Dzisiaj jest 05 gru 2024, 3:23

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Bashan 200
*

Pojazd: Simson S51
W ostatnim czasie zaprezentowałem wam Rieju MRX oraz Derbi GRP dzisiaj chce wam pokazać Quada :twisted:

Bashan 200 bs-7 Bemi Germany

Witam, chciałbym przedstawić wam mojego byłego oryginalnego niemieckiego quad-a Bashan-a 200ccm Bs-7 składanego w Niemczech lecz części pochodzą jak prawie w wielu przypadkach z Chin.

3 lata temu gdy jeszcze chodziłem do 6 klasy podstawówki(rok 2008) rodzice(bardziej mama) postanowili mi kupić quada jako nagrodę za pomyślne zdanie szkoły podstawowej.
Gdy już wszystko było zaliczone i przyszedł czas wakacji roku 2009 zaczęły się intensywne poszukiwania quada, i tak o to ten Bashan przezwyciężył wszystkie oglądane maszyny typy ATV
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Jeśli macie ochotę wejdzie do mnie na profil na You Tube i zobaczcie filmy z quad-em ( http://www.youtube.com/user/rajdowiectom/videos )

Quad został zakupiony z komisu w Garwolinie dnia jakiegoś tam roku 2009 z takimi o to danymi:
-homologacja
-karta pojazdu
-OC
-ważne badanie techniczne
-2008 rok produkcji
-przebieg - 500km(silnik był dotarty fabrycznie wiec nie trzeba było docierać do typowych 1000km)
-Silnik -na licencji Hondy 4 suwowy, 2-zawory na cylinder, chłodzony cieczą+wentylator
-Rozruch - elektryczny
-Pojemność - 197 ccm
-Zasilanie: gaźnik
-Prędkość max. - 120km/h
-Max. moc - 14 kW - 18 KM
-Akumulator - 12V
-Zbiornik paliwa - 5,5 L
-Skrzynia biegów - czterostopniowa manualna+wsteczny
-Przeniesienie napędu: łańcuchem na koła tylne
-Przednie hamulce - 2x hydrauliczny hamulec tarczowy
-Tylny hamulec - hydrauliczny hamulec tarczowy
-Rozmiar opon - przód 21x7-10, tył 20x10x10
-Przednie zawieszenie - 2x gazowo-olejowy amortyzator z regulacją
-Tylne zawieszenie - gazowo-olejowy amortyzator z podwójną regulacją
-spalanie - 4l/100km(w terenie)
-Zapłon - CDI
-Kompresja - 9,2:1
-Wymiary - 1680 x 1115 x 1120 mm
-Max obciążenie: 150 kg
-Wysokość siedziska - 840 mm
-Waga - 170 kg
-Rozstaw osi - 1160 mm

Quad-a na tamta chwile wyceniono na 6500zł lecz po negocjacjach i sprawdzeniu kto jest właścicielem(byl nim kolega mojego wujka, taka mała niespodzianka ze on wg miał quada) został zakupiony za kwotę 5000zł z przebiegiem 500km poprzedni właściciel nie nakręcił mu dużo z braku czasu, Bashan do mnie dotarł na kolach przyprowadzony przez brata ciotecznego a co go zdziwiło podczas podróży nie wszystkie samochody go wyprzedzały (pewnie myślicie czemu) po sprawdzeniu jego v-max-u okazało się ze jest to 120km/h dzięki zębatkom na v-max i tu padło pytanie co z trudnym terenem skoro zębatki nie są na moc z trudnym terenem radził sobie tak :
Obrazek
mimo przedniej zębatki 16zebow kopal się jak gdyby była zębatka 11 zębów na moc
Obrazek
Obrazek
a tutaj mały tuning tablicy rejestracyjnej wrazie przyjazdu panów leśników, na drodze panowie policjanci tez fajnie byli zmylani co zaowocowało 3 ucieczkami :D
Obrazek
a tutaj podjazdy, zjazdy itp:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
a tutaj wraz z Derbi-jakiem gdy ten się malował oraz WSK-ą do Stuntu
Obrazek
Obrazek

Bashan był moim pierwszym quadem wiec zostało poświęcone mu dużo czasu aby wszystko było oki regularnie były wymieniane płyny eksploatacyjne oraz smarowany łańcuch
Obrazek

Mimo ze quad posiadał zębatki na v-max to Wheelie szło całkiem ładnie
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
zimowa inspiracja zabawy ze śniegiem zakończyła się stworzeniem pługu z plastikowej rury kanalizacyjnej
Obrazek

W lutym roku 2012 roku pożegnałem się z quadem został on bowiem sprzedany do Siedlec a dokładnie do miejscowości Tworki z przebiegiem ponad 3500km.

Czemu sprzedałem quada i czy go polecam?.
- Jako ze posiadałem go od 2009 roku do 2012 roku jego moc oraz pojemność po woli stawała się za mała na moje kolejne pomysły i tak postanowiłem go sprzedać aby nie stal w garażu bezczynie i jak to mówią rdzewiał, co do polecenia quada to śmiało można go kupić jest on niby niemiecki czyli wytrzymały lecz wszystkie części pochodzą z chin ale to nie problem bo w Niemczech podczas składania dobrze jest wszystko sprawdzane i Bashan staje się wytrzymałem quadem z silnikiem na licencji Hondy
Jak na 200ccm był on dość mocny i wytrzymały w silniku przez te 3 lata wymieniłem tylko uszczelkę a co do podzespołów jest tu już inna bajka należy przynajmniej raz na miesiąc sprawdzić czy kola są dokręcone sprawdzi napinacz łańcucha itp.
Co szybko w nim pada?,
- Padają łożyska oraz tuleje wahacza tylnego ale to nie duże wydatki finansowe przy jeździe ekstremalnej koszt napraw na jeden sezon wynosił około 300zl z płynami eksploatacyjnymi.

Jeśli mieli byście jakieś pytanie to piszcie śmiało. :)

Wpadnij zobacz fotki i filmy w

Peugeot TKR: viewtopic.php?p=2336792&sid=b2e7b46fa1bc00028146e3c7743b9171#2336792

Simson S51: simson-s51-od-kota-do-generala-sim-by-tomasz-stunt-t360580.html

Ostatnio zmieniony 10 lut 2013, 1:16 przez Tomasz_Stunt, łącznie zmieniany 1 raz

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:
*

Pojazd:
Bashan... coś fajnego, lecz wkurzającego. Miałem jednego, później sprzedałem lecz w zime było bardzo nudno więc postanowiłem poszukać jakiegoś i kupić. Wczoraj niestety miałem wypadek i rozwaliłem go całego ;/

Widze, że dbasz o maszyne fajnie i to się ceni ;) Masz licznik do 99kmh czy 199kmh ?

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd: Aprilia SR R 50
Fajna maszyna,znajomy też takiego miał .
Ja też przymierzam się do kupna jakiegoś ATV ,ale coś mocniejszego Honda lub Yamaha.
PS.Dobry pomysł z tą rejką ,też zamierzam go zastosować w przyszłości. :D

... LoVe StunT Style ...
Obrazek

..:::Apcia SR R Wejdz NOWE UPY 2015!!! Zapraszam :-) :::..

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd: Aeroxik :D
Tomasz_Stunt, Ogolnie bashan fajny :) Widać ze o niego dbałeś. :) Masz zamiar kupic cos wiekszego teraz ?? A co do tego v-maxu to nie wierze na zwykłych zebatkach jedzie on okolo 80 km/h i jak dla mnie jest dosyc slaby crossem 85 cm bez problemu go brałem a kolega skacząc nim porozwalał całe zawieszenie nie jest za bardzo wytrzymałe :)

Wejdź i zostaw Komentarz :))
http://www.forum.mieloch.pl/viewtopic.p ... sc&start=0 >> RoX 70 cc, Nowe barwy, Zapraszam !:)
http://imgur.com/a/ss9NV Wbijamy. :D

Ostatnio zmieniony 10 lut 2013, 12:10 przez kubaa97, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
*

Pojazd: Simson S51
ApriliaSSP, do 99km/h :wink:

Wpadnij zobacz fotki i filmy w

Peugeot TKR: viewtopic.php?p=2336792&sid=b2e7b46fa1bc00028146e3c7743b9171#2336792

Simson S51: simson-s51-od-kota-do-generala-sim-by-tomasz-stunt-t360580.html

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ]