Dzisiaj jest 30 lis 2024, 6:54

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Pojazd:
Siemano, chciałbym przedstawić wam obiekt mojego i brata pro-elo projektu bardzo niskobudżetowego. Podstawa to drynka z 89 roku jednak to może się zmienić (rama od innej). Na razie osobiście chce skupić się na silniku w planach mam:
-membrana bezpośrednio w karter + króciec minarelli hori
-zapłon pocket
-prawdopodobnie cylek z głowicą i tłokiem od pięknego reliktu polskiego przemysłu kosiarniczego- kosiarka WUKO stąporków 70ccm
-gaźnik prawdopodobnie 14mm dellorto
-zdawcza 13z
-wydech pseudo sport
-łożyska i simmery
-delikatna obróbka karterów
To co jest teraz to tragedia, wał wm motor (nie wiem czy się cieszyć czy płakać), cylek chyba china z dwoma zacięciami okien przez pierścienie, zapłon bez cewek świetlnych z rozwalonymi platynkami, reszta silnika w miarę, mamy jeszcze multum części więc gra gitara. Priorytetem dla mnie jest membrana i zapłon z pocketa, na początek zostanie to opalone z tym cylkiem co jest teraz. Później prawdopodobnie dojdzie 70ccm z kosiary i przeróbki karterów pod ten cylek bowiem rozstaw szpilek jest inny, tak samo trzeba poszerzyć kartery bo tuleja się nie mieści, nie wiem jeszcze jak ze skokiem wału w kosiarce.

Co do ramy to do wczoraj nie wiedzieliśmy do końca jak to rozegrać. Dziś nadeszło olśnienie:

Obrazek

W skrócie:
-zawieszenie atrapa springer albo (bardziej prawdopodobne) prawdziwy springer na bazie komara
-może ruszymy kąt główki ramy i w ogóle całą rame
-koło z przodu od komara
-długa kiera jak na foto też z jakiegoś rometa (może z dryny m01)
-jakieś adaptery wyższe pod kiere
-lampa rowerowa z lat 40'
-zbiornik paliwa od... jakieś pomysły? Może simson SR2?
-sztywna dupa- softail
-siedzenie sercowe na sprężynach
-felga jakaś szersza i mniejsza od przedniej, szprychowa oczywiście
-lampa tył od ... czego?
-nóżki wysunięte do przodu
-jakieś gustowne błotniczki
-wszystko w maxymalnej rdzy i ciemnym kolorze

Jak na to popatrzyłem to doszedłem do wniosku że prościej byłoby kupić komara i go przerabiać. Jak najwięcej części trzeba będzie prywatyzować ze złomów albo zamieniać się na inne części bo przypominam że to projek bardzo niskobudżetowy.

Mamy już pomysł jak zrobić zawieszenie springer, będziemy się wzorować na zawieszeniu jakie ojciec ma w junaku:

Obrazek

Jeśli będzie kijowo, za wysoko to trzeba będzie zmienić kąt główki ramy i przerabiać całą rame, problemem będą adaptery pod kiere, lampe rowerową teoretycznie moge mieć za free jak i zbiornik od SR2, tylna felga będzie też problemem, jak nie wypali (a prawdopodobnie tak) to będzie zwykła cieniutka od komara. Rdza i czarny szprej to nie problem.

Troche fot:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

I kosiara + silnik który będzie dawcą:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Osobiście temat postrzegam za jakieś archiwum i pomoc przy silniku kilku użytkowników którzy prowadzą podobne tematy i wiedzą o co chodzi. Jak chcesz pisać w stylu "fajny romet, wpadnij do mnie" to nawet się nie trudź. Projekt będzie prowadzony wolno ze względu na nauke i inne "ważniejsze" sprawy ale będę się starał robić to tak szybko jak tylko będę potrafił. Pozdro

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
No wiadomo temat niskobudzetowy wiec moze byc lipa a moze ci sie uda zrobic cos fajnego :wink:
Powodzenia w projekcie :D Jak sie nazywa ten motor z pierwszej fotki? Bo sie zakochalem i musze takie cos miec :D

Live to ride!
Yamaha Aerox R 2010
Obejrzyj mojego roxa i zostaw komentarz :D
http://forum.mieloch.pl/viewtopic.php?t=206298&start=0

Ostatnio zmieniony 18 gru 2011, 14:19 przez wotus14, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
co do projektu jest na samym starcie i nie wiadomo co wam z tego wyjdzie. Albo będzie bomba i piekny projekt jakiego nie było albo wyjdzie kupa i wieś tuning.
Co do silnika to najlepiej bij do moderatora Marcina i możesz do użytkownika szymonkopa,
dobrze że do projektu wzięta lekko zajechana motorynka anie kompletna itp.
będę śledził, to że projekt będzie szedł powoli to i lepiej nie ma co się spieszyć lepiej dokładnie niż po łebkach. Częsci na złomowiskach pełno i większość po ok. 1,5zł za kilogram.
Felga do tyłu może postarajcie się skminić z hyosunga kariona albo yamahy tw(wygląda jak klon kariona w zasadzie)

A i jak możesz i masz chęc możesz podbić do mojego tematu.

Obrazek
Ku pamięci[*]

Tytuł:
Zbanowany
Awatar użytkownika

Pojazd:
Jak to zrobisz to będzie nieźle. Powodzenia.

Są ludzie i parapety, ale niektórzy na tym forum to ludzie-klamki są...

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Jestem ciekawy co z tego wyjdzie. Co raz popularniejsze te projekty na rometowskich silniczkach z napełnianiem bezpośrednim. Na ogarze był też kiedyś dość ciekawy projekt ale dół silnika zawiódł ciekawe jak będzie u ciebie.

Moje CpI GtR : viewtopic.php?t=117795

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
Odkop!

ziolas94 pisze:
Felga do tyłu może postarajcie się skminić z hyosunga kariona albo yamahy tw

Nie ma na to hajsu, cały czas myśle jak zrobić albo od czego TANIO kupić fajną felge.

Z nowości to zacząłem rozwalać kartery, kupiłem śruby do silnika i tyle. Kartery jeszcze mało rozwiercone, widać jak zawór nie wchodzi tak jak powinien, jutro może coś zaczne robić. Rozglądam się cały czas za gaźnikiem i zapłonem. Jakby ktoś miał w niskiej kasie to chętnie kupie.
W sumie nie ma na co patrzeć ale...

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Tytuł:
Zbanowany
Awatar użytkownika

Pojazd:
Ja na tył dałbym koło od motorynki, na przód od rometa 19". Na złomie owe znajdziesz. Myślę nad zrobieniem czegoś takiego w wakacje.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
Ratownik pisze:
na tył dałbym koło od motorynki

Odpada, raz że za małe, dwa że to buracko będzie wyglądać (tył 9" a przód 19"), na focie widać że rama jest tak skonstruowana że spora część koła "wchodzi" w rame co daje możliwość wrzucenia siedzenia zaraz przed koło które profilem łączy się z bakiem :mrgreen:

Mam pomysł, na przód chciałbym wrzucić koło z simsona sr2. Owe koło ma obręcz 19" ale piasta jest dużo mniejsza od tej stosowanej w komarach co potęguje wrażenie większego koła patrząc na tylne które chciałbym zaadaptować z rometa ogara/kadeta. Koła te mają 16" i większą piastę niż przednie. To sprawiałoby wrażenie wielkiego przedniego koła i małego tylnego. Tym sposobem pozostaje problem szerokości opony. Jak nie uda mi się zdobyć koła od sr2 to niestety trzeba będzie się zadowolić tym z komara.

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
A może na tył dasz koło od simsona skutera.Jak zamierzasz zrobic zapłon od mini crossa a próbowałem zrobić i się poddałem.

Tytuł:
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd: BMW E30
FLYP001, Co do tylnego koła to może zrób z 2 felg od motorynki taką jedną szeroką ? Dobry spawacz ci to zrobi bez problemu. Mam nadzieję że wiesz o co mi chodzi. Tylko czy taką oponę w ogóle byś dostał...

///BMW

Tytuł:
Zbanowany
Awatar użytkownika

Pojazd:
Jakiś Romet miał koło 16" mi się wydaje, na tył wrzuć też Rometowskie, ale 19". Na tył maksymalnie szeroka opony. Błotnik dałoby się przerobić też od Rometa na tył, na przód normalnie od komara albo można być bardziej oryginalnym to można np. od Jawy Mustang Golden Sport dać taką. :)

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
16" cali maja romet 700, 710, 750 (pegazy) romet kadet, jawa mustang, simson i chyba mz z tyłu.

Obrazek
Ku pamięci[*]

Tytuł:
Zbanowany
Awatar użytkownika

Pojazd:
Pat!, dobry pomysł, wtedy kupiłby najszerszą jaką się da opone i najwyżej naciągnął na koła niczym "german style" :mrgreen:

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
no no zapowiada sie ciekawie :D zapraszam do mnie;)

http://forum.mieloch.pl/viewtopic.php?p=1462863#1462863 [glow=indigo]<----projekt sendzia WBIJAC ,UPY,POLERKI,TUNING!!!!![/glow]

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
Koło od simsona skutera też mi nie pasuje głównie dlatego że nie jest szprychowe i za małe. :/
Dwa połączone koła od motorynki- o tyle ciekawiej że opona byłaby już kozacko gruba ale jeszcze mniejsza niż ta simsonowska. :/

Drugie primo to koszta z tym związane. Koła od motorynki to alu czyli wiadomo o co chodzi. Po trzecie dochodzi problem z oponą.

Jeśli wrzucę obojętnie czy 19 czy 16 na najgrubszych oponach na tył to różnica sięgnie tylko 1-2cm w maxie. Myślałem nad rozcięciem obręczy na dwie jednakowe części, wspawaniem pomiędzy te połówki kawałka jakiejś beczki (jakby dodatkowej felgi tylko bez rantu), odpowiednim nawierceniu tego kawałka pod szprychy, do tego skręceniem ze sobą dwóch piast i naszprychowaniem tego w kupe. Zalety są następujące: mam swoje upragnione szprychy, moge nawet zwiększyć ich ilość; nie byłoby to nie wiadomo jak drogie; felga jest taka szeroka jak chce. Problemem pozostaje dobranie szprych i jak zwykle opona.

Nie obraźcie się że od razu wasze pomysły komentuje w ten sposób ale uwierzcie że ciężko będzie zrobić z tego coś ładnego, co nie kojarzy się z wsią. Kolo od motorynki na początku wykluczyłem bo widziałem kiedyś motorynke z długim widelcem przednim, zmienioną główką ramy, kołem prawdopodobnie od komara i frędzlami sięgającymi do ziemi nałożonymi na manetki. Spróbujcie sobie to wyobrazić.

Dzięki koledzy za dobre rady, pomoc i zainteresowanie niskobudżetowym projektem :D

mati7374, jak masz tak pisać to lepiej nie pisz w ogóle, kłania się czytanie pierwszego postu :wink:

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
No bardzo ciekawy pomysł. Powodzenia w planach ! :)

http://forum.mieloch.pl/viewtopic.php?t=347342
Yamaha Aerox VR. Zapraszam do komentowania.

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Nie wiem czy czytałeś mój post, jak zamierzasz włożyć zapłon pocketa ?

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
O widzę ze kolega ze papuguje pomysł z membraną. Mam nadzieję ze sie uda ci.

http://www.forum.mieloch.pl/viewtopic.php?t=203709
damiankozba pisze:
Witam. KUPIE KARTE MOTOROWEROWĄ Prosze o kONTAKT GG 7139932 DOBRZE PŁace

Sprzedam Przełozenia sportowe wtórne Polini 61/20 do morini GG 7063101

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
FLYP001, Dzieję sie z tym sprzętem coś?

RexiK
http://www.forum.mieloch.pl/viewtopic.p ... 26#1509626

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd: CBR125, LoNcIn250
No projekt zapowiada się ładny a może ciecz?

zipp otis 2t > Aprilia sr sport > motorynka > Yamaha aerox 2006 > diabolini xb 33 125cc > Yamaha aerox 2005

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna