Dzisiaj jest 27 lis 2024, 14:08

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
*

Pojazd: Piaggio Sfera 50 RST
Siemka, ostatnio przez pewien czas wyczułem iż mój 'motocykl' przyhamowuje tzn tak jak bym jechał i momentami tak szybko wciskał klamkę od hamulca, był na normalnych obrotach nie spadały tylko tak jak by przerywał. Na początku myślałem , że to zacisk przedniej tarczy, okazało się, że jest okej. Wpadłem na pomysł sprawdzenia rolek, okazało się , że są one kwadratowe , 95 rocznik, wszystko prócz tłoka i cylindra na serii, wiec miały prawo się już zużyć. Pojechałem do motoryzacyjnego i kupiłem nowe rolki, 'przemiła' Pani zważyła moje rolki oraz jest zmierzyła ( przecież od tego tam jest.. ) no i kupiłem 9,5 gramowe ( moje ważyły 8, a z tego co czytałem i się dowiedziałem im cięższe tym lepszy vmax i wgl ). Podczas zakładania mechanik źle złożył wariator i skuter nie miał praktycznie siły ruszać, ale te 65 jechał, po krótkim odcinku podjechałem do mojego warsztatu , stwierdzając , że zrobię to sam ( kupując rolki 4,5 bo myślałem , ze te są po prostu za ciężkie ) rozebrałem wario wymieniłem rolki ii nie jedzie, tak jak by w aucie ślizgało się sprzęgło, wiec rozbiórka i włożenie ponownie 9,5 g. Tym razem skuter jedzie całkiem inaczej ( po poprawnym złożeniu wariatora ) skuter ma strasznego muła , jak jadę w 2 osoby to już całkiem ciężko mu ruszyć, pod górkę jak jadę prędkość spada nawet do 45 , gdzie wcześniej spadała ( na starych rolkach ) do 50 km/h maxymalnie ( bez różnicy czy jechałem sam czy z kimś ) teraz na tych rolkach jedzie max 59 km/h .
Moje pytanie co zrobić ?
Jakie rolki mu włożyć, żeby on dobrze szedł?
Bo teoretycznie pali więcej niż jedzie ;o 5 paliwa nie starcza mi na całe 100 km, gdzie kuzyna skuter, którym jechał do znajomego , zrobił około 100 km i jeszcze tam na miejscu zrobił około 50 km na 5 l paliwa.
No i co musiał bym jeszcze zrobić , żeby jechał on chociaż te 65 km/h ewentualnie już nawet te 70 km/h?

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Awatar użytkownika

Pojazd: TGB 101s,Piaggio Sfera,Ogar
Może próg na wario jest? Sprawdź.

Pojazdy:
- TGB 101s Orion http://forum.mieloch.pl/tgb-101s-orion-by-alek736-t374419-280.html
- Piaggio Sfera NSLhttp://forum.mieloch.pl/piaggio-sfera-nsl-by-alek736-t396341-40.html
- Romet Ogar 205

Pojazd: kymco s9
Jak były 8 gram to trzeba było kupić 8 g , 4,5- 9,5 to za duża zmiana,, , jak ktoś zna swój skuter to nawet zmianę o 0.5 grama wyczuje

Awatar użytkownika

Pojazd: Piaggio Sfera NSL 50 <3
Czlowieku 9,5 i 4,5 do serii ? Kup 8,4g takie jak seryjne i jedziesz.

WBIJ DO GILERKI
gilera-gsm-50-supermoto-ebs050-t405481.html

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ]