Dzisiaj jest 31 sty 2025, 23:37

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Polerowanie
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Moje pytanie dotyczy polerowania bo chce sobie wypolerowac cały blok silnika :) No i czy lepiej go wypolerowac czy pochromowac. Czy w ogóle takie coś da sie pochromować. Bo jak sie wypoleruje to co tydzień trzeba tą część wypolerowaną wyczyścić pastą polerską(czy czymś takim). No i by to trzeba było co tydzień wykręcać i polerowac? Czy mi sie w ogóle opłaca to polerowac? :twisted: :twisted: :twisted: :?:

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
No lepiej wypolerować. Pozatym to pierwsze słyszę, że trzeba to póżniej często pastą polerską czyścić. Przecież jak pomalujesz to lakierem bezbrawnym do wysokich temperatur to nic nie będzie się utleniało. :wink:

PEUGEOT VIVACITY !!!!

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Ale jak sie pytałem tego kolesia co będzie mi polerował to powiedział że będzie trzeba co tydzień tą pastą przetrzeć aby nie śniedziało czy jakoś tak :D :twisted: :twisted: :twisted:

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Czyli po chromowaniu i polerowaniu trzeba pomalować tę część lakierem bezbarwnym ? Pytam, ponieważ chromuje kopyto, obejme i wydech a poleruje dekiel oraz felgi i nie wiem czy pomalowac później tym lakierem ??
Co stanie się jeżeli dokonam/nie dokonam takiego zabiegu ? I jeżeli już bedę malował to farba łatwo pokrywa te elementy ? Nie robią się jakieś zacieki, smugi itd ?

Motocykliści nie są szaleńcami tylko ludźmi, którzy wiedzą czego chcą...

Jadą chłopaki na japońcach, nikt ich nie dogoni, bo kręcą do końca...

Tytuł:
*

Pojazd:
Chodzi o to, że czyste aluminium niczym nie pokryte po wypolerowaniu traci połysk, ponieważ się utlenia. Niepolerowane zresztą też tylko nie rzuca się to tak w oczy. Dlatego po wypolerowniu trzeba czymś pokryć alu (np. lakierem), żeby nie było dostępu powietrza. Po chromowaniu nie ma takich problemów.
Jeśli chodzi o zacieki to zależy od twoich zdolności malowania oraz np. rodzaju końcówki w sprayu.
Pozdrawiam.

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Aha dzięki bardzo !! :twisted: :D

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Czyli jeżeli oddałem części do chromowania to nie trzeba pokrywać ich żadnym lakierem. Mam pytanie czy firmy, które polerują elementy to po takim zabiegu lakierują je ? Czy trzeba to zrobić samemu ? Jeżeli nie zrobie tej czynności to co się stanie ? Farby takie dostępne są w jakich opakowaniach sprayu i czym jeszcze ? Z deklem przekładni to może nie będzie takich problemów, ale z felgami zapewne już tak. Pytam, ponieważ boję się, że po zrobionej polerce felg i kapy, która nie jest aż tak tania może nastąpić popsucie całego efektu poprzez złe, brzydkie, niedoładne itp. pokrycie lakierem. I co wtedy ???

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Kuba 89 pisze:
Czyli jeżeli oddałem części do chromowania to nie trzeba pokrywać ich żadnym lakierem. Mam pytanie czy firmy, które polerują elementy to po takim zabiegu lakierują je ? Czy trzeba to zrobić samemu ? Jeżeli nie zrobie tej czynności to co się stanie ? Farby takie dostępne są w jakich opakowaniach sprayu i czym jeszcze ? Z deklem przekładni to może nie będzie takich problemów, ale z felgami zapewne już tak. Pytam, ponieważ boję się, że po zrobionej polerce felg i kapy, która nie jest aż tak tania może nastąpić popsucie całego efektu poprzez złe, brzydkie, niedoładne itp. pokrycie lakierem. I co wtedy ???

To jak ci chromuje jakaś firma to powiedz im żeby oni pokryli wszystko lakierem bezbarwnym. Niby po chromowaniu nie jest to konieczne, ale zawsze to lepiej. Będzie mniej narażone na zadrapania. Tak mi się przynajmniej wydaje. :wink:

PEUGEOT VIVACITY !!!!

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Dzisiaj rozmawiałem z osobą, która już nie jedną polerke w swoim sprzęcie miała zrobioną, i osoba ta powiedziała mi, że nie trzeba pokrywać lakierem bezbarwnym tylko wystarczy raz na jakiś czas "przejechać" felgi pastą polerską.

Tytuł:
*

Pojazd:
Nic nie czeba lakierować!!! jak polakierujesz to nie będzie takiego efektu! Tak jak kuba mówi wystarczy o to dbać! Jak dbasz tak masz! W przypadku karterów nic nie musisz ściągać, a poza tym jak byś chciał ściagac co chwile silnik?? Bezsens> Karterów nie da się pochromowac ponieważ są z żeliwa, jedynie metodą lakiernicza, ale jest tylko 1 firma która sie czymś takim zajmuje "Fanta Chrom"! Pozdro ...www.sbt-poznan.prv.pl...

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ]