Witam szanownych forumowiczów.
Od pewnego czasu nie pisałem, zająłem się warsztatem, ale problem jaki chciałem poruszyć to dezinformacja lub nie pełna prawda dotycząca sprzedawanych towarów.
A teraz konkretnie...
Bardzo często na naszych drogach pojawiają się tłumiki sportowe dobrane całkowicie z przypadku do naszych/waszych maszyn. Dotyczy to również cylindrów i innych części do modyfikacji skuterków.
Sprzedawcy co nam wciskają ... bo w każdym opisie tłumika jest to samo ... sprawuje się dobrze z 50 i 70 i sport i nie ... handlowy bełkot!!
Od pewnego czasu próbuję uporządkować modele tłumików i wytyczyć ich właściwości/charakterystyki które najlepiej pasują z którymi gaźnikami, cylindrami w jakim motorowerku.
Bo czy ktoś próbował na przykład zamontować 10 rodzaj tłumików do jednego cylindra i na prawdę je porównać????
Jest to dość kosztowna a na pewno czasochłonna praca jeżeli próbuje się wynaleźć od nowa "koło" dawno już wynalezione.
Do tej pory sugerowałem się prostymi obliczeniami i szedłem drogą prób i błędów, ale nie są one tak dokładne jak charakterystyki podawane przez producenta. Cały problem że właśnie te części są sprzedawane bez charakterystyk i reklamowane jako uniwersalne, cudowne itp.
Tutaj prośba do czytelników mojego posta. Być może widział już ktoś takowe i posiada je gdzieś w swoich zbiorach. Bardzo chętnie bym skorzystał.
Pozdrawianie z Gdańska.