Witam, elo, cześć, siemanko!
Przyszła pora, że i ja potrzebuję pomocy, mianowicie, kto zagląda czasem do podforum "Wasze Projekty" może wie, że szykowałem się do SWAP'a, no i kupiłem silnik z zatartą maliną. Następnie cylek PF EVO (szlif na 78cc/50,50mm) i tłok Barikita, po kupnie, wymieniłęm w silniku tylko zębatkę na wale bo miała garba i złożyłem AeMke.
Ale do rzeczy... Silnik poza ramą nie chciał odpalić, od czasu do czasu odbiło kopkę do góry, myślę sobie, za wcześnie iskra i wybuch jest przed GMP, no to zapłon z takiego ustawienia:
Zwróćcie ustawienie na położenie górnej śrubki mocującej talerzyk względem jego położenia Zmieniłem na mniej więcej takie:
Czyli obróciłem maksymalnie w stronę przeciwną do ruchu wskazówek zegara talerzyk (zapłon nieco opóźniony)
Zagadał mi 2 razy na jakieś 2 sekundy (bodajże z dezodorantem- nie pamiętam już), myślę będzie chodził, dałem moto i silnik, żeby mi ramę pod swapa zrobił, moto odbieram, podłączyłem wszytko-
NICMyślałem, że padła świeca, bo była nowa i nie zdążyłem jej wygrzać przy odpalaniu poza ramą ale iskra jest porządna. Paliwko do cylka dochodzi, bo jest ona (świeca
) mokra.
Gdy podlałem dość sporo paliwa pod świecę i ją wkręciłem to kopka byłą tak twarda, że myślałem, że zabezpieczenie sworznia wypadło i zablokowało tłok, wykręciłem świecę kopnąłem i nadal twardo ale po kliku kopniakach problem z twardą kopką znikł i wkręciłem świecę.
Wyczyszczony do zera, wymyty w rozpuszczalniku cały
Gazior, komora napełnia się prawidłowo, zaworek domyka się okey
Membrana szczelna
Próbowałem odpalić na dezodorancie ale nic nie pomaga
Nie mam niestety manometru, aby zbadać kompresje, tym "najlepszym" domowym sposobem sprawdzałem, tzn palca na otworze świecy nie można utrzymać.
Dołączam filmy z próby odpalenia, od razu sorry za trzęsienie obrazu ale nagrywane na sticku i za samą jakość też przepraszam, bo tel odzyskam dopiero jtr a nagrywałem aparatem z bagatela 8.1 mpix, co do samego wideo to gdy dźwięk jest bardziej piskliwy, wtedy otwierana jest przepustnica
https://drive.google.com/file/d/0B84s7- ... sp=sharingTu z dezodorantem https://drive.google.com/file/d/0B84s7- ... ef=2&pli=1