Dzisiaj jest 03 gru 2024, 0:31

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
*

Pojazd: RS125
Cześć!
Mam taki, dość (nie)typowy problem. Mierzyłem kask, rozmiar M jest idealny, tzn. uciska policzki, uszy (nie jest to ucisk nieznośny, lekki dyskomfort), żucie gumy jest również utrudnione (ale nie niemożliwe, tj. lekko przygryzam sobie policzki) ale przy szybkich ruchach głową, czuje obracanie sie kasku wraz ze skórą twarzy (policzków, czoła), w miejscu mogę go obrócić tylko troszkę.

Pytanie - kask jest dobry?

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Awatar użytkownika

Pojazd: CPI aragon GP
Imię: Marcin
Każdy człowiek ma inne wymiary głowy, te podane na kasku są ogólnikowe, by założyć bez problemu. Może masz bardziej uwydatnioną żuchwę lub kości policzkowe i przez to jest luz wyżej. Bierz pod uwagę elastyczność tkanek, które okalają czaszkę, zawsze będzie można skręcić kask. Najważniejsze to szarpnij się na coś normalnego (nie za 80zł), a unikniesz smrodu tandetnego plastiku i problemów z dopasowaniem. Przy zakupie kasku półotwartego zakładałem kominiarkę i przymierzałem dotąd, aż spasował. Dopasowany kask ma być komfortowy, nie za mocno uciskać, nie spadać na oczy i ich zasłaniać. Pełny kask ma spełniać warunki powyższe i dodatkowo umożliwiać swobodne oddychanie. Często zdarza się, że właśnie są minimalne luzy w okolicach czerepu głowy ale jak już pisałem wyżej, każdy człowiek jest zróżnicowany wymiarowo pod względem anatomii.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ]