Dzisiaj jest 12 sty 2025, 23:19

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 
Autor Wiadomość
*

Pojazd: Yamaha aerox custom
Witam oddałem swoją yamahe aerox do serwisu. Kupiłem ją od jakiegoś (co się okazało) wariata który nieźle ją zaniedbał. Przechodząc do rzeczy, mechanik skasował mnie już na 700zł za sprawdzenie elektryki, grzebał coś przy gaźniku, zmieniał dysze, uszczelniał, podłączał rozrusznik bo przycisk nie łączył,czyścił szczotki w rozruszniku i ogólnie doprowadzał do stanu użytku. 700zł to jak dla mnie troch duży wydatek. Dzisiaj podobno odpalił ale nagle zgasł i okazało się że wydmuchało gdzieś uszczelkę i teraz musi uszczelniać pod cylindrem. Takie uszczelnienie kosztuje 120zł, ale mówi że jest możliwość iż wydmucha jakąś tam uszczelkę do karterów czy jakoś tak i trzeba będzie kolejne 300zł za rozebranie silnika + jak trzeba będzie to 100zł za jakieś specjalne łożysko. Nie wiem czy dalej trzymać go u niego czy próbować działać coś samemu? Za skuter + części dałem 1500zł+ niby miało skończyć się na regulacji gaźnika a tu tyle rzeczy wychodzi ... Trudno jest rozebrać i uszczelnić silnik dla takiego laika jak ja (nie rozbierałem nigdy sam silnika) i czy wgl wyjdzie mi to taniej?

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Pojazd:
Gość próbuje cię naciągać na kasę.Szkoda że nie ustaliłeś z nim warunków naprawy i płatności przed tym jak zaczął w nim grzebać.Zabieraj skuter i szukaj tańszego mechanika.Sam prasnąłbym go w pysk jak zaśpiewałby mi 120zł za wymianę uszczelki pod cylindrem.

*

Ustaliłem na 600-650zł ale mówi że ciągle coś nowego wychodzi, w sumie zapytam o jakieś faktury/paragony przy odbiorze. U mnie nie ma niestety taniego mechanika, inny do którego dzwoniłem chciał 40zł/1h a skuter u kolesia stoi już 4-ty tydzień

Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd: Bora VR5 2.3
Weź od niego skuter wyślij go do mnie i ci ogarnę :D.Silnik nie jest trudno rozebrać jak masz trochę umiejętności majsterkowania :D

Regulamin ! :D regulamin-forum-t3.html

Polerowanie Felg i Przerabianie lamp

http://imgur.com/a/8DTBO

*

Powiem tak, rozebrać na pewno go rozbiorę bo to nie jest jakaś sztuka, ale gorzej złożyć. Co do majsterkowania majsterkowałem przy hulajnodze spalinowej. Ogólnie zdolności manualne mam ale trochę się boje że wszystko mi się wysypie jak silnik otworze. No nic skorzystam jeszcze z założenia tej uszczelki za te 120zł a jak dalej będzie coś źle to go zabieram i sam się za niego biorę, mam nadzieje że pomożecie :D
P.S Traczu dzięki za chęć pomocy ale ja jestem z Lubelskiego i troszeczke daleko mam :D

Ex Moderator
Awatar użytkownika

Tylko że zestaw uszczelek pod głowicę i cylinder itp kosztuje 25zł zestaw powiększony o uszczelkę pod pokrywę napędu 40 zł więc skąd ten twój mechanik wziął cenę 120zł ? zabierz stamtąd ten skuter bo zrobi ci się z niego skarbonka !

*

Już się robi :/, przyznam że trochę było tam do roboty. Gaźnik przeciekał, filtr do wymiany elektryka wyglądała jakby myszy się zaplęgły (kable poprzecinane, porobione na krótko) ale nie wiedziałem że aż tyle kasy to będzie kosztowało ...

*

Pojazd:
Ale na łączeniu karterów nie ma fabrycznie uszczelki tylko jakiś silikon i zresztą są tak spasowane że niemożliwy tam jest jakiś przedmuch. Po prostu koleś se w kulki leci i wymyśla ci usterki z kosmosu. Ja bym to ogarnął za 100 zł wszystko :D. Z niego pewnie taki mechanik jak z koziej dupy trąba XD. On ci tam posmaruje silikonem a zgarnie za uszczelkę. Skuter to nie motocykl nic ci tam nie wyleci, masz tam tylko zapłon i wał :D hehe żadnych trybów czy coś. Jak czujesz się na siłach to działaj sam bo niedługo to ci wymyśli że musisz nowy silnik kupić bo ten się nie nadaje hehe :). Pozdro i LWG :)

Ex Moderator
Awatar użytkownika

Powiem ci jak pomyślał sobie mechanik "Przychodzi młody ze skuterem hmm trochę do roboty ale w 2-3h dam radę kasę z niego wyciągnę wymyślę trochę bajek i będzie git"

Mówię ci on ma jakiś cennik z nieba ... weź paru kumpli i ogarniecie to nie jest to jakaś filozofia mechanika w zasadzie jest prosta

*

Już mu powiedziałem że na tej uszczelce koniec + paragony, zapłacę mu tylko za to co zostało wymienione i robotę. Dałem się zrobić, tak to jest jak się nie zna na skuterach to się płaci.

-- 15 maja 2015, 17:59 --

Dzwonił do mnie ten koleś że po wymianie jakiegoś łożyska (spotkał się z tym pierwszy raz) w rozruszniku czy coś w tym stylu spadła kompresja z 12 na 10, będzie dobrze czy jak go tylko odbiorę pierścienie zmieniać? Bo z tego co on mów trzeba wymieniać pierścienie.

Pojazd: E46/ Vega swap Piaggio 125
Nagle raczej by tak nie spadła ale ten koleś to jakiś dziwny, powiem Ci tak ja też serwisowalem skuter jak za wymiane oleju wziął 80zł mechanik ok zapłaciłem i powiedziałem sobie że więcej nie pojadę, od tamtej pory robię wszystko sam, mechanik też człowiek też się uczył :) Swapa do chinola na silnik z piaggio 125 robiłem krok po kroku sam :) Nie ma ciula bym za to płacił :) Serio bierz i się ucz a w razie czego pisz a pomożemy w miarę możliwości

Zapraszam do obejrzenia mojego swapu, kiedyś siedział chiński 4t,następnie minarelli horizontal a teraz piaggio 125cc

post2459516.html#p2459516

maciej3290 pisze:
Prawda taka ,że doniczka była pełna i do baku się spuścił i mu dysze zalepiło

Stróż Forum
Awatar użytkownika

Pojazd: Romet RXL 2T, Kawasaki EN500
malaguti-f12 pisze:
... za wymiane oleju wziął 80zł mechanik ...i

To całkiem niedrogo... u mnie to 100 biorą.

POZDR robdk
Mój kanał Motogaraż robdk

*

Dobrze wiedzieć ,że ktoś pomoże. Niestety nie mam znajomych którzy interesują się mechaniką. Chciałem go zrobić jak najszybciej (stoi już u mnie rok+ 2 lata u kolesia który go "składał") ale niestety ważne egzaminy i odpuściłem. Teraz mam zamiar dojeżdżać nim do roboty, więc oddałem go do "specjalisty" któremu musiałem podpowiadać, że jak jest 16V a nie 14V jak powinno być to trzeba sprawdzić regulator napięcia i zacząłem się zastanawiać, że to taki sam baran jak ja, który jeszcze bierze za to kasę .... Niestety za niewiedzę się płaci, mam nauczkę.

*

Pojazd:
:/ wiesz dałeś się wciągnąć, nie możliwe aby tyle naprawa kosztowała, zostałeś oszukany, zawsze trzeba przed naprawą ustalić cenę. Serwis się opłaca ale trzeba mieć głowę na karku i wiedzieć kiedy ktoś próbuje nas nabrać. Uwaga trzeba mieć znawcę.

*

No niestety dałem, nie mówię że tam nie było co robić ale na 8 stów zostanę skasowany, z tego co pamiętam wymienił m.in Filtr oryginalny,Regulator napięcia oryginalny,zrobił elektryke (podłączył rozrusznik, poprowadził kabel do przycisku rozrusznika, ładowanie akumulatora, podłączył przerywacz+kierunki),klamka od hamulca nowa + pompka płynu, uszczelniony silnik,wymiana dyszy w gaźniku, wymiana jakiejś podstawy w rozruszniku + łożysko, przebite koło bezdętkowe, uszczelnianie cylindra (pakiet rozszerzony), sprawdzał pierścienie itd (jak na razie ciśnienie 10, spadło z 12 nie wiadomo dla czego) skuter stoi u niego ponad miesiąc, jutro dam znać co jeszcze było robione, umawialiśmy się na 600-650zł ale doszedł koszt tych uszczelek + 120zł + regulator napięcia i ta podstawa rozrusznika i zrobiło się 800zł+. Wcześniej nie łapał wolnych obrotów, trzeba go było na gazie trzymać, elektryka totalnie skopana porobione kable na krótko, stacyjka odłączona i podłączone kable na pstryczek pod siedzeniem, lało się z gaźnika/filtra/silnika nawet nie wiem, ale co jak co 110km/h licznikowe szedł ciekaw jestem jak to będzie teraz, jeszcze na początku była opcja że trzeba wymieniać gaźnik a jak chce taki sam to 400zł taki kosztuje. Jeszcze mam pytanie, obecnie posiadam wydech polini super race i mam cylinder metrakita 70cc, da rade wymienić tylko cylinder czy wydech też trzeba będzie? Bo gaźnik to wiadomo 12,5 mam i jakaś 17stka się przyda.
Ogólnie setup wygląda tak:
-Sportowe sprzęgło - nie wiem jakiej firmy
-Teflonowe łożyska
-kuty wał
-wydech polini super race
-carbonowe membranki
-cylinder 50 cc nie wiem jaka firma
lub
-cylinder metrakit hand made 70cc
-gaźnik jakiś felernie drogi, jak już wspomniałem 400zł + ręczne ssanie
Skuter chłodzony cieczą
Reszty niestety nie znam ale wydaję się być ok
EDIT:
Doszły jeszcze cały mechanizm hamowania bez tarczy, tamten był poskręcany śrubami na sztywno i skrzywił tarcze, STOP na hamulcu i klocki przód, cała naprawa wyniosła 850zł. Może i dużo ale skuter śmiga aż miło, brakuję jeszcze regulatora napięcia ponieważ 3 chińskie regulatory nie działały, działał tylko 1 ducati engine made by italy oryginalny ale nie był na sprzedaż, zamówiłem już niby oryginał do tego tarcza hamulcowa przód jestem w trakcie szukania bo prostować się boje.

*

Pojazd:
n0ooRt pisze:
Gość próbuje cię naciągać na kasę.Szkoda że nie ustaliłeś z nim warunków naprawy i płatności przed tym jak zaczął w nim grzebać.Zabieraj skuter i szukaj tańszego mechanika.Sam prasnąłbym go w pysk jak zaśpiewałby mi 120zł za wymianę uszczelki pod cylindrem.

Tłuczeniee kogoś po ryjku za to , że daliśmy się wpuścić w maliny? Bez przesady. Nie zabrał ci dziewczyny , nie napluł pod nogi. Po prostu zarabia kaasę na laikach , tak jak producenci kremów na zmarszczki twierdzą , że mogą naprawdę usunąć zmarszczki... Nie płać mu.

-- 19 cze 2015, 23:00 --

proleola2338 pisze:
:/ wiesz dałeś się wciągnąć, nie możliwe aby tyle naprawa kosztowała, zostałeś oszukany, zawsze trzeba przed naprawą ustalić cenę. Serwis się opłaca ale trzeba mieć głowę na karku i wiedzieć kiedy ktoś próbuje nas nabrać. Uwaga trzeba mieć znawcę.

Słuszna uwaga- zanim sam nie nabierzesz odpowiedniej wiedzy , to lepiej takich spraw nie załatwiać samemu. Tak. Ale inna strona medalu jest taka , że...przecież można chociaż popatrzyć w necie , ile co kosztuje. Popytać , np tu na forum. Bo tak to tracisz nerwy.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ]