Dzisiaj jest 27 lut 2025, 1:21

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
**

Pojazd:
Witam. Nie wiem gdzie tkwi problem w silniku piaggio nrg power wersja AC. Mam trochę już zużyty akumulator(4 AH), ale normalnie światła, klakson itp działa normalnie bez zarzutu. Jednak gdy chcę odpalić skuter z rozrusznika to bardzo powoli tak jakby kręci, ledwo co, no i nie ma opcji żeby odpalił. Gdy włożyłem inny akumulator(jednak ten ma 7AH) to też normalnie wszystko działało(światła, kierunkowskazy, klakson) jednak gdy naciskam przycisk od rozrusznika żeby spróbować odpalić to tak jakby odcina prąd. Przy naciśnięciu przycisku rozrusznika wszystko gaśnie, tj światła itp. Oczywiście zero reakcji rozrusznika. I teraz moje pytanie, czy problem jest z akumulatorem, muszę kupić nowy akumulator taki jak normalnie w skuterach(4Ah), czy może muszę wymienić rozrusznik na nowy? Zadaję to pytanie, ponieważ nie chcę wymieniać akumulatora i rozrusznika, bo jeśli jedno z nich jest dobre to zwyczajnie szkoda mi pieniędzy. Proszę o pomoc.

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:
Główny Dowodzący - Admin
Awatar użytkownika

Pojazd: Citroën Xsara II VTR Coupe
Imię: Mateusz
Jeśli akumulator 7 Ah był sprawny i w pełni naładowany to powinien zakręcić bez niczego. Odkręć rozrusznik, wyczyść go zewnętrznie , tak samo konektory + i - . Złóż wszystko z powrotem i dokręć w miarę mocno konektor masowy. Może się okazać ,że szczotki rozrusznika są już zużyte, w tedy będzie się to wykazywać tym, że rozrusznik będzie kręcił, ale bardzo słabo. Głównie nie będzie miał początkowego zrywu który odgrywa tutaj ważną rolę. Tak samo jak masz możliwość to nie zapalaj go na światłach.

https://www.youtube.com/watch?v=wY-1Xa20Hb0 <= Zostaw SUBA! Dziękuję !

DOŁĄCZ DO NASZYCH GRUP SPRZEDAŻY :

:arrow: https://www.facebook.com/groups/skutermaniacy/
:arrow: https://www.facebook.com/groups/maniacymoto50/
:arrow: https://www.facebook.com/groups/maxiholicy/

Ostatnio zmieniony 07 kwie 2013, 13:32 przez Mattrack, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
**

Pojazd:
A jest możliwość dokupienia i zmiany samych szczotek rozrusznika?

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
masz miernik lub woltomierz? sprawdz napiecie na akumulatorze w chwili kiedy próbujesz krecic rozrusznikiem. jesli bedzie troche mniejsze niz 12v, tj oko 10v to akumulator jest sprawny i problem lezy w instalacji. jesli spada bardziej powiedzmy do kilku 2-7 volt jest to wina akumulatora. jesli jednak akumulator trzyma parametry a w momęcie krecenia rozrusznikiem kontrolki gasną obstawiał bym instalacje, jakis problema z masą, a zaczął bym od sprawdzenia czarnego kabla któy idzie od rozrusznika gdzies do ramy w okolicy przekaznika rozrusznika. tam bedzie przykrecony razem z kolejnym czarnym grubym przewodem do ramy. Warto sprawdzić to połaczenie, odkrecić i wyczyscić. Wina moze tkwic takze w rozruszniku. bardzo łatwo to sprawdzimy mierzac na nim napiecie , blizej 0v oznacza ze gdzies tracimy prad rozrusznika, blizej 12v, uszkodzony rozrusznik. Pozdrawiam :)

Metrakit HandMade 70 porting
Metrakit Pro Race 70
Metrakit SP Series
Dellorto 21mm

Tytuł:
**

Pojazd:
A bez miernika da się jakoś to sprawdzić? Bo nie posiadam żadnego takiego.
Dodam jeszcze że cała elektryka była wkładana razem z silnikiem, na początku przy pierwszych razach odpalał przez rozrusznik, słabo trochę ale odpalał. A potem z dnia na dzień przestał.

Ostatnio zmieniony 07 kwie 2013, 14:01 przez Bartek1489, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd: mam szybki
może czujnik stopu ci się spalił ,bez którego nie odpalisz :)

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ]