Dzisiaj jest 05 lip 2025, 22:08

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
*

Pojazd: Roxana <3
Siema

Mam pytanie czy cylinder z piaggio będzie pasował do minarelli horizontal (dokładniej aerox)? Ponieważ mialem Piaggio Quartz i kupiłem nowy cylinder Stage6 streetrace, zrobiłem ok 350 km i sprzedałem skuter na seryjnych częściach. Teraz chciałbym kupić roxa i mam dalej ten cylinder prawie nowy czy dało by rady jakkolwiek go zamontować i czy warto się w to bawići ewentualnie co trzeba by przerobić. Gdzieś czytałem że powinien pasować chyba nawet na tym forum, lecz chce usłyszeć wasze opinie ;)

Dzięki za wszystkie sensowne odpowiedzi ^^

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:
*

Pojazd:
To sa 2 wgl inne silniki nie bd pasowac..

Tytuł:

Pojazd: znowu SR Custom
z tego co mi wiadomo to nie ma szans żeby to podeszło

Obrazek
SR CUSTOM
http://www.forum.mieloch.pl/viewtopic.p ... sc&start=0

Tytuł:
*

posprawdzałem na necie i szpilki w piaggio mają rozstaw 48mm a w minarelli 50mm czyli może dało by sie je wcisnąć albo rozwiercić w cylindrze, a skok wału wychodzi na to że jest taki sam więc może by jednak coś z tego było.

Znalazłem kogoś komu sie to podobno udało z tego forum :
http://www.forum.mieloch.pl/printview.p ... 7d70efb0bb
Tylko było to dość dawno i myśle czy do niego napisać i pytać sie jak wyszło ?

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Takie przeróbki są nie opłacalne , lepiej po prostu kup wtedy nowy cylek lub używany

:-)

Tytuł:
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd:
Imię: Maciej
szxb, rozstaw szpilek jest inny, ale trzeba wziąć pod uwagę że w Minarelli są większe otwory na szpilki a w P/G mniejsze. Czyli wyrównuje się ;)
Skok różni się o 0,1mm czyli malutko :D
Jedynie kanał wydechowy inaczej idzie.

Obecnie biedny student nie mający na nic czasu xD

Tytuł:

Pojazd:
a skok korbowodu to juz sie nie liczy? Nie mam juz slow na te wasze przerobki jak jednego nie stac na orygialna glowice do minarelli to drugi chce cylinder wkladac od piaggio do miny a 3 gaznik z śrubami nie po tej stronie i nie od tego skuterka. Jezeli jest nowy sprzedaj go i kup dedykowany pod ten model.Jeszcze jedna opcja nawet gdyby ci to podeszlo choc szanse sa znikome predzej czy pozniej ten cylinder ci padnie i co potem? kupisz oryginalny i znowu bd musial przerabiac wydech i cala reszte czy znowu zapakujesz od piaggio cylinder.Z tego co mi wiadomo piaggio ma mniejszy skok korby niz minarelli to co dorobisz podkladke pod cylinder?

Ostatnio zmieniony 29 mar 2013, 17:44 przez naziol, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd: Faspi F8, Tigra 1.6 16V
naziol, nie mam słów na takie komentarze, koledze został cylek to niech spróbuje, to jego skuterek a nie twój...
Jestem jak najbardziej za za takimi przeróbkami, ale myślę że wydech będziesz musiał przerobić i sprawdzić, czy tłok dochodzi na równo z końcem cylka w GMP. Nie wiem czy wejdzie dobrze do karterów, ale myślę że co się uda :)

Obrazek

https://www.facebook.com/PKRHgarage ZAPRASZAM !

http://forum.mieloch.pl/faspi-by-przemek051195-70cc-midrace-t261458-580.html

Wyświetl profil GG  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd: BMW e36 Coupe 2.0i
A ja jestem za naziol, ma rację nie lepiej sprzedać ten cylinder i kupić oryginalny??
Tak samo przecież trzeba będzie przespawać kolanko w wydechu jak masz jakiś dobry wydech to jest to opłacalne ??
Sprzedaj ten cylinder i kup do miny bo jak jeszcze coś będziesz przerabiał to uszkodzisz a raczej szkoda zniszczyć.
Kolejna sprawa do czego masz ten cylinder AC czy LC bo jak wiadomo Aerox 50cc jest w LC
Cyl od Roxa w LC ma pompę wody na zewnątrz a cyl P/G ma pompę wody w karterach.

Tytuł:
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd:
Imię: Maciej
szxb, jeszcze będziesz musiał popracować nad chłodzeniem, bo w Minarelli jest kolanko od cylindra i od głowicy a w P/G tylko od głowicy.

Obecnie biedny student nie mający na nic czasu xD

Tytuł:
*

Dzięki za odpowiedzi ;) domyślam sie że nawet jeśli by sie udało to ciężko było by to osiągnąć, ale chciałem dopytać bardziej doświadczonych. Nie chce nic robić na siłe, jak sie nie da to sie nie da :) Szkoda mi jest tego cylindra bo dałem za niego ok 500zł i ciężko jest go sprzedać bo większość (jak nie wszyscy woleli by nowy ;) ), a skoro go już mam to może by podeszedł i wiem że mam nowy cylek :D Myślałem nad rozwiązaniem cieczy w cylindrze i wymyśliłem że można by zaspawać lub jakoś zaślepić otwory przejścia cieczy do karteru, a wywiercić i dospawać końcówke od węża(mam jaką z starej głowicy) gdzieś z boku cylindra aby nie zawadzał. Poprawcie mnie jak coś śle wymyśliłem ;p tłumik można by zrobić jakąś przejściówke z rurki lub czegoś podobnego lecz nie wiem jak z tym skokiem ;/ . Jak mógł by ktoś podać mi wymiary wału w minarelli to mógłbym porównać z wałem do piaggio który mam i było by wszystko jasne :D Trochę sie rozpisałem, ale myślę że nie namieszałem ;p Liczę na waszą pomoc :D

Tytuł:
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd:
O ile dobrze pamiętam to te silniki różnią się długością korby i tutaj będzie dość duży problem.

RoQs pisze:
jestem teraz na 1 roku zawodówki

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd: Sr na mid-race
Nie baw się w takie przeróbki lepiej sprzedaj tego cylka i kup nowy i do tego silnika.Jeszcze jak bys od morini pakował to rozumiem ale od p/g tam jest całkiem inny układ chłodzenia.Piszesz ze tu pospawasz itp. ale po co jak może ci sie dobrze nie pospawac i bedzie ci ciecz ciekła i co wtedy juz nikt ci tego cyla nie kupi.

Moja sr na mid-race aprilia-sr-70-stage-6-mk-i-custrom-by-sr-ka-filmik-t369853.html

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ]