Dzisiaj jest 09 lip 2025, 23:23

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
*
Awatar użytkownika

Pojazd: Kymco Agility RS 2t Naked
witam chodzi mi po głowie czy warto kupić nie przerejestrowany skuter

Brat sprzedał dla brata i napisali umowę ale nie zarejestrował na Siebie, chce kupić od niego aeroxa ale ubezpieczenie nie wykupione.
I teraz co muszę od niego wziąć i co pisać na umowie czy normalnie spisujemy umowę i biorę poprzednią umowę ? od razu wykupić ubezpieczenie czy jak ? i Jak będę chciał go zarejestrować to muszę przyjść z nim czy tylko z umową poprzednią i akutalną ? Jakoś karę za brak ubezpieczenia skutera przez poprzedniego właściciela będę musiał płacić ?
Dzięki za pomoc :mrgreen:

MoNster Kymco Agility SuMMeR Projekt 2014 !

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Wyświetl profil GG  

Pojazd: E46/ Vega swap Piaggio 125
sQbany17, zacznę od początku :)
sQbany17 pisze:
I teraz co muszę od niego wziąć i co pisać na umowie czy normalnie spisujemy umowę i biorę poprzednią umowę ?

tak, bierzesz od nieggo umowę od pierwszej aż do spisania z Tobą czyli osoba w dowodzie jaki pierwsza i wszystkie umowy po kolei jakie były musisz od nich wziąć
sQbany17 pisze:
od razu wykupić ubezpieczenie czy jak ?

Ja bym polecał od razu gdyż jak fundusz gwarancyjny się dopatrzy to dowali Ci karę a OC na skuter to śmieszne pieniądze.
sQbany17 pisze:
Jak będę chciał go zarejestrować to muszę przyjść z nim czy tylko z umową poprzednią i akutalną ?

Musisz przyjść z kompletem umów czyli od osoby z dowodu aż do Ciebie. Przychodzisz sam bez nich :)
sQbany17 pisze:
Jakoś karę za brak ubezpieczenia skutera przez poprzedniego właściciela będę musiał płacić ?

Poprzedni właściciel Ciebie nie obchodzi, jak coś to będą ścigali jego a nie Ciebie dlatego polecam wykupić OC od razu po zakupie

Zapraszam do obejrzenia mojego swapu, kiedyś siedział chiński 4t,następnie minarelli horizontal a teraz piaggio 125cc

post2459516.html#p2459516

maciej3290 pisze:
Prawda taka ,że doniczka była pełna i do baku się spuścił i mu dysze zalepiło

*
Awatar użytkownika

jaka jest cena bez zniżek za oc ? i czy np mogę wykupić oc po 2 tygodniach ? bo i tak malować go chcę, a że pod stunt to przy domku bym se lekko pośmigał a policji nie ma :mrgreen:
i oc od razu na siebie wykupywać ? i czy przy rejestracji coś będę musiał robić ?

Wyświetl profil GG  

sQbany17 pisze:
jaka jest cena bez zniżek za oc ?

100-150zł dokładnie nie wiem bo moje skutery były na matulę i przy 60% zniżek płaciła te 51zł na rok
sQbany17 pisze:
i czy np mogę wykupić oc po 2 tygodniach ?

Oczywiście z tym że jak fundusz gwarancyjny się dopatrzy to będziesz tego żałował. Może i straszę tym funduszem ale już nie jednego dopadł :/
sQbany17 pisze:
bo i tak malować go chcę, a że pod stunt to przy domku bym se lekko pośmigał a policji nie ma :mrgreen:

Niestety ich to nie interesuje a nie daj Boże będziesz jechał piździkiem i nawet pies Ci wyskoczy i go potrącisz i masz już przejeb*ne
sQbany17 pisze:
i oc od razu na siebie wykupywać ?

OC wykupujesz na osobę która zawierała umowę kupna sprzedaży czyli jak pisałeś na siebie to OC na siebie ale nie wiem czy nie lepiej siebie dać właściciela a kogoś ze zniżkami na współwłaściciela :P
sQbany17 pisze:
i czy przy rejestracji coś będę musiał robić ?

Do przerejestrowania musi być ważne OC na minimum 30 dni i przegląd to samo ( w przypadku samochodu ale skuterków chyba też ale pewny nie jestem) no i odpowiednie opłaty umieścić ;p

Zapraszam do obejrzenia mojego swapu, kiedyś siedział chiński 4t,następnie minarelli horizontal a teraz piaggio 125cc

maciej3290 pisze:

Awatar użytkownika

Pojazd: CPI aragon GP
Imię: Marcin
sQbany17 nie kombinuj z OC, bo możesz słono za to beknąć, kolega malaguti-f12 przedstawił to Tobie w sposób logiczny, tak fundusz gwarancyjny dobierze Ci się do tyłka, bo liczy się data zawarcia umowy kupna-sprzedaży. W przypadku motorowerów za zwłokę z przedłużeniem OC wynosi 500zł (jak przekroczysz 14 dni). Ważne też, by w ciągu 14 dni od zawarcia umowy uiścić haracz skarbowy, bo inaczej zacznie się zabawa z urzędem skarbowym (nie polecam, bo prześwietlą Was do piątego pokolenia). Wysokość ubezpieczenia zależy od wieku i czy miałeś na siebie coś wcześniej zarejestrowane i jeździłeś bezkolizyjnie. W przypadku jednośladów istnieje "zwyżka" ubezpieczenia OC do trzydziestego roku życia. Możesz zapłacić nawet 400zł, więc polecam tylko dwie firmy ubezpieczeniowe PZU i Warta. Tam nie mają aż tak wywindowanych cen. Jak jesteś pełnoletni ubezpieczaj na siebie, w przyszłości będziesz miał zniżki, nie popełniaj tego błędu co ja.
Jak to wszystko ogarniesz to następnym krokiem będzie przegląd techniczny pojazdu (jak już jest nie ważny). Koszt to jakieś 60zł i jest ważny dwa lata. Na końcu udajesz się z tymi wszystkimi kwitami do WK i rejestrujesz na siebie (brak kwita ze skarbówki=brak rejestracji). Jeżeli kupiłeś pojazd w swoim powiecie to wymieniasz sam dowód rejestracyjny.

*
Awatar użytkownika

ok a cena 1200 zł to ile będę musiał zapłacić cła ? i gdzie się udać ?

Tylko te pytanie metli mi w głowie, aaa i dzięki :mrgreen:

Wyświetl profil GG  

Awatar użytkownika

Co do ceny to trzeba było zaniżyć w umowie i najlepiej z dopiskiem "uszkodzony". Ile to będzie kosztowało to w Twoim przypadku po prostu nie wiem. Ja zapłaciłem 17zł (cena na umowie 900zł-uszkodzony). Musisz udać się do Urzędu skarbowego, z którym się rozliczasz, który nadał Tobie NIP. Wiem, że masz prawo tego nie wiedzieć, bo może nie byłeś zmuszony do tego typu czynności. Najlepiej Zapytaj byle urzędasa, np. w WK gdzie podlegasz jako podatnik i dostaniesz dokładny adres darmozjada państwowego, u którego musisz uiścić "daninę".

Gummma, skoro będzie miał na umowie poniżej 1tys polskich PLN to omija skarbówkę szerokim łukiem. Napisz na umowie poniżej tysiąca i tyle ;p Idziesz z umowami do WK i przerejestrujesz ;p

maciej3290 pisze:

Awatar użytkownika

malaguti-f12 miałem na umowie wpisane 900zł- uszkodzony i zapłaciłem w urzędzie skarbowym 17zł...

Gummma, a to dlaczego? W sumie miałem pełno skuterów i motorków z papierami ale kupowałem okazje typu senda za 900zł czy chinole po 200-400 i nigdy nie miałem problemu nawet tego do skarbówki się nie zgłaszało

maciej3290 pisze:

Awatar użytkownika

Nie wiem na jakich zasadach to robiłeś, ja pełny legal US Rzeszów. Owszem nie musisz przerejestrować, a e w chwili gdy kupujesz motorower z wbitym przeglądem bezterminowym to musisz dokonać ponownego przeglądu technicznego i jak przerejestrowujesz to w pierwszej kolejności musisz obskoczyć urząd skarbowy (czas operacyjny 14 dni). W wydziale WK odeślą Ciebie do darmozjada skarbowego i tego nie przeskoczysz. BTW wczoraj dostałem fakturę VAT za zużycie energii elektrycznej opiewającą na 0.00zł (Słownie zero złotych i zero groszy). Termin zapłaty do 10.07.14... Operację na zerze są niewykonywalne, zero nie ma wartości dodatniej, ani ujemnej. Operacje bankowe tego nie przewidują. Jakieś jeszcze pytania? Zapytaj lepiej w jakim kraju żyjesz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ]