Witajcie. Robie generalke w silniku od RS'ki, silnik rotax 122. Zastanawiam się jakie łożyska włożyć na wał. Mam 4 sztuki - 2 z luzem c3 NSK oraz 2 z luzem c4 SKF. Teraz kwestia które powinny być najodpowiedniejsze do tego silnika. Z tego co zrozumiałem oznaczenia mówią o luzie wew. promieniowym który wraz ze wzrostem naprężeń, temperatury itp. się zmniejsza. Generalnie wydaje się że w takim razie lepiej dla bezpieczeństwa lepiej dać luz c4. Jednak zastanawiam się czy nadmierny luz na łożysku po odpaleniu i przystosowaniu się do parametrów w jakich będzie pracować może spowodować jego szybsze zużycie niż np. w przypadku łożyska c3 gdzie luz może pozostać nie wielki więc łożysko będzie odpowiednio ułożone niż dalej będzie z sporo większym luzem niż wymaga. Patrząc również po forum wiele osób narzeka że np. łożyska SKF z luzem c4 siadają przy malossi sportach czy jakichś racingach, z lektur jakich się naczytałem w necie wnioskuje że może to być spowodowane m. in. przez zły sposób ich montażu (wiadomo jak to bywa, grzanie do oporu ile wlezie, młotek itd. a także przez żle dobrany luz łożyska gdyż skuter na racingu wykręci dajmy na to 13k RPM a łożysko z luzem c3 przystosowane jest do 16tys. obrotów więc i tak ma jeszcze spory zakres luzu, więc montując łożysko c4 luz po rozgrzaniu zostaje o wiele za duży i łożysko może się również rozsypać przez to.
Proszę o poradę oraz odniesienie do moich przemyśleń forumowych ekspertów, laikom którzy powiedzą pakuj c4 bo c4 dziękuje i proszę o nie wtrącanie się do tematu.
|