Dzisiaj jest 26 lis 2024, 6:25

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
*

Pojazd:
Witam
Wczoraj kupiłem nrg mc2 , przejechałem się i wszystko z nim ok poza tym że nie odpala od startera ale mniejsza o to z rozmowy z gościem wyszło że nie zmieniał w nim nigdy oleju a miał go 4 lata i zrobił 4500tyś km . Trochę nie ciekawie ale skuterek jeździ jest zrywny itp więc kupiłem. Do skuterka była zawsze wlewana już rozrobiona mieszanka 1;50 z castrolem 2t, do dozownika nic nie było lane i świeci się ta lampka od oleju. Do tej pory jeździłem etz i tam to do silnika sie wlewa 900ml czy jakos tak do silnika i zmieniam go co rok a tutaj wyczytałem że wlewa się olej do przekładni ok 65ml , no dobra trochę mało żeby to smarowało silnik , wydaje mi się że powinien być gdzieś wlew do oleju silnikowego. wiem wiem wszyscy piszą ze pod siedzeniem ... no dobra tam się leje olej który sie miesza z paliwem , ale to w etz też się robi i dodatkowo i tak wlewa sie olej do silnika i dużo więcej niż ok 70ml . Proszę was wyjaśnijcie mi to bo nie wiem
1 - czy jeśli nikt nie odłączał tego zbiorniczka wyrównawczego i przestał lac tam olej tylko rozrabiał mieszankę osobno i wlewał do baku to wszystko jest ok i można tak dalej robić
2 - tak jak wcześniej jak rozwiązać problem z tym olejem , jak go wymienić

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
w piaggio NRG nie ma czegoś takiego jak silnikowy olej jest tylko olej mieszany z paliwem on smaruje silnik a olej w przekładni można wymienić ale nie tak często jak w innych motorach typu ETZ w skuterach mieszanka jest 1:50 ja używam dozownika tego wbudowanego ale jak ktoś sam miesza olej z benzyna to ma większą pewność że się nie zatrze i nie ma w tym żadnych konsekwencji. Przekładnie w skuterach są pół suche im wystarczy tyle oleju ile jest tam napisane a co do dozownika jak już jesteś przyzwyczajony do robienia samemu mieszanki to Twój plus możliwe że w twoim skuterze dozownik nie dział prawidłowo i dlatego ktoś sam robił mieszankę ja bym nie próbował sprawdzać tego dozownika bo można pozbawić motor smarowania a i jak nie odpala z rozrusznika a rozrusznik kreci i akumulator jest na pewno naładowany to albo motor już nie ma kompresji dobrej albo coś z przeniesiem napędu z rozrusznika na przeciwtalerz wariatora czyli np zepsuty bendix

100 km/h LICZNIKOWE i po co mi jakiś tuning :D

Ostatnio zmieniony 29 mar 2010, 11:52 przez driwer88, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
*

Pojazd:
driwer88 pisze:
w piaggio NRG nie ma czegoś takiego jak silnikowy olej jest tylko olej mieszany z paliwem on smaruje silnik a olej w przekładni można wymienić ale nie tak często jak w innych motorach typu ETZ w skuterach mieszanka jest 1:50 ja używam dozownika tego wbudowanego ale jak ktoś sam miesza olej z benzyna to ma większą pewność że się nie zatrze i nie ma w tym żadnych konsekwencji. Przekładnie w skuterach są pół suche im wystarczy tyle oleju ile jest tam napisane a co do dozownika jak już jesteś przyzwyczajony do robienia samemu mieszanki to Twój plus możliwe że w twoim skuterze dozownik nie dział prawidłowo i dlatego ktoś sam robił mieszankę ja bym nie próbował sprawdzać tego dozownika bo można pozbawić motor smarowania a i jak nie odpala z rozrusznika a rozrusznik kreci i akumulator jest na pewno naładowany to albo motor już nie ma kompresji dobrej albo coś z przeniesiem napędu z rozrusznika na przeciwtalerz wariatora czyli np zepsuty bendix

Konkretna odpowiedz dzięki wielkie.....
- Czyli nie muszę odpinać gdzieś tego zbiorniczka , ta kontrolka może sobie świecić?
- a gdzie się zmienia ten olej w przekładni ? i ile dokładnie się go tam wlewa , coś nie mogę znaleźć manuala do tego skutra.
co do rozrusznika to gościu przymnie mi pokazał że trybi (słychać było tak jak bym odpalał auto ale nie zaskakiwał) powiedział ze nie wie dlaczego ale wystarczyło leciuśko kopnąć i odpala, jak wróciłem do domu to coś się zrypało teraz nie daje wogole znać - cisza ale to już sobie sprawdzę naładuje akumulator , sprawdze przewody itp , jak wtedy nie zakręci to się odezwe do was.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
co to oleju w przekładni to wejdź w dział " Zrób to Sam" i tam jest temat o zmianie oleju w przekładni wraz ze zdjęciami ktoś tam zmieniał olej w Piaggio TPH ale w NRG jest tak samo to to ten sam silnik a co do odpalania z rozrusznika to sądzę że wiesz trzeba przytrzymać hamulec i dopiero przyciskać starter

Tytuł:
*

Pojazd:
driwer88 pisze:
co to oleju w przekładni to wejdź w dział " Zrób to Sam" i tam jest temat o zmianie oleju w przekładni wraz ze zdjęciami ktoś tam zmieniał olej w Piaggio TPH ale w NRG jest tak samo to to ten sam silnik a co do odpalania z rozrusznika to sądzę że wiesz trzeba przytrzymać hamulec i dopiero przyciskać starter

Heh ok dzięki, powiedz mi jeszcze co się mogło stać że wskaźnik paliwa ciągle leży a w baku ponad 4 litry , podobno rezerwa się pokazuje. Kupiłem już ten olej w tubce Motul zaleje go 110ml w razie jak przesadze, to niby wypluje z tego co wyczytałem. Kupiłem jeszcze olej do mieszanki jakiś castrol xtra scooter 2t - będzie chyba dobry, co nie? to ten zbiornik wyrównawczy zostawiam w spokoju nigdzie go nie odłączyłem będę mieszał brynkę osobno.

Tytuł:
*

Pojazd:
driwer88 pisze:

Heh ok dzięki, powiedz mi jeszcze co się mogło stać że wskaźnik paliwa ciągle leży a w baku ponad 4 litry , podobno rezerwa się pokazuje. Kupiłem już ten olej w tubce Motul zaleje go 110ml w razie jak przesadze, to niby wypluje z tego co wyczytałem. Kupiłem jeszcze olej do mieszanki jakiś castrol xtra scooter 2t - będzie chyba dobry, co nie? to ten zbiornik wyrównawczy zostawiam w spokoju nigdzie go nie odłączyłem będę mieszał brynkę osobno.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
może ci się pływak odłączył popatrz po kablach przy baku oraz przy liczniku

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd: borsche vr5
driwer88, odpalanie wcale nie zależy tylko od kompresji i bendixa :roll:

sprawdź świecę i co najważniejsze zawór membranowy! jak ma jakieś prześwity to albo odwróć membrany albo wymiana ;]

Tytuł:
Zbanowany
Awatar użytkownika

Pojazd:
mass95, ale jak będziesz miał małą kompreche to też Ci na dotyk nie zapali nie!...I jak Ci bendix na ząbki nie wejdzie to też nie pokręci nie?....

Kocham Motocykle!!!

Lewa w góreee!!

Nie Ma Boga,Jest Piaggio...

http://www.polskajazda.pl/Motocykle/Piaggio/NRG/63515

Tytuł:
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd:
mass95 pisze:
odpalanie wcale nie zależy tylko od kompresji i bendixa

JacekNRG1, Przeczytaj to sobie dokładnie. Masz rację ale wyraźnie napisał, że nie tylko. Posprawdzaj to co Ci mass95 napisał.

RoQs pisze:
jestem teraz na 1 roku zawodówki

Tytuł:
Zbanowany
Awatar użytkownika

Pojazd:
Booyaka, ...A no fakt sorki mój błąd...ZA szybko przeczytałem:P

Kocham Motocykle!!!

Lewa w góreee!!

Nie Ma Boga,Jest Piaggio...

http://www.polskajazda.pl/Motocykle/Piaggio/NRG/63515

Tytuł:
*

Pojazd:
Rozrusznik działa .... podpiełem inny aku i ładnie mi odpaliła ze startera, co do pływaka
( nie działa mi wskaźnik paliwa) rozkręciłem pół skutera aż dobrałem się do niego i odziwo wszystko gra jak nim ruszam to gaśnie i zapala się rezerwa wydaje mi się ze działa. Przeczyściłem jeszcze styki , myślę że wina tkwi przy samym liczniku ale tam wszystko ok, styki czyste.... wskazówka jest całkiem opadnięta za zerem a na allegro widziałem jakiś licznik i była na 0 tak jakby u mnie się urwało coś czy co, miał ktoś tak ?
przy okazji u góry na baku było takie wyjście chyba odpowietrznik czy coś a obok odpięty wąż który prowadzi pod dechą gdzie się nogi kładzie i tam tez odłączony to go podpiełem przy baku ale gdzie podpiąc drugi koniec to nie wiem

heh i wcześniej właściciel powiedział że sam robi mieszankę a do zbiorniczka nic nie leje , no to ok w zbiorniku jak kupiłem było już z 4 l paliwa , maszyna trochę kopciła pomyślałem sobie że przesadził z olejem ale już to wyjeżdżę a dzisiaj przy odkręcaniu baku odkręciłem też dozownik a tu w nim olej .... mało ale był taki czerwony i już wiem dlaczego tak kopcił, myślicie że coś mogło się stac ? wylałem go całkiem i zatkam chyba przewód i odłączę te przewody od czujnika , brynki dalej jest z 3 L i nie wiem czy ją wyjeździc czy co....

Jeszcze jedna dziwna rzecz ... facet powiedział że leje olej castrol scootering 2t i nawet naklejka jest taka powiedzial ze cena ok 40zł . JA kupiłem castrol aveo scooter 2t czy cos takiego i nie wiem czy bedzie ok ....przeszukałem po necie i nawet nie znalazłem żadnego castrola scootering 2t, jest tylko to co kupiłem i castrol racing 2t i jeszcze taki czerwony , mial ktos moze taki olej ? może jakiś szwabski bo kupilem go przy granicy

Ostatnio zmieniony 02 kwie 2010, 21:12 przez alan_w, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
**

Pojazd:
Nigdzie :D ma leżeć pod mogami

Nie jestem jak zupa pomidorowa...-nie musisz mnie lubić ;p
witold123 pisze:
Sory za jakość zdjęcia robione winampem ;p

tloku pisze:
Sorry za słabą jakość zdjęć (robione wiertarką udarową z turbobulbulatorem)

Tytuł:
*

Pojazd:
Dibeisi pisze:
Nigdzie :D ma leżeć pod mogami

oo ale szybko a ja jeszcze edytowałem, jeszcze niech mi ktoś powie czy ten olej przy pasi i czy u was też na wyłączonym zapłonie wskazówka od paliwa chowa sie za zero i z tym dozownikiem czy tak zrobic jak napisałem czy jakos inaczej....

i dam wam spokój już i tak mi bardzo pomogliście , jutro z rana biore sie za robote , zmienie olej w kprzekladni i wyczyszcze ten filtr

Ostatnio zmieniony 02 kwie 2010, 21:27 przez alan_w, łącznie zmieniany 2 razy

Tytuł:
*

Pojazd:
Oczywiście że opada jak wyłączamy zapłon :D
A Ten olej powinien być dobry :) Sam jak kupiłem skuter to nie wiedziałem jaki koleś lał olej
Kupiłem taki jeden z lepszych Motula i skuterek chodzi a co do Castrola to nie mam żadnych zastrzeżeń :)

Roxik 2004 ! Wejdź ; * !

Obrazek

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ]