Dzisiaj jest 16 lis 2024, 0:46

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
*

Pojazd:
Witam.jestem nowy na tym forum i chciałem wam przedstawić moją historię z
skuterami .

Moja historia
Swoja przygodę z motorami zacząłem mając 12 lat.Pewnego czasu kolega kupił sobie skuter,a ja mu zazdrościłem . Namawiałem ojca do zakupu skutera,zgodził się ale na mini Crossa (taki z większymi kołami) .Pewnego dnia na allegro znalazłem takiego i od razu zamówiłem . Na następny dzień czekał już na mnie jak wróciłem ze szkoły.poskładałem go z ojcem i pojechałem się uczyć jeździć.dobrze mi to szło.motorkiem jeździłem ale był awaryjny więc sprzedałem go.

Poszukiwania 1 skutera
Mając 13 lat znowu coś mnie naszło a że miałem kartę motorowerowa szukałem skutera.Miał być markowy bo ojciec powiedział ze szajsu już nie kupi . Na początku miała być to Aprilia Sr 50 lecz matce i ojcu coś w niej nie pasowało . W pierwszy dzień wakacji wziąłem gazetę i patrzyłem na motory na sprzedaż i znalazłem go to było to YAMAHA JOG za 750 złotych. Następnego dnia pojechałem ją kupić (40 km dalej) a 13 km od Częstochowy . Kupiłem go ze względu na wygląd , przyspieszenie i prędkość max (60 km/h).Pojechałem do domu byłem w nim przed rodzicami bo oni pojechali do M1.skuter był po generalnym remoncie silnika lecz masakryczny był stan niektórych plastików.Tydzień później jak doszły plastiki poskładałem go (sam) a ojciec go pomalował.Ze skuterem nie mam żadnych problemów mechanicznych jest mocny i zrywny.Za niedługo dokleję jakieś naklejki i zrobię drobny tuning mechaniczny i zdejmę blokady

Teraz trochę o JOGIM

Jest to Yamaha jog z 1994 roku z silnikiem minarelli.Jest to skuter dość rzadki (na PJ tylko 45 sztuk a na allegro ze 3 sztuki).Nie żałuję że go kupiłem gdyż to jeden z 2-uch markowych skuterów w okolicy.

ZDJĘCIA
.
http://www.polskajazda.pl/Motocykle/Yamaha/Jog/108102

Te przy domu są to zdjęcia przed remontem

Edit 1

Witam ponownie.Na skuterze już dawno (a właściwie wczoraj rano) wybiło 9000 km(teraz już 9078 ).Dałem na niego naklejki +10 do mocy i wygląda dość ładnie .Wkrótce foty na Polska Jazda.W ten weekend szalałem po okolicznych wsiach z moim teamem (kolega na kingway Ibis a drugi na kymco super 9)

Edit 2
Witam.jutro będę trochę śmigać .wkrótce nadejdą długie zimowe wieczory wiec poprawie plastiki (zaczepy itp) wbije na licznik 9100 i więcej.w planach mam zmianę koloru lub poprawkę tego.mam zamiar również siatkę we wloty i to na razie tyle

P.S:ZAKOŃCZYŁEM SEZON do zobaczenia do kwietnia

Edit 3

Wczoraj zamówiłem nowego kapcia na tył i siatkę do wlotów czarną .Założę dopiero we ferie gdyż we święta nie mogę (babcia ma problemy jak siedzę w garażu całymi dniami w święta i niedziele)ech.

P.s. Za nie długo przypływ gotówki gdyż zbliżają się kolędy (ministrant :)więc mam zamiar zrobic Tuning wizualny .W planach mam:

Błotnik ze światłem uniwersalny
kierunkowskazy REVO DEMON
Usunięcie starej lampy z tyłu(wujek robi już plastyk żeby ją zasłonić)

A z mechaniki to na razie tylko:

Pasek kevlarowy firmy STAGE6

Edit 4

Znalazłem ma YouTubie filmik z przyspieszeniem mojego skutera (niestety jest to wersja odblokowana,ale mój idzie tak samo do 60 km/h

http://www.youtube.com/watch?v=SLMo-HynBPY

PLUSY I MINUSY SKUTERA:

+wielkość schowka pod siedzeniem (wchodzi każdy kask)
+przyśpieszenie
+Yamaha
+Rzadko występuje w Polsce
+wystarczające dla mnie osiągi

-Rocznik
-ciężko o plastiki ale znalazłem to co potrzebne
-Mały(koła i sam skuter)

edit 5

Witam.ostatnio trochę się działo.zajechałem do babci i pierwsze co to poszedłem do skutera.Odpalam a tu starter nożny czyt.,,kopka" nie chciała mi w ogóle odbijać.więc poprosiłem wujka żeby to naprawił,odkręcił przekładnie,obejrzał wyczyścił z całego syfu, po dokręcał wszystko.W przekładni był taki syf że jak wlałem to wszystko do wiaderka to aż czarno było.a tak to w jogim doszła:

nowa opona tył firmy Duro(uwaga na firmę z Warszawy.ich strona to http://www.multi-moto.eu )zamówiłem u nich tą oponę i wysyłka miała kosztować 12,50 a kosztowała aż

napięcie rośnie...

zaraz się dowiecie...

35 Złotych z groszami firma kurierska DHL.

Na razie tyle!

Edit 6

No i stało się!!zatarł mi sie skuter(cylek,tłok,pierścionki),za kilka dni cos zamawiam,może jakis sport 50cc.

Od czasu gdy go mam zrobione jest:
Nowe Malowanie (niebieski z minimalną wstawką zieleni)
Nowa opona (tył) DURO
Cylinder Tec Eco 50cc (gratis 2 naklejki miałem )
Przerobiony wachacz centralny (były spręzyny 3cm a są 6cm)czyli inaczej mówiąc przedłużka Amortyzatora
Poprzedni właściciel wsadził wariator Malossi Multivar i wyregulował go.

Skuter na dotarciu,a osiągi lepsze niż na poprzednim cylindrze,narazie zrobiłem ponad 100 km

Edit 7

Za tydzień mam urodzinki i zamawiam paczkę na Mielochu z tej okazji a w niej:
Chwytak powietrza REVO czarny
Jednak zamiast Startera nożnego zamawiam Klosze TNT 4+1 Białe
Manetki Polisport Custom

No i oczywiście 2 GoFasty do picia przy pracy

Edit 8

No cóż ten sezon był pechowy w cholerę.Na początku tych wakacji było dobrze ale tylko do momentu w którym zaczął mi ciec olej jakieś 3 kilosy od domu.zadzwoniłem po kumpla i wzioł mnie na hol .Przyczyna awarii było spadnięcie wężyka idącego do baku (Wężyk w dozowniku oleju).Jakis czas później zaczęła i co chwile spadać fajka ze świecy.Więc rozłożyłem skuter,i go podniosłem na drewnianych klockach,okazało się że fajka miała 3mm luzu i dlatego co chwile
spadała.Później co jakiś czas zaczęło mi się lać paliwo,z wujkiem zdiagnozowaliśmy ze filtr paliwa był już cały w syfie i do zaworek podciśnieniowego dostał się jakiś paproch którego nie wychwycił filtr,oraz wujek stwierdził ze ZAWOREK IGLICOWY nie domyka komory pływakowej i dlatego się leje paliwo.Wiec zamówiłem następujące części FAJKA RMS CZERWONA:CHWYTAK POWIETRZA SREBRNY,GO FAST,Reszta wakacji ju była spokojna i bez żadnych awarii.W te wakacje dokładnie w dzień rejestracji wybiło 2000 km od kupna i w tym roku jogi obchodził pierwsze urodziny.Po 10000 tysiącach kilosów licznik się cofnął i leci od zera.Na dzień dzisiejszy całkowity przebieg to 10721 km.W planach jest kupno REGULATORA NAPIĘCIA,STATORA tzw.Iskrownik lub alternator,oraz zrobienie całej elektryki.
Edit 24.09.11
Witam ponownie.Ten weekend był trochę pracowity ale warto było . Pomalowałem osłonę tłumika. Założyłem Chwytak Powietrza Revo oraz pomalowałem przednią felgę na srebrno ;p.Teraz to co lubicie najbardziej czyli zdjęcia:

http://fotofotki.pl/images/9fz67uo80pue85hkxvkm.jpg
http://fotofotki.pl/images/8jdepe7psoleakan0bsc.jpg

Pozdrawiam

Shevu11

Edit 9

Witam.W ten długi weekend trochę się działo.Motor spadł ze stopki na cmentarzu,gdy pracowałem w grupie oczysczającej cmentarz cmentarz (na szczęście blisko do domu)i zaczęło się lać paliwo .Okazało się ze filtr paliwa do wymiany,i gaźnik do czyszczenia i do małej regulacji.Zarobiłem trochę kasy więc zamówiłem paczkę z Mielocha a w niej:
REGULATOR NAPIĘCIA
OLEJ PRZEKŁADNIOWY MOBIL

Ostatnio zmieniony 07 lis 2011, 15:28 przez shevu11, łącznie zmieniany 2 razy

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Fajna Yamaszka. Widziałbym tu jakiś custom. A tak to spoko.

Piaggio NRG mc1 Zapraszam ;)
http://www.forum.mieloch.pl/viewtopic.php?t=295770

Tytuł:

Pojazd: Audi A6 C5 2.8
NO ładna Yamaha wpadnij do mnie :P pozdro.

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
No no widzę , że ta sama yamaha co u mnie :) Widzę że się fajnie sprawuje . Tak trzymać i dbaj o nią . Pozdro.

Zajrzyj-mój jog:
http://forum.mieloch.pl/viewtopic.php?t=70050
Zajrzyj -mój ogarek:
http://forum.mieloch.pl/viewtopic.php?t=204659
Obrazek

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
no spoko maszynka

SPRZEDAM RÓŻNE CZĘŚCI ZDJĘCIA W LINKU
http://forum.mieloch.pl/viewtopic.php?p=1890834#1890834

Tytuł:
*

Pojazd:
No może nie ta sama co u ciebie bo ty masz wersje sport,i twoja niema tendencji do wkurzania człowieka.Po za tym będzie może malowana za niedługo na nowe kolorki.

Pozdrawiam

Shevu11

Tytuł:
*

Pojazd:
custom i to porządny by się tu przydał czachę z innego skutera wcisnąć i parę innych dupereli i by wyglądał

Tytuł:
*

Pojazd:
No cóż.Widzę że Customy to popularna rzecz ,lecz ja chce ten motor zachować w oryginale bo jest ich mało a po drugie i tak jest dla mnie ekstra.Więc mam mała prośbę nie piszcie żebym zrobił Custom bo tego nie zrobię. :mrgreen:

Ostatnio zmieniony 05 lis 2011, 10:23 przez shevu11, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
shevu11, Mnie się nie podoba :/ Soryy ale no nie podchodzi mi...

Ale...jak byś pomalował na ładne kolorki i dał inne fele np. z SR albo Aeroxa
To by wygladało naprawde nieźle :cool:

Obrazek

Wejdź i oceń mojego speeda
http://forum.mieloch.pl/viewtopic.php?t=96909

Obrazek

Tytuł:
*

Pojazd:
Nie szkodzi!chciałem dar felgi z Sr ale pododno gwint w nich ma 12 mm a ja mam 10mm.A kolorek jest ekstra,dziewczynom się podoba :) :mrgreen:

Ostatnio zmieniony 05 lis 2011, 19:16 przez shevu11, łącznie zmieniany 2 razy

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
:roll:
Osłona wydechu to śmiech, Ty jesteś jakąś 13latka z różową torebką co ciągle używa 'xd'?
Ta naklejka to śmiech na sali, dużo za to dałeś.

Daj szersze laczki i ogarnij plastiki to będzie dobrze, Powodzenia.

Było mineło:
-Motobi Quest 04r.
-Piaggio Zip 93r.
-Derbi Senda SM 99r.
-Derbi Senda SM 06r.
-Romet 727 07r.
-Aprilia Sr 03r.
-Italjet Formula 97r.
-Gilera Runner 98r.
-Golf 3 GT 94r.
-Golf 3 Cabrio/karmann 94r.
Jest:
VW Golf mk3 94r.

Tytuł:
*

Pojazd:
1. szersze oponki wejdą lecz nie mam zamiaru takich kupować bo to wydawanie pieniędzy w błoto,osłona wydechu jest zajebista wszyscy mi ta mówią2.A plastyki mam zamiar ogarnąć na zimę i zrobić elektrykę.

Pozdro

Shevu11

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ]