Dzisiaj jest 30 lis 2024, 7:48

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
*

Pojazd:
Witam
Świeżo nabyłem Aprilię Atlantic 125 rok 2003 z przebiegiem 34 tyś km, i mam kilka pytań.

1. Skuter na starcie to straszny muł. Nie idzie ruszyć pod górkę. Na prostej jak się rozbuja to już leci normalnie. W związku z tym jak sądzę są rolki do wymiany. Znalazłem gdzieś na forum info, że seryjne bo takie części chcę zakładać to 19x17 10,2 gr czy dobrze prawię ? jaki wpływ na osiągi i spalanie będą miały np. rolki o wadze 8,9, bądź w drugą stronę 11, 12 gr ? Mechanik zasugerował mi, że sprężynki też już się nie nadają i się mogły zużyć, pytanie jakie kupić seryjne sprężynki ?
2. Czy sprężyna centralna też się zużywa ? Jak tak to przy okazji chciałbym ją wymienić na seryjną. Będę wdzięczny za namiar na takową. Czy jeżeli założę inną sprężynę np. +15, +30 to będzie to miało wpływ na zużycie paliwa ?
3. Pasek prawdopodobnie też do wymiany. Według google i allegro są podawane różne wymiary paska, na tej zasadzie, że na aukcjach podany jest rozmiar xy, i że pasuje do tego skutera. Znalazłem w necie najwięcej opini/wskazówek że ma być 22,5x814 czy to poprawny rozmiar paska ?

Z góry dzięki za pomoc.

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Awatar użytkownika

Pojazd: CPI aragon GP
Imię: Marcin
Trochę za mało informacji na temat ingerencji poprzedniego właściciela w silnik. Z takim przebiegiem to możesz mieć zużyty napęd lub jego części albo po prostu cylinder i stąd ten muł. W pierwszej kolejności odkręć pokrywę przekładni, sprawdź palcem stan bieżni wariatora i przeciw talerza oraz stan bieżni korektora momentu obrotowego (nie ma być wyczuwalnych progów). Przy okazji odczytasz sobie z paska napędowego jego wymiary.

*

Pojazd:
Dzięki za pomoc. Próbowałem sam dostać się do napędu ale brak mi odpowiednich narzędzi i wiedzy, wolę sam nie ingerować. Poprzednich właścicieli było kilku, a ten ostatni to w zasadzie powiedział mi tyle, że nic nie grzebał w silniku i tyle. Gość mniej ogarnięty ode mnie. Będę wdzięczny za rozwianie moich wątpliwości wypisanych w podpunktach :)

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ]