Dzisiaj jest 14 lis 2024, 20:34

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
Zbanowany
Awatar użytkownika

Pojazd:
Testowany skuter:

Marka: Gilera
Model: Runner SP
Rocznik: 2008
Przebieg: 1830km
Pojemnosc: 50ccm
Obrazek

Trochę danych technicznych:

Waga: 106kg
Wysokość siedzenia: 830mm
Rozstaw: 1270mm
Takt silnika: dwusuwowy
Pojemność skokowa: 49.30ccm
Moc silnika: 3.3kW/4.0koni
Pojemność baku: 7.0 litrów
Obrazek

Testowany skuter to Gilera Runner z 2008 roku. Włoska marka wchodzi w koncern Piaggio razem z Derbi, stąd na większości części w tym oto skuterze jest logo i napis "Gruppo Piaggio".
Obrazek

Trochę o wyglądzie. Runner SP na pierwszy rzut oka wygląda bardzo solidnie i masywnie. Duże 14-sto calowe koło z przodu nadaje mu sportowy charakter tak jak i czarny pasek pociągnięty po "czaszce". Bardzo ładnie prezentuje się na drodze. No cóż mogę wiecej powiedzieć, według mnie włoski Runner to bardzo ładny skuter, ale to kwestia gustu.
Obrazek

Silnik. Testowany Włoch posiada silnik Piaggio/Gilera (P/G) na gaźniku. Silnik jest bardzo zrywny przy dużej wadze skutera daje sobie rade nawet na blokadach. Seryjnie montowany gaźnik DellOrTo 17.5mm świadczy o sportowym zacięciu. Skuter posiada bak paliwa pomiędzy nogami, zwiększa to jego wielkość, która wynosi 7l.
Obrazek

Wykonanie. Plastiki są dobrej jakości, prawie żaden się nie rusza a jeśli tak to tylko bardzo lekko i jest to wina za lekko dokręconych śrub. Obszycia kanapy są bardzo solidne, nie ma mowy o pruciu się nitek. Kanapa duża spokojnie pomieści dwie osoby, wykonana jest z dobrego materiału, sprawdziłem to po tym gdy wsiadałem na skuter to zazwyczaj zahaczając butem o przód kanapy,to miejsce ciągle wygląda na nieruszone
Dużym plusem jest też to, że tylna część ciała (tzw. cztery litery) się nie poci gdy jest upalno na dworze.
Obrazek

Obrotomierz i prędkościomierz są bardzo czytelne w dzień jak i w nocy. Cyfrowy licznik pokazuje prędkość z jaką się poruszamy w kilometrach na godzinę lub milach.
W nocy ukaże nam się pomarańczowe podświetlenie zegarów. W komputerze pokładowym znajdziemy godzinę w "am" i "pm", temperaturę silnika, ilość paliwa, prędkościomierz, ilość przejechanych kilometrów "Total" lub "Road" w opcji "Road" można zzerować licznik i np. policzyć ile można przejechać na całym baku paliwa.
Obrazek
Obrazek

Co do świateł to nie mam nic do zarzucenia, tylne światło stopu jest jedyne w swoim rodzaju i bardzo mi się podoba. Przód też bardzo ładnie, "italiano" posiada długie i krótkie światła.
Obrazek

Koła, hamulce. Koła: Przód: 14", Tył: 13". Duże koło z przodu umożliwia lekkie manewrowanie, do tego na koła dochodzą opony węższa z przodu a szersza z tył, a dokładnie 120/70 przód a tył 140/60. Dzięki temu, że z tył jest szeroka opona to nawet w bardzo gęstym piasku(wiem bo akurat rozkopują mi ulicę) Runner da sobie rade. Gilera posiada dwa hamulce tarczowe, które hamują bardzo dobrze, po prostu trzeba je wyczuć. Po miesiącu jazdy, ja na zahamowanie całkowite potrzebuje ok. 4/5m, oboma hamulcami. Klocki po prawie 2000km wyglądają jak nowe.
Obrazek

Co do schowka, otwiera go się bardzo sprytnie ponieważ naciska się stacyjkę. Ma to plusy i minusy. Plus jest taki ze nie musimy przenosić klucza do siedzenia i otwierać go przy pomocy klucza, a minus taki, że gdy nie zablokujemy kierownicy to nawet bez kluczyków w stacyjce ktoś może sobie nacisnąć na stacyjkę palcem i otworzyć schowek. Co do wielkości, to mieści się w nim spokojnie kask, ma miejsce też na narzędzia typu klucz zwykły/śrubokręt. Pod siedzeniem znajduje się też akumulator.
Obrazek

Skuter posiada 3 blokady, jedną na wariatorze(zwykła blaszka, którą trzeba zdjąć), na króćcu ssącym i na tłumiku(pokazana na zdjęciu). Skuter z blokadami w mieście osiąga spokojnie prędkość ponad 50km/h a w trasie mieści się w 55-60km/h. Bez blokad skuter powinien osiągać prędkość 80km/h a nawet 90.
Obrazek

Prowadzenie. Włocha prowadzi się dość dobrze, posiada on odważniki na kierownicy więc kierownica stoi bardziej w miejscu a nie "lata" a to jest też plus. Duże koło z przodu umożliwia dobre manewrowanie.
Obrazek

Miejsce na nogi, dość istotna rzecz. Mam 14 lat i 168cm wzrostu, mam bardzo dużo miejsca na nogi, czyli osoby wyższe nie będą miały z tym problemu, wiem bo widziałem jak tata jeździł i nie musiał ich wystawiać itd. Bardzo przydatną rzeczą są te wywietrzniki, które można otwierać i zamykać. Z nich właśnie leci ciepłe powietrze z chłodnicy, bardzo przydatne gdy jedziemy gdzieś w dość zimny dzień.
Obrazek
Obrazek

Gilera Runner przedstawiana jest także w kilku innych wersjach kolorystycznych:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Ceny nowej Gilery Runner SP wahają się od ok.8000zł do 1100zł.
2009r - od ok. 7000 do 8000.
2008r - od ok. 6000 do 7000.
2007r - od ok. 5000 do 6000 itd.

Podsumowując, Gilera Runner SP jest to dość duży, masywny skuter, idealny na jazdę po mieście. Bardzo dobrze się nim manewruje, opony dobrze trzymają w zakrętach, oryginalny wydech nie "pierdzi' jak większość "hińczyków". Skuter jest dobrze zbudowany, plastiki są z górnej półki, amortyzatory są dość twarde ale nie czuć aż tak tej twardości w jeździe. Kanapa jest duża i spokojnie pomieści dwie osoby. Nóżki pasażera są bardzo dobrze wykonane i bardzo elegancko "chowają" się w plastiki, tak samo jak rączki są bardzo przydatne. Polecam ten skuter młodym użytkownikom jak i starszym wysokim ludziom.

Pozdrawiam, jeremyy.

Zobacz moją słiTaśnOm Gilere Runner SP ;* <3

Ostatnio zmieniony 24 sie 2010, 11:09 przez jeremyy, łącznie zmieniany 2 razy

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Co do kanapy... Praktycznie nie schnie gdy nie ma słonca... Trzeba tyłkiem usiąść na mokre... Kiedys mialem Speedfighta to wystarczylo ze przestalo padac i po 5 minutach kanapa byla sucha, tutaj niestety nie.

Co do blokad... po ich zdjęciu, głownie na gaźniku, trzeba zmienić dyszę na ok. 68, z tego co wiem przy zablokowanym to bylo 56.

Runner Simoncelli <-- Wejdź!
Gilera Runner 2009:
-Stage 6 Sport Pro 70ccm
-Yasuni C16
-Wariator Malossi MHR

KUPIĘ POKRYWKĘ DO AIRBOXA

Ostatnio zmieniony 24 sie 2010, 10:54 przez Poklados, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
Zbanowany
Awatar użytkownika

Pojazd:
Poklados pisze:
Co do kanapy... Praktycznie nie schnie gdy nie ma słonca... Trzeba tyłkiem usiąść na mokre... Kiedys mialem Speedfighta to wystarczylo ze przestalo padac i po 5 minutach kanapa byla sucha, tutaj niestety nie.

Co do blokad... po ich zdjęciu, głownie na gaźniku, trzeba zmienić dyszę na ok. 68, z tego co wiem przy zablokowanym to bylo 56.

Co do kanapy to wystarczy krople wody przetrzeć szmatka a za 5 min będzie sucha :)

Co do blokad to po 1. nie ma blokady na gaźniku w Runnerze :)

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Jakby nie było króciec ssący jest przy gazniku, jak wyciagasz blokade, zwieksza sie przeplyw czyli musisz zwiekszyc dysze...

Gilera Runner 2009:
-Stage 6 Sport Pro 70ccm
-Yasuni C16
-Wariator Malossi MHR

Tytuł:
Zbanowany
Awatar użytkownika

Pojazd:
No to trzeba było powiedzieć, że blokada na króćcu ssącym a nie blokada gaźnika czy tam przy gaźniku.

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Tyle że dysze zmieniasz w gazniku, czyli i tak musisz go rozkrecic, czyli podczas zabaw z blokadami jakby nie bylo rozbierasz gaznik.

Gilera Runner 2009:
-Stage 6 Sport Pro 70ccm
-Yasuni C16
-Wariator Malossi MHR

Tytuł:
Zbanowany
Awatar użytkownika

Pojazd:
No tak, czy mogłby jakiś Admin/Moderator przykleić ten temat jeśli wydaje się mu dobry?

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ]