Dzisiaj jest 07 sie 2025, 6:40

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Cześć :mrgreen: , mam problem, ostatnio byłem na przeglądzie i koleś coś mi pokręcił w gaźniku wszystko było fajnie odpalał od strzała i od kopa zimny czy ciepły tylko jak dałem go na centralkę to koło kręciło się jak szalone :/ (przed przeglądem gasł gdy się zatrzymałem na światłach) dzisiaj z kumplem trochę pokręciliśmy z obrotami to bez gazu jechał 40km/h :twisted: czyli za duże, to obniżyliśmy do mniejszych to gasł ;/ nie wiem czy trzeba cały gaźnik regulować czy wystarczy z tymi obrotami porobić żeby odpalał od strzała i żeby nie gasł?

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd: Gilera GSM, Derbi Senda, Beta
Trzeba cały gaźnik wyregulowac ,bo obrotami to nic nie zrobisz.Śrobka od obrotow to sie tylko obroty ustawia,a jest jeszcze jedna srobka od skladu mieszanki i tą srobka trzeba tez regulować.

Derbi Senda 3 Project , Ciekawy ?! // By Drifter
http://forum.mieloch.pl/viewtopic.php?t ... sc&start=0

Tytuł:
*

Pojazd:
szczerze to też mam tak w hurricane one chyba tak już mają niskich się nie da ustawić a jak są dobre to jak się jedzie 40 i puści gaz to tak nie równo schodzi z obrotów ja rozwiązałem ten problem przerabiając ssanie automat na ręczne tzn. samą przepustnice z iglicą wkręciłem plastikową śrubkę i jak chce ssanie podnoszę jak starczy opuszczam i nie ma efektu dławienia się paliwem ze ssania

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
Są dwie metody regulacji, od podstaw (zaawansowana, efekty lepsze) i na oko. Zdarzało mi się regulować tą drugą i nie jest wcale aż tak beznadziejna. Robisz tak, odpalasz skuter, rozgrzewasz go, stajesz w miejscu i powoli odpuszczasz mu obroty aż właśnie zgaśnie. Następnie wykręcasz świecę i sprawdzasz czy jest ona zalana czy sucha (zbyt uboga mieszanka), jeśli jest zalana to należy wykręcić śrubkę od składu mieszanki na początek o 1/4 (robisz to na rozgrzanym silniku), po wykręceniu jednej czwartej próbujesz dokręcić śrubkę od obrotów o 1/2 obrotu i sprawdzasz jakie są efekty. Jeśli dalej jest podobnie powtarzasz czynności. Regulacja to kwestia precyzji, czasu, zależy jak gaźnik będzie chciał współpracować itp. Wiem że pewnie wielu "fachowców" powie że to totalna głupota, zatrzemy sobie silnik, pogorszy się chłodzenie i żarówka prawego kierunkowskazu się przepali. Ja osobiście parę razy robiłem taką mini regulację i skuter chodzi rewelacyjnie. Dobrze jest przed regulacją sprawdzić szczelność połączeń w okolicach gaźnika (króciec, filtr powietrza) oraz wyczyścić wspomniany filtr powietrza. Zanieczyszczony filtr powietrza może nam utrudnić regulację i podnieść zużycie paliwa poprzez dostarczanie zbyt małej ilości powietrza.

Pozdrawiam.

Aprilia SR '98

*Wrzuć na luz, śpiesz się powoli, myśl za kółkiem, myślenie nie boli*

......Lasst die Straße brennen - jagt das Baby durch die Stadt......

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ]