Dzisiaj jest 07 lut 2025, 20:35

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
*

Pojazd:
Siema spaliła mi się przednia żarówka w mojej Aprili. Wiadomo, że w tych srkach jest strasznie słabe światło. Teraz były tam 15w żarówki. Czy bezpieczne będzie jeśli kupie teraz 20w żarówki.? Nic się nie popali? Chce kupić aby trochę mocniejsze

np takie
http://allegro.pl/zarowka-skutery-motor ... 77454.html

Ostatnio zmieniony 10 sie 2012, 21:16 przez kanonier14, łącznie zmieniany 1 raz

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
Nie radzę, temat przerabiałem w tym roku. Spaliły mi się obie, wsadziłem 15W jakieś chińskie, po kilkunastu km zaczęły przerywać na dołkach aż w końcu przestały świecić. Jak chciałem je znów wymienić pojawił się problem, jednej nie mogłem wyjąć a druga się rozsypała i szkło zostało w środku. Musiałem rozkręcać lampe, po zdjęciu soczewek moim oczom ukazały się stopione prawe na wylot odbłyśniki. Kupiłem soczewki od golfa III, jedną przeszczepiłem w miejsce lewej a w drugą wrzuciłem 3 paski led po 3 diody do jazdy w dzień. Teraz diody dają fajne białe światło które nie oślepia a jest widoczne a szklana soczewka od golfa z żarówką 50w daje dużo więcej światła niż dwie stare. Operacja wyszła mnie 45zł (dwie soczewki plus 1,5m diód) i jeden dzień ciężkiej pracy, myśle że się opłacało i polecam każdemu posiadaczowi SR taką operacje :wink:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd: Audi A3 1.8T
a dalo by rade przeszczepic 2 soczewki z golfa i do tego zarowki 25watt albo 30? uciagnie to?

polepszy mi oswietlenie? nawet na 25watt?

Obrazek
~Kliknij~ :lol:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
Pewnie że da rade, proste że światło będzie lepsze na żarówkach 50w a na 30w gorsze ale moim zdaniem nie ma sensu pakować 2X50w, za duże obciążenie dla zapłonu. Moja opcja wydawała mi się najbardziej korzystna bo na diodach nie zużywa się dużo prądu a jedna 50w wystarcza żeby ładnie oświetlić drogę w nocy. Albo 20w do jady w dzień i 50 na noc. Jest dużo kombinacji, trzeba się zastanowić i do dzieła :P

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd: Audi A3 1.8T
ale czy jest roznica miedzy 15 a 25watt? troche chociaz? bo teraz to co mam to tragedia.

ja bym wszczepil dwie soczewy od golfa, do tego zarowki 25watt albo dwie po 30 i heeeyja ;D

Obrazek
~Kliknij~ :lol:

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ]