Dzisiaj jest 29 lip 2025, 16:31

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 84 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Przestroga
Awatar użytkownika

Pojazd:
Elo, nie wiem czy wiecie ale każdy kto ma skuter lub motorower i ma wbity przegląd na bezterminowo to jest zmuszony do 22 września zrobić przegląd (Koszt około 50zł) w innym wypadku przy spotkaniu z "niebieskimi" zabierają nam dowód, laweta + parking policyjny i wszystkie koszta pokrywa właściciel pojazdu.Nowe skutery ważny przegląd maja na 3 lata od daty pierwszej rejestracji bodajże od 2007 roku a używane np.2 właściciel co 2 lata od przerejestrowania. Postanowiłem to napisać iż było dużo takich tematów i nie wiem jak Wy ale Ja biegnę jak najszybciej na przegląd:P

Obrazek
http://www.forum.mieloch.pl/viewtopic.php?t=142770
http://www.youtube.com/watch?v=RlJe_jZ0 ... ideo_title

Ostatnio zmieniony 09 wrz 2010, 14:56 przez SuzKamo, łącznie zmieniany 2 razy

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
Ja już mam to za sobą, ale dobrze że zrobiłeś ten temat bo każdy mówi że nie pojedzie, że nie trzeba bo prawo nie działa wstecz oraz że nie dostał nakazu z urzędu. Taka jest prawda, lepiej teraz zrobić przegląd i mieć na 2 lata spokój.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
Też tak z początku myślałem:P Aż do dnia dzisiejszego:))

Obrazek

Tytuł:
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd:
A co jeżeli zrobi się przegląd po 22 września ?

Obrazek Piszę poprawnie.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
Chyba nic, nie jestem pewien do końca ale dopiero po spotkaniu z "niebieskimi" możesz mieć kłopoty, a później w WKM że zrobiłeś po terminie itp:P bo wyczytałem gdzieś że nowy dowód będzie się odbierać na te 2 lata :shock: a gdzie indziej znowu że w starym podbiją, więc nie wiem. Zawsze można powiedzieć w WKM że nie używałeś skutera i dopiero teraz jest w stanie używalności, gorzej jak już wspomniałem z "niebieskimi".

Obrazek

Ostatnio zmieniony 09 wrz 2010, 15:19 przez SuzKamo, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd: C4
Możesz i zrobić po 22 ale strzeż się miśków którzy Cię złapią poza terminem przeglądu.

Tytuł:
*

Pojazd:
W razie kontroli bez przeglądu po 22 września kara 250zł + koszt parkingu + przegląd, więc chyba lepiej wydać od razu 50 i mieć z głowy :) Mi tylko nr ramy sprawdzili ;)

Tytuł:
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd:
Ja nie zamierzam jeździć w ogóle, tylko się pytam czy są jakieś konsekwencje po zrobieniu przeglądu po terminie. :wink:

Obrazek Piszę poprawnie.

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Po prostu będzie to brane jako jazda bez ważnego przeglądu.

Obrazek

Tytuł:
*

Pojazd:
Lol zrozum wrescie ze nie kazdy ma dostep do internetu To oni zmienili prawo i to jest ich zasr obowiazkiem nas o tym poinformowac np przy wysylaniu informacji o zaplaceniu waznego OC. Ani w tv ani w internecie zadnej informacji nie widzialem.

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
a nie zastanowiles sie nad tym aby sie o tym dowiedziec??? j sam dzwonilem do nich sie dowiedziec bo mialem podbite na bezterminowo i sie dowiedzialem ze do 22 wrzesnia
i tyle
kto ma zadbac o ciebie ty czy oni sami

Boga nie ma jest motór ... :P

Tytuł:
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd:
Cytuj:
W razie kontroli bez przeglądu po 22 września kara 250zł + koszt parkingu + przegląd,

Jesteś pewien?
Przecież jak przy furach zabierają dowód to dostajesz kwitek, żebyś mógł ją "odstawić". Chyba, że to jakiś ekstremalny przypadek.

RoQs pisze:
jestem teraz na 1 roku zawodówki

Tytuł:

Pojazd:
bez sensu dziadek 70 lat ma simsona jeździ nim 30lat i teraz go złapią i bedą mu kazali zrobić przegląd Myślę że bedzie to samo co pod krzeżem

Monster nr.3

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
tornado pisze:
Lol zrozum wrescie ze nie kazdy ma dostep do internetu To oni zmienili prawo i to jest ich zasr obowiazkiem nas o tym poinformowac np przy wysylaniu informacji o zaplaceniu waznego OC. Ani w tv ani w internecie zadnej informacji nie widzialem.

A Twoim obowiązkiem jest się dowiadywać o zmianach polskiego prawa

http://forum.mieloch.pl/viewtopic.php?p=584288#584288 <<< HM CRE 70 SIX
Obrazek

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
Macek pisze:
A Twoim obowiązkiem jest się dowiadywać o zmianach polskiego prawa

2x bo to jest POLSKA! Nikt cie nie poinformuje o przeglądzie, z drugiej strony to nieźle kase będą trzepać na tych małolatach bez przeglądu.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
ja mam nie wiem co ale w dowodzie mam tak termin badania technicznego 22.09.2010 a pod spodem Pieczonka 28 lipca 2010 i podpis to mam przegląd podbity ? bo nigdzie nie byłem a mam pieczątkę wiem że raz załatwiałem sobie przegląd żeby skuter zarejestrować ale nim nie byłem xD

Ostatnio zmieniony 09 wrz 2010, 19:10 przez vrathe, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd: BMW E61
Piszecie, że trzeba było iść, albo zadzwonic czy trzeba robić przegląd, ale piszecie to bez sensu.. Skoro nigdy nie było takiej ustawy, to po co mam dzwonić i sie o takie cos pytać..
A są jeszcze ludzie, którzy nie posiadają internetu, np. Dziadki co jeżdza bo muszą, skad mają to wiedzieć ?
My jako młodzi ludzie przekazujemy sobie takie informacje, a to bezpośrednio a to właśnie przez internet. Prawidłowo powinno przyjść pismo, o zmianie ustawy, lecz ani w mediach ani nigdzie tego nie ma.. Tylko w internecie..

A teraz wypisujecie niektórzy jak to trzeba robić i mówicie że będziecie sie smiać jak nas złapią itd. Dlaczego to mówicie ? Proste, dlatego że wy wydaliscie 50zł a niektórzy nie i dalej jeżdzą.. Dobrze że informujecie, ale pomyślcie co napiszecie czasami..

Może i trzeba to robić, ale powinni to w inny sposób przekazać ową informację.

REGULAMIN FORUM ---> viewtopic.php?t=3

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
A mam takie pytanie, czy jak pojechałbym na przegląd i by mu coś nie pasowało? Np że opona łysa ( bo moja już prawie taka ) to muszę płacić też za to? Czy dopiero jak już okej będzie, podbije to dopiero kasę weźmie ?

Romet RXL 50 :)
Skuter jak skuter, co z tego że chiński? Ważne że mój..

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Cytuj:
Ustawa z dnia 22 maja 2009 roku o zmianie ustawy – Prawo o ruchu drogowym oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. z 2009 r., Nr 97, poz. 802) wprowadza do porządku prawnego obowiązek przeprowadzania okresowych badań technicznych motorowerów.
Zgodnie ze znowelizowanym art. 81 ust. 1 ustawy – Prawo o ruchu drogowym, właściciel motoroweru będzie zobowiązany do przedstawienia go do badania technicznego.
Okresowe badanie techniczne motoroweru, jak o tym stanowi art. 81 ust. 7, będzie przeprowadzane przed upływem 3 lat od dnia pierwszej rejestracji, a następnie przed upływem każdych kolejnych 2 lat od dnia przeprowadzenia badania.
Ponieważ dotychczas motorowery nie podlegały okresowym badaniom technicznym, ustawodawca w art. 6 ust. 2 ustawy o której mowa wyżej, wprowadzającej zmiany do Prawa o ruchu drogowym, przewidział okres przejściowy. Właściciel motoroweru dla którego od dnia pierwszej rejestracji minęło więcej niż 3 lata obowiązany będzie przedstawić go do badania technicznego w terminie roku od dnia wejścia w życie niniejszej ustawy.
Ponieważ ustawa, zgodnie z art. 8, wchodzi w życie po upływie 90 dni od dnia ogłoszenia, tj. 22 września 2009 roku, właściciel motoroweru dla którego od dnia pierwszej rejestracji minęło więcej niż 3 lata, będzie miał czas aż do 22 września 2010 roku na poddanie go okresowemu badaniu technicznemu.
Jeżeli od dnia pierwszej rejestracji motoroweru nie minęły jeszcze trzy lata, nie ma obowiązku przedstawienia go do okresowego badania technicznego.

Proszę! Mam tylko pytanie do tych, co już byli:
Jak tam ze sprawdzaniem prędkości?
Na podstawie ustawy dot. Wyposażenia motoroweru, nie trzeba mieć świateł pozycyjnych. Czy do kogoś się przyczepili za brak tych świateł? Co zrobią ludzie z np. simsonami?

Obrazek

Tytuł:

Pojazd:
Nie rozumiem kupiłem skuter w czerwcu 2008 r. Jestem pierwszym właścicielem, to czy muszę jechać na przegląd? Proszę o odpowiedz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 84 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna