Siemka. Kupiłem niedawno SR. Gość przywiózł ją z Włoch. Nie był zarejestrowanym handlarzem. Napisaliśmy umowę z Włochem. Było to dość ciekawe bo nigdzie w dowodzie nie było o nim słowa. Blachy też nie dostałem bo sprzedający powiedział mi że w Włoszech są takie przepisy że tablica jest własnością i właściciel przyczepia ją na każdy kolejny skuter jaki ma a sprzedaje poprzedni tylko z dowodem...
-Naprawdę to tak wygląda???
Dostałem do SR takie dokumenty:
http://pokazywarka.pl/k0alij-2/
Gość powiedział że to co jest na pierwszym zdjęciu to dowód, a te dwa pozostałe kwity to ubezpieczenie. Po tłumaczeniu okazało się że mam "świadectwo klasyfikacji technicznej motoroweru". Jest na nim nr ramy, marka, model, że jest to motorower dwukołowy i że został dopuszczony do ruchu. Z tyłu są naklejone dwa pozytywne przeglądy. Na kwicie nie ma roku produkcji. Gość powiedział mi że to 2001 (i tak jest wpisane na umowie) a okazało się że jest to data przy miejscowości w której był wydany ten kwit. Na dole dokumentu jest też napisane: "Duplikat wydany z powodu zaginięcia".
-Dam radę z tym zarejestrować???
Czytałem ten temat:
http://forum.mieloch.pl/viewtopic.php?t=52846
ale nie rozwiałem wszystkich swoich wątpliwości. Napisałem też tutaj a nie w tamtym temacie dlatego że nie chciałem go odkopywać i nie wiedziałem czy mi ktoś odpisze...
Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie ostatniego punktu tego posta, tj. o ubezpieczeniu. Wcześniej czyli w październiku kupiłem Speeda 2. Był sprowadzony z Francji, tym razem przez rejestrowanego handlarza. Zarejestrowałem go w PL ale nie ubezpieczyłem wtedy, bo stwierdziłem że i tak już nie pojeżdżę i skuter będzie stał.
-Są jakieś konsekwencje tego że się nie ubezpieczy w dniu rejestracji???
Chciałbym jeszcze zapytać o kwestię podatku w urzędzie skarbowym. Na umowie mam wpisaną miejscowość we Włoszech. Zapłacę więc pewnie 160zł.
-Żeby to zapłacić to muszę mieć jeszcze jakiś kwit, czy cokolwiek???. Bo jeżeli jest od rejestrowanego handlarza to wiadomo jest faktura i się nie płaci. W drugą stronę też to działa???
Z góry dzięki za Waszą pomoc