Dzisiaj jest 02 sie 2025, 19:22

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Polerowanie
*

Pojazd:
Witam was, wakacje się zbliżają to sobie pomyślałem, że pora na małe zmiany w moim roxie ^^
chcę sobie wypolerować najpierw pokrywę z przekładni no nie bd opisywał co dokładnie bd robił po prostu wszystko to co w tym temacie: polerowanie-przekladni-oraz-klamek-hamulca-by-mati55-t230846.html
ale nie piszę tu bez powodu hehe :)
A więc jak uda mi się wypolerować przekładnię to chciał bym polerować sobie felgi no ale felgi już trochę gorzej się poleruję i tu moje pytania nachodzą:
-jak polerować tak jak przekładnie? papierem i ręcznie? ten dostęp już trochę gorszy więc może by dało rade inaczej?
-szlifierką jakoś dało by rade? czy nie bardzo?

-i jeszcze poszukałem trochę i znalazłem takie coś: http://www.youtube.com/watch?v=3gjTRI-xxM0 hehe własna robota ale pomysł miał :D i pytanie mnie nachodzi czy znacie jakiś podobny sposób w którym dużo nie trzeba robić i nie płacić ? :D

jak wy polerujecie jakieś fajne, ciekawe sposoby?
czekam na waszą pomoc :D pozdrawiam.

Yamaha Aerox 2003r.
cylinder- malossi sport 70cc
gaźnik - dellorto 17,5
dzwon -malossi
sprzęgło -tec evo racing
wydech-laser x-pro
wariator- malossi multivar

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł: Re: Polerowanie
Awatar użytkownika

Pojazd: CPI aragon GP
Imię: Marcin
Osobiście tego typu zabiegi robiłem ręcznie papierami ściernymi, wodnymi o różnej gradacji (w zależności, czy rysy były głębokie i ile materiału trzeba było zebrać). Końcowe polerowanie pastami najefektowniej wykonać mechanicznie, ja używam tego http://www.bosch-professional.com/pl/pl ... 692-ocs-p/ . Zwykła szlifierka się nie nadaje, bo ma za wysokie obroty i powstaje efekt "przypalania" polerowanego materiału, pozostają takie ciemniejsze plamy.

*

Pojazd:
a jaką pastę polerską polecasz?/polecacie? ponoć k2 aluchrom bardzo dobra i cena mała i skuteczna. gdzie ją da się ogólnie zakupić? w sklepie z farbami da rade? scansol da rade w sklepie z farbami kupić jak się nie mylę :D
tylko gdzie tą pastę? i jaką?

Yamaha Aerox 2003r.
gaźnik - dellorto 17,5
dzwon -malossi
sprzęgło -tec evo racing
wydech-laser x-pro

Awatar użytkownika

Nie polecam nic. Używałem takich w trzech gradacjach, w postaci stałej, w sztyfcie (droga). Nie bawię się tego typu duperelami, bo nie mam na to czasu. Jak dopracujesz ręcznie papierami wodnymi, kończąc przynajmniej na gradacji 2500 to możesz śmiało użyć byle pasty polerskiej z tubki (mechanicznie wychodzi pięknie. Oczywiście odpowiednie urządzenie i przystawka z filcówką, jak masz jakieś napisy, wzory to kupujesz na szlifierkę "tarczę do polerki" z takimi krótkimi "włosami". Dajesz dawkę pasty polerskiej na " tarczę" i na wolnych obrotach polerujesz, aż do uzyskania pożądanego efektu. Oczywiście wiadro z wodą i ścierki, gąbki są potrzebne, by co chwilę obmyć polerowany element i sprawdzenie jego stanu. Co do past polerskich (zależy jak sobie poradzisz z papierami wodnymi) to poleciłbym K2. Mają baaardzo dobre produkty. Jak chcesz robić to na zasadzie, na której ja robiłem (drogo i skutecznie) to polecam uniwersalne sztyfty w kolorach: czerwony, zielony i niebieski. Potrzebne to będzie Tobie, jak masz się zamiar bawić w polerkę metali na dłuższym odcinku czasu (kilka lat). Jak nie to wyszlifuj rękoma papierami do stanu "prawie" połysk i wtedy jakieś mleczko do polerowania metalu.

*

Pojazd:
zdzierając lakier z felgi jednak będzie chyba użyć takiego środka jak scansol przecież.
pytanie teraz właśnie czy lepiej jednak scansol tak zachwalany a czytam i czytam to jest niby lipa i lepiej kupić paint remover w spreju.
co o tym sądzicie to czy to?

-- 16 cze 2014, o 15:54 --

a co ile bym musiał na nowo nakładać pastę? bo jeżeli tego nie bd odnawiał to cały fajny efekt tzw. lustra zniknie, co nie? więc co jaki czas nakładać by trzeba było?

Yamaha Aerox 2003r.
gaźnik - dellorto 17,5
dzwon -malossi
sprzęgło -tec evo racing
wydech-laser x-pro

Awatar użytkownika

Pasty polerskie się nie nakłada tylko poleruję nią do uzyskania porządanego efektu. Na ile efekt jest trwały? To zależy w jakim stopniu usyfisz, czy też zaniedbasz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ]