Siema!Chciał bym pokazać Wam moją maszynę, jest to
Keeway F-act Evo.
Dnia 20.06.2012 zostałem szczęśliwym posiadaczem tego pojazdu
Po zakupie wyglądał on tak:
Lecz po paru miesiącach jazdy znudził mi się jego seryjny wygląd, więc rozpocząłem zabawe z tuningiem
Aktualny SetupMechanika Przełożenia Aerox
Cyl Stage6 Sport Pro MkII Minarelli Ac 12mm
Wał Top Racing Evo NG 12mm
Łożyska SKF 6204 C3 teflon
Uszczelniacze Corteco
Gaźnik Dellorto PHBG 21 Black Edition
Linka ssanie Stage6 czarna, 50cm
Zawór membranowy Tec Sport (Będzie zestaw zawór Stage6 Nbr + króciec Stage6 MKII)
Wydech Stage6 Pro Replica (Będzie Polini For Race 4 albo coś podobnego)
Stożek Polini AirBox
Sprzęgło Tec Evo Racing 107mm (Będzie Stage6 Torque Control MKII 107mm)
Dzwon Hebo Manston Wing (Będzie Stage6 WingCooler 107mm)
Pasek Dayco
Optyka Nadkole czarne ze srebrną siatką, blacha pod lampą
Lusterka F1 Revo, czarne
Manetki STR8 Konic, carbon
Nakładka osłony wentylatora Revo, carbon
Osłona wentylatora Revo, carbon
Nakładki na dźwignie hamulca STR8, czerwone
Black Line
Wydech w chromie i carbonowa końcówka
Ledowe postojówki
Black line
Stożek Polini AirBox
Cięgno ssanie Stage6 czarne, 50cm
Stickerbomb na boczkach i kawałku pługu
Przedłużka 3,7cm (będzie coś w zakresie 5-8cm)
Starter nożny STR8 Race Style, czerwony carbon
Kominki wentyla STR8, czerwone
Kartery Aerox i kapa-pomalowane na czarny mat
Felgi Aerox-pomalowane na czarny mat
Czerwone paski na felgach
Zaciski pomalowane na czerwono
Teraz wygląda on tak:
UP 10.11.2012Ruszyły prace na tyłem skutera. Narazie został rozebrany tył. Części powinny być w tym tygodniu, więc w następny weekend powinno być gotowe do złożenia.
W poniedziałek złoże zamówienie na Mielochu:
-Nakładka osłony wentylatora Revo, uniwersalna, carbon
-Manetki STR8 Konic, carbon (proszę o pomoc, nie wiem jak zdjąć stare manetki, kręciłem i ciągnąłem nawet nie drgnęły.)
-Lusterko Revo F1 Groove, czarne, lewe i prawe
-Nakładki na dźwignie hamulca STR8, czerwone
-Spray do filtrów powietrza Shell Advance Filter Oil, 300ml (proszę o wasze opinie)
Oraz przedłużka amortyzatora i nadkole:
http://www.racing-planet.pl/tuning-skutera-przedluzacz-amortyzatora-keeway-generic-p-11479-1.html?manufacturers_id=203Nadkole Zostanie wykonane w sobotę.
UP 02.12.2012 W zeszłym tygodniu przyszła paczka z mielocha. Wszystko zostało zamontowane oraz wykonałem nadkole. Zeszło sie tyle ponieważ nie było czasu polakierować nadkola. Zostało ono pomalowane profesjonalnie u lakiernika. Zabrałem się tez za polerowanie wydechu.
UP 08.12.2012Zamontowane nadkole. Polakierowany i założony wydech i inne dodatki
W trasę nie pojechałem bo za zimno (-8*C)
Podpowiedzcie co zrobić z obudową przekładni, ma taki kremowy kolor. Potraktować tylko filcem z pastą polerską żeby się świeciła czy zrobić tak samo jak wydech?
A to mój kask.
UP 12.12.2012 Po lakierowaniu na wydechu lakier był miękki i lepki pomimo wypalenia w 160*C, dziś wypaliłem go poraz drugi ale tym razem w temp. 220*C (na puszce pisało w 160*C) Efektem jest złoty wydech
Zostawić tak czy cała robotę robić od nowa żeby wyglądał tak jak wcześniej, polerka i lakier? Jutro dam foto jak wygląda założony.
Fotki z założonym wydechem oraz plan jak chce przerobić tylny wahacz do sport wydechu.
Up 27.12.2012Jest mały upik, dzis zakupiłem rękawice TSCHUL CARBON-KEWLAR 212.
UP 01.01.2013Dziś założyłem wypolerowana przekładnie i kopniaka. W rzeczywistości jest ładniejszy efekt lustra.
UP 31.01.2013Dziś przyszedł mi wydech, nowa S6 Pro Replica chrom/ carbon.
Miała być w wakacje ale trafiła się dobra okazja.
W sobotę przymierzę ale regulacja będzie dopiero jak przyjdzie reszta części. A kiedy to nie wiem bo są zamówione razem w wario
Up 02.02.2013Jest taki skromny up.
Ruszyły prace nad wydechem i ogólnie mechaniką. Za tydzień regulacja i może wideo z jazdy
Porównanie żarówek postojowych normalnych i diodowych.
A tu już 2 ledowe.
Po przyłożeniu nowego wydechu okazało się że mocowanie dostarczone razem w ogóle nie pasujen nawet nie dało rady go włożyć.
A tu przygotowanie do przeróbek
, zdjęty wahacz i zaciski tarczy.
Tu już zrobiony uchwyt na wydech, zajęło to ok 3h, wydech był odkręcany i mierzony z 20 razy. Jeszce tylko wyszlifować i polakierować.
Wydech już założony i się trzyma. Zostało jeszcze odciąć, zaszpachlować i pomalować mocowanie starego wydechu na wahaczu.
Tu wyjęty gaźnik. 19mm, dysza główna 62,5 a wolnych obrotów 22,5, wyjście na filtr powietrza 37mm a od króćca 24mm.
Poszło też zamówienie na mielochu:
- stożek Polini Air Box 37mm, 90*
- sprężynki sprzęgła Polini żółte +50%
- osłona wentylatora Revo carbon.
Up 03.02.2013Dobra jest mały up, dziś zrobiłem black line na tylnej lampie z kierunkami i kierunkach z przodu.
Tył z lampą.
Tył bez lampy.
Kierunki bez lampy.
Up 06.02.2013OK, jest UP, przyszła paczka z mielocha a w niej:
- obudowa wentylatora Revo carbon
- Polini airbox
- sprężynki Polini żółte +50%
A tu stożek założony do gaźnika.
Up 08.02.2013Jest mały up, dziś zacząłem składać skuta. Narazie zdjąłem a potem założyłem pług i podłogę, podniosłem zbiornik na olej, wywaliłem takie coś co od wydechu odchodziło na wężu, założyłem kierunki do czachy i zamontowałem na skucie. Kupiłem lakier do pomalowania przerobionego wahacza.
Postojówki w czaszy.
Kierunki w black line w czaszy i na skucie.
0 dostępu światła, bez lampy na samych postojówkach.
Lakier.
UP 14.02.2013r.Dobra, byłem w garażu i udało się złożyć skutera. Zostało tylko założyć gaźnik, filtr, zmienić benzynę i wyregulować oraz się przejechać
Wydeszek spasowany.
Przeróbka wahacza.
A tu dupcia
I taki mały bonusik.
http://www.youtube.com/watch?v=UKtppn3O ... re=mh_lolzUp 16.02.2013r.Dziś było trochę roboty z regulacja, robiłem to pierwszy raz.
Na dyszy 80 bez obciążenia chodził ładnie ale jak chciałem jechać nie miał siły nawet na obroty wejść pojechał max 15km/h. Myślałem że dysza jest za duża i go zalewa, wkręciliśmy 75 a potem 70 i było jeszcze gorzej, bez obciążenia wkręcił się na 1-2 sek. i padał. Potem założyliśmy dyszę 90. Bez obciążenia wkręca się jak głupi i utrzymuje obroty. Podczas jazdy z dołu można dać na full i nawet nie przydusi go. V-max bez regulacji napędu to jakieś 50-55 i dość słabe przyspieszenie ( zabrakło mi drogi żeby bardziej się bujnąć a dopiero zaczynał się wkręcać). Teraz tylko czekać na wario i wyregulować napęd. Na stożku jest bardzo głośny. Dźwięk przyjemny dla ucha, taki basowy. Dłużej nie jeździłem, tylko 1km bo było dość chłodno (-2). Po przejechaniu 1km na dyszy 90 świeca ma taki kolor. Powiedzcie czy taki ma być czy coś zmienić w ustawieniach gaźnika, iglicę mam na środku.
UP 25.02.2013Przyszło wario i stickerbomb, wario już założone. Stickerbomb nakleję w tygodniu i będzie też bad look
Up 26.02.2013Dobra jest kolejny up
Oklejone boczne plastiki i bad look.
Jutro prawdopodobnie będzie wszystko złożone do kupy.
Up 27.02.2013Lekki bad look
Up 05.03.2013No to tak, dziś przyszła paczuszka a w niej:
- Sprzęgło Tec Evo Racing
- Dzwon sprzęgła Hebo Manston Wing
Jutro trzeba dzwon dać na tokarkę bo taka tuleja co wchodzi na wałek od przełożeń jest za długa i dzwon nachodzi tylko na 1/2 okładzin i nie można nawet nakrętki nakręcić.
A tu porównanie wag sprzęgieł
nowe
stare
Up 16.07.2013Małe zainteresowanie, ale już dość dawno przyszły części:
- kartery z przełożeniami mina hor
- fele aerox 2X tarcza
- porywa seria aerox
- oponki 2X SCHWALBE
Dziś i wczoraj przygotowałem do malowania, fele i kapa prawie gotowe, zostały tylko kartery.
W tym albo następnym tygodniu wpadną następne upy:
- cylek Stage6 ....
- pasek Stage6 Pro
- łożysko korbowodu Malossi MHR
- starter nożny STR8 Race Style, czerwony carbon
- kominki wentyla STR8, czerwone
Dobra, czas na fotki z dzisiejszej pracy
Przód
Tył
UP 23.07.2013No, panowie jest upik, skromny ale jest. W sobotę albo niedzielę szykujecie się na firsta
Dziś przyszła mała paczuszka a w niej:
- Pasek napędowy Dayco OEM
- Kominki wentyla STR8, czerwone
- Cylinder Kit Stage6 Sport Pro MKII 70cc Minarelli Ac, 12mm
- Starter nożny STR8 Race Style, czerwony carbon
- Łożysko korbowodu Malossi MHR, 12x16x16
Wczoraj zamówiłem jeszcze układ hamulcowy Brembo na tył a dziś oponkę na tył, Michelin Power Pure SC 140/60-13". Jutro jadę lakierować fele, kartery, piastę i kapę.
A tu porównanie Hebo Manston Replica i S6 Sport Pro MKII
Stage6
Hebo
Proszę o Wasze propozycje co jeszcze mógłbym zrobić.