Dzisiaj jest 24 lip 2025, 4:00

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
*

Pojazd: YAMAHA Neos
Od jakiegoś czasu skuter staje sie słabszy. Z miesiać temu na zimnym silniuk skuter mial kopa(na zimnym nie piluje, ale czułem ze była moc :mrgreen: ) kiedy przejechalem 0.5-1km skuter slabnie. Ma mniejszy V-max, przyśpieszenie. Od tygodnia do teraz skuter stal sie jeszcze bardziej słabszy. NA Zimnym normalnie odpala, nawet ze startera.

Wczoraj bylem u mechanika mierzył mi kompresje (skuter nie był dobrze rozgrany. Powiedział ze to bez roznicy czy na zimnym czy ciepłym) Wynosła onna ponad 7barów. Powiedział ze jest troche za mało.

Jesli na zimnum silniuk dobrze odpala to czy kompresja została mi doberze zmierzona?

Ps Dodam ze na poczatku sezonu wymienilem wał korbowy bo przeciwtalerz złapał luz i zjechał frez, uszczelniacze wału, peierścienie, tydzien temu membrane bo miała lekki prześwit

Pomocy :cry:

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

**

Pojazd:
Jest możliwość że sprężyna dociskowa ci się po prostu grzeje - traci swoje właściwości. Wymień ją na jakiegos stage 6 medium czy mallossi. Sprawdź też stan dzwonu :)

I love two strokes
"They made a horrible ring-ding noise..." -Graham Bell

**

Pojazd: Malaguti f12 Ac ;D
Tak czy siak 7 bar to mało, jeśli inne podzespoły są "zdrowe" to skuter będzie w miarę bezproblemowo odpalał. Moc w 2t zaczyna spadać poniżej ok.8,5-9 barów. A co do muła po rozgrzaniu to centralka i sprężynki sprzęgła do wymiany.

Awatar użytkownika

Pojazd: Junak 305
U mnie było 11 barów a cyl ostro przytarty. Palił normalnie a miał z 40% mniej mocy. Dlatego że miał rysy za oknem wydechowym.

Longjia Exactly 2008r. next Generic Trigger 2007r. now Junak 305 2016r.

ObrazekJunak 305 by Nikodem
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Where I am?

Facebook

Youtube

*

lukasz_98 pisze:
Tak czy siak 7 bar to mało, jeśli inne podzespoły są "zdrowe" to skuter będzie w miarę bezproblemowo odpalał. Moc w 2t zaczyna spadać poniżej ok.8,5-9 barów. A co do muła po rozgrzaniu to centralka i sprężynki sprzęgła do wymiany.

Centralka czyli co? Spezyna centralna sprzegła, Modul

**

Pojazd: Malaguti f12 Ac ;D
haha :D padne :D

opona czyli co ?? kierownica..

Nie no dobra rozumiem że nie każdy jest w temacie i wszystkiego nie wie. Chodzi mi mianowicie o spręzyne centralna która jest pomiędzy sprzęgłem a kolektorem momentu obrotowego. Jesli jest zużyta to po rozgrzaniu mięknie i skuter ma "muła"

*

Zrobilem kilka zdjeć mojego napedu. Chodzi mi abyscie ocenili czy dzwon sprzegla jest dobry. (Według mnie dobry :mrgreen: :mrgreen: ) http://imgur.com/gQyVAH4 http://imgur.com/glwvNCs,QDsKvEo,D3yy5Tu

-- 10 sie 2014, 22:07 --

-- 10 sie 2014, 22:08 --

Co o nim sądzicie?

Pojazd:
Żeby ocenić ten dzwon musiałbyś go odkręcić i zrobić foty od wewnątrz,na zewnątrz niby nie ma przebarwień ale nie widać jak jest zużyty od wewnątrz i w jakim stanie szczęki sprzęgła

*

Postaram sie zmnierzyc jeszcze raz kompresje. Jesli sie potwierdzi zrobię szlif. Jesli kompresja bedzie wieksza bede kombinowac ze sprzegłem. Chociaż sprezynki oraz centralnąl wymienię

Pojazd:
Kompresję zmierz na ciepłym i zimnym silniku wtedy masz wiarygodny pomiar.

*

Przepraszam ze tak długo sie nie odzywałem. Ponad tydzień mnie nie było w domu a wiec nie odpalalem maszyny. Po niedługim postoju czyli tygodniu nie moglem go odpalić. Po nieudanej próbie odpalenia przepaliłem świecę co nie pomogło, póżniej wlałem trochę benzyny do cylindra co po 8 kopniakach przyniosło oczekiwany rezultat. Dzisiaj odpalilem go bez zarzutu, przejechałem sie i odstawiłem na kilka godzin. Około 12 odpaliłem ponownie bez zarzutu, ale gdy nagla chciałem dodać gazu dławił się. Powiecie pewnie ze gażnik ale on jest według mnie czysty. Mam w nim dysze 0.73. Koło 20 zajechałem do kolegi a o 21 musialem pchac go do domu bo juz nie odpalił

Sorry za mój dlugi opis. Co moze byc przyczynąl skoro czytałem za przy kompresji nawet 6 barów skuter powniniej jeszce chodzic dobrze a ja miałem jeśli dobrze mi zmierzyli 7 :( :(
Dzisiaj czyćciłem filtr powietrza i było w nim troche wody na dole gabki oczywiście po przejechaniu sie po kałurzach pewnie

*

Pojazd: Honda shadow VT
Hm ... moim skromnym zdaniem - nic mu nie jest !!!

Ewentualnie sprawdź filtr powietrza.

Tylko musisz częściej na nim jeździć, aby go przepalać - przynajmniej raz na 2 dni dłuższa wyprawka.

Jak miałem aeroxa, też miał kłopoty z mocą i szybkością jak dłużej postał - szczególnie w zimniejsze dni jesienią.

Jak zrobiłem dłuższe trasy i się wszystko przepaliło to było oki.

Zobacz jak będzie z nim jak przejedziesz jednorazowo np. 8km i zalejesz nowe paliwo nawet 98.

Pamiętaj, że benzyna się rozwarstwia jak stoi dłuższy czas.

*

:mrgreen: Dzisiaj wymieniłem membrane nową co kupiłem niedawno wyrzuciłem a starał jeszcze oryginalną włozyłem. Nwm czemu ale moc wróciła. Jak to mozliwe???

-- 04 wrz 2014, 20:54 --

Jaka powinna byc dysza w skuterze w gażniku (yamaha neos)? Bo znowu cos jest nie tak spadek mocy spory. Tak jakby same obroty sie zmieniały. Wczoraj ustawiłem były idealne skuter odpalał za dotknieciem startera na ''półstrzała'' a dzisiaj znów za małe obroty bo gasnie na postoju do puki sie nie rozgrzeje dobrze . Obroty sie zmieniły juz poraz kolejny.

PS na małych obrotach na gazniku tak jak teraz ze na postoju bez gazu ma wieksza moc. Jaka moze byc tego przyczyna?

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ]