Elo. Jestem nowy na forum.Chciałbym przedstawić wam moją malage, jest to kompletna seria, oprócz:
Mechanika:
Wydechu Laser x-pro Cylinder 50 tec hq + tłok tecOptyka:
Malowanie czarny matKupilem go 02.01.2014r ;D Rocznik skutera 2000r., przebieg 14 500km.
To co zrobiłem następnego dnia po kupnie skutera:
czyszczenie gaźnika seria 12mm, dysza jest 75 ;D
czyszczenie gąbki filtra powietrza ( jest tam filtr YAMAH'y ;/ , ktoś go zmieniał) , przy okazji ma on taka zwężkę, przy zasysaniu powietrza do filtra bo wiadomo filtr dzieli gąbka na 2 czesci, nie jest to tam gdzie gaźnik zaciąga powietrze, wyjęcie zwężki i regulacja gaziora coś da?
klejenie króćca ssącego, ma 20mm przelotu, miał takie malutkie pekniecia, ale to juz zrobione ( szpachla, gładzenie , lakier i po sprawie.
czyszczenie membranki, nie jest ona seryjna, bo ma jakies tam oznaczenia marki niewyraźne już, wiec sie nie doczytałem, ale wygląda jak seria, 4 okienka.
założenie filtra paliwa
sprawdzenie kompresji, nie wiem czy jest właściwa, bo wcześniej miałem 50-72-88-110-125 ale w 4t, to jest moje pierwsze 2t , 4t wiadomo jednostka o wyższej kompresji od 2t. Ale czuć opór na kopce, pali od kopa i od dotknięcia rozrusznika wieć myślę ze jest ok.
sprawdzenie czy gaźnik jest ustawiony poprawnie, myślę że jest ok, świeca ma kolor kawy z mlekiem jasno brązowa, lecz nie pomarańcz.
Efekt: lepsza reakcja na gaz, start sie poprawił bo syfu trochę było w układzie dolotu.
Plany:
Polerka przekładni polerka dyfuzora ( troszeczkę zrysany jest) malowanie boczków ponownie tzn. zeszlifować na gładko i połozyc jedna warstwę MOTIP'a czarny mat, powód : aktualny lakier nie jest zły ale ktoś przed malowaniem się nie przyłożył do zeszlifowania rysek, efekt? Wszystko z bliska widać, przód jest całkiem ładny wiec nie będe go ruszał.
Wariator , rolki, pasek i może sprzegło chyba że to bd ok, narazie nie mogłem sie dostac do przekładni ;D Tutaj też prosiłbym o namiary w jakie wariatory mam celować, aby poprawiły osiagi ale tez nie były bardzo drogie.
Gaźnik 17,5mm Tec / dellorto/ chiński ;D zależy na co kasy starczy, ale to juz po zrobieniu napędu
Planowanie głowicy, w miarę rozsądku aby poprawić dół i górę obrotów. Przedłużka amora ;dProszę, o opinie, pomoc w sprawach zawartych w temacie. Pozdro.
Tutaj zdjęcia jeszcze robione przez sprzedającego, swoich nie zrobiłem, ale wrzucę w najblizszym czasie.