prawa 45km/h). Można tyle nawet rowerem jeździć jak ktoś ma dobrą kondycję xd

Tytuł:

Pojazd: Renault Megane II
djlucek11 pisze:
Wg mnie to nie powinno być tak że dorośli mogą jeździć na dowód, bo... NIE ZNAJĄ PRZEPISÓW,
święte słowa :D więc dlatego takie cos wprowadzają aczkolwiek tak jak ty mówisz że byle jaka kategoria daje nam prawo poruszania się skuterem to też jest dobre wyjście

Obrazek
http://www.facebook.com/ScooterClubJG

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
No właśnie i dlatego prawo jest w niektórych przypadkach nie mądre... ;/ Skuter spokojnie można porównać do roweru, wiem że jest mocniejszy inaczej zbudowany itp, ale zarówno jak i legalnym skuterem ( z blokadą) i rowerem pojedziesz 45km/h na luzie (sam rowerem kiedyś 55 jechałem ^^).

Dlatego fajnie by było, gdyby tęgie głowy naszej ziemi pomyślały nad rozwiązaniem dla tych co mają już jakiekolwiek prawko czyli znajomość przepisów :<

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna