Dzisiaj jest 19 maja 2025, 18:02

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: awaria pneumata
**

Pojazd:
siemano , mam problem z kluczem pneumatycznym mam z firmy metabo , problem polega na tym ze gdy chce przykrecic lub odkrecic nasadka się nie rusza tylko ucieka powietrze z dwóch otworów nieznanego pochodzenia . Spotkał się ktoś z takim czymś?

Jazda

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:

Pojazd:
wirnik pneumata jest trochę podobny do wirnika np wiertarki elektrycznej tylko zamiast uzwojeń ma wycięte rowki w których są umieszczone bakielitowe łopatki trochę przypominające kształtem klin pod magneto , ruch powietrza doprowadzanego małymi kanalikami powoduje wysuwanie się tych łopatek i ruch obrotowy wirnika,jeśli zaniedbasz smarowanie pneumata olejem do sprężarek to te łopatki się zetrą i powietrze ucieka gdzie chce dlatego na wężach zasilających szlifierki, klucze ,wiertarki pneumatyczne stosuje się naolejacze,małe zbiorniczki z olejem który z powietrzem dostaje się do narzędzia i je smarują.

Tytuł:
**

Pojazd:
rozumiem, jest możliwość ze uwzględnią gwarancję?

Jazda

Tytuł:

Pojazd:
Jeśli będą ślady tkzw przytarc coś podobnego jak w cylku tylko że na tych bakielitowych łopatkach to za naprawę będziesz chyba musiał zapłacic, może jeszcze w środku puściło jakieś uszczelnienie i powietrze ucieka, nie wiem jakie są warunki gwarancji bo płytki wirnika przy dbaniu i smarowaniu wymienia się w zależności jak często jest używane narzędzie od 2-5lat

Tytuł:
**

Pojazd:
przyznam szczerze , smarowałem tak dlugo az wystarczyło oliwy , potem juz nie ponieważ zapomniałęm , wiesz ile moze kosztowac naprawa jeśli to wina przytartych łopatek?

Jazda

Tytuł:

Pojazd:
Nic się nie martw ,oddawaj na naprawę gwarancyjną ,a jak nie uznają gwarancji to i tak oni będą to musieli naprawic to cenę powiedzą , zawsze możesz z płatnej naprawy zrezygnowac ,o wszystkich kosztach naprawy powinieneś wiedziec przed nią i się na płatną naprawę zgodzic, a ceny takiej naprawy nie znam.

Tytuł:
**

Pojazd:
Ok dzięki za pomoc :) , muszę teraz szybko oddać pneumata na gwarancje oraz naoliwic dremel :P

Jazda

Ostatnio zmieniony 27 kwie 2013, 18:49 przez sebastian18vega, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
wpuść do niego oliwy z powietrzem i odczekaj troszkę niech dojdzie wszędzie obejrzyj go dokładnie i poszukaj instrukcji w moim pneumacie wlewałem także olej do środka odkręcając śrubkę w korpusie oczywiście nie mam metabo więc nie wiem jak jest u ciebie
a tak przy okazji kup sobie naolejacz i odwadniacz jako moduł zespolony są sprzedawane często z zaworem
woda w układzie też może narobić bałaganu

Nie ma rzeczy nie możliwych do zrobienia
Jednak zdarzają się czasami drobne trudności
które trzeba rozwiązać

Tytuł:

Pojazd:
jobi pisze:
woda w układzie też może narobić bałaganu
i brak smarowania, tam praktycznie nie ma się co zepsuc jeśli dbasz o odwodnienie zbiornika i smarowanie narzędzia przed każdym kolejnym użyciem,używasz 5dni w tygodniu codziennie to codziennie odwadniasz i zapewniasz smarowanie.

Tytuł:
**

Pojazd:
Ok :) Dziekuje za pomoc i porady , spuszczę wodę z zbiornika jak skończe robić roxa ponieważ pożyczyłem pneumata od kumpla , czyli po każdym użyciu np pneumata, lub zwykłej dmuchawki żeby coś odmuchać to muszę zawsze odkręcic korek od spodu kompresora poczekac chwile zeby ta woda wykapała i zakrecić i tak co użycie ?

Jazda

Tytuł:

Pojazd:
sebastian18vega pisze:
czyli po każdym użyciu np pneumata, lub zwykłej dmuchawki żeby coś odmuchać to muszę zawsze odkręcic korek od spodu kompresora poczekac chwile zeby ta woda wykapała i zakrecić i tak co użycie ?
Dokładnie tak ale przed użyciem kompresora jak i na koniec nie zaszkodzi spuścic wodę,proste jak drzwi do lasu ,nie zapominaj o naolejaczu i ciesz się długoletnim użytkowaniem.

Ostatnio zmieniony 28 kwie 2013, 10:46 przez n0ooRt, łącznie zmieniany 2 razy

Tytuł:
**

Pojazd:
Ok Dzieki :)

Jazda

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ]