Dzisiaj jest 30 lip 2025, 16:23

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Pojazd: Piaggio Zip 2
Co sądzicie o docieraniu wg. tego tematu ?

http://www.skuterowo.com/docieranie-sil ... stateczna/

Czy zlewanie oleju, jazda na mineralnym w czasie docierania to dobry wybór, czy też nie, niech odniesie się do tego tematu ktoś zorientowany.

-- 10 kwie 2014, o 16:56 --

Kiedyś słyszałem, że powinno docierać się i jeździć na takim samym oleju, gdyż silnik się przyzwyczaja i po zmianie oleju może być problem.

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Stróż Forum

Pojazd:
Więc co do docierania to miałem 4t i docierałem na castrol 10w40 do 4t przy 300 km zmieniłem olej, potem przy 1500 czy 2k i potem już normalnie co rok i chodził dobrze, nic nie puchło a zestaw był jak wiadomo china..oczywiście w zimne dni rozgrzewałem przed jazdą bo to w 4t podstawa, nigdy nie miałem żadnych mineralnych itp bo nawet nw gdzie to kupić. A tak ogólnie to h...wa ta ich strona dlaczego? wystarczy zobaczyć temat: przytarcie-każdemu może się zdarzyć - chwalą się deb...le że jechali kilkadziesiąt km na full- jak dla mnie debilizm.

Awatar użytkownika

Pojazd: Piaggio Zip 2
Zapomniałem dodać, że mam 2t, full sport, wpadłem na ten artykuł, zawsze docierałem po swojemu, ale zaintrygował mnie, a zwłaszcza lanie oleju mineralnego na docieranie, po czym przesiadka na syntetyczny..

Miałem 4t i również robiłem tak jak Ty, w 1 sezon przejechałem prawie 4 kafle i nic się nie działo, nie przegrzewał się, sprzedałem cylinder, jako używany i kupiec dalej na nim śmiga.

**

Pojazd:
Jakub03 ja teraz mam złożony cylinder Airsal Sport 50 i leovince zx i będę docierał według tego poradnika myślę że warto i wiedzą co piszą bo dużo czytałem i wszystko się zgadza :D
Co do oleju to kupiłem Castrol Actevo i jak odpaliłem pierwszy raz to pochodził jakieś 35minut ale wszystko było bardzo dobrze więc myślę że będzie dobrze się docierało według tamtego poradnika :wink:

Awatar użytkownika

Pojazd:
Ja docieram...nie docierając XDDD
Leje tylko trochę więcej oleju do mieszanki (Castrol Actevo 2T) i staram się nie przegrzewać + nie jeżdżę często na pełnej manetce. Ostatnio ściągałem cylek i wygląda jak nowy, więc to mówi samo za siebie.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ]