Witam! Mam przedziwny problem ze skuterem..
Otóź jakiś czas temu jechałem sobie skuterem.. strzelił mi pasek.. dopchałem skuter do domu, okazało się że oprócz paska poszedł wentylator wariatora, oraz zerwał się gwint mocujący wentylator wariatora itd... Kupiłem pasek awina(tylko taki był). W zakładzie samochodowym nagwintowali mi wał ( nie jest to idealnie zrobione, ale pozwala to bez problemu przykrecic stabilnie wentylator).
Założyłem.. odpalilem.. usłyszałem tarcie.. Okazało się że kopniak lekko haczy o nową śrubę na wale. Przypilowałem lekko dekielek i było git..
Ruszyłem.. zrobilem 2 km pasek strzelil.. pomyslalem sobie to tylko awina wiec pewnie dla tego..
Kolega mial w domu drugi pasek awiny.. zalozylem, ta sama sytuacja tylko że ten nie pękł, a odwrócił się na drugą strone...
Zdenerwowany kupiłem kevlarowy pasek motoforca.. zrobilem 15km dzisiaj i stwierdziłem ze zobacze jak żyje:)
Odkręcam pokrywę a tam aż dym wyleciał.. Pasek troche się przytarł, ale jest cały.. wariator parzył (zagotował się) niczego się nie dało dotykac (no moze sprzegła). talerze wariatora i wentylatora byly w gumie..
Od czego tam jest taka wysoka temeratura? Dlaczego tak się dzieje?
Dodam że może minimalnie obcierał jeszcze kopniak.. Skuter kręcił wysokie obroty (koło 10tys prawie cały czas, lekkie rolki). Do tego jeszcze za każdym razem jak pękał pasek musiałem kupowac nowy wentylator wariatora gdyz ta gwiazdka co go trzyma traciła zawsze swoje frezy..
Pierwszy raz do czynienia mam z taką sprawą.. Może ktoś już tak miał? Co mam zrobic? Zmieniłem teraz wariator na inny seryjny, dokupie cięższe rolki wariatora i nową gwiazdkę) Wszystkie elementy które mogły delikatnie się ocierac zostały spiłowane.. Więc już nic nie będzie tarło... ale to według mnie nie było takie tarcie zeby wszystko osiągneło taką temperature...;/ Rolki wariatora w polowie się stopiły tak samo jak slizgi wariatora. Skuter z silnikiem minarelli horizontal AC 70ccm stage6 streetrace. Pozdrawiam i z góry dziękuje za odpowiedzi:) Bartek2580
Poprawiłem:)
Ostatnio zmieniony 16 cze 2011, 8:45 przez Bartek2580, łącznie zmieniany 2 razy
|