Dzisiaj jest 04 sie 2025, 19:17

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
*

Pojazd:
Witam,
jestem początkowym użytkownikiem tego forum, ale nie znalazłem się tu bez powodu. Potrzebuję waszej pomocy. Jeśli chodzi o skuter jako maszynę i jego budowę to niestety nie jestem zbytnio ogarnięty w tym temacie - od razu mówię, także jeśli ktoś zechce mi pomóc (czego oczekuję) to chciałbym, aby tłumaczono mi to w jak najprostszym języku :P

No ale odnośnie tematu... Posiadam Yamahe Ovetto MBK, rocznik 98., przebieg ok. 11tyś km. Jest na oryginalnych częściach, raczej (bo jestem drugim właścicielem) nic nie było w niej wymieniane. Chodzi o to, że skuter po przejechaniu czy to 1km czy czasem 8 (bo różnie to bywa, nie ma rutyny) traci na mocy i jak lece powiedzmy te 65 km/h to prędkość spada do ok. 45 km/h i nic wiecej nie da się wykrzesać. Tak jakby załączała mu się jakaś blokada - nie wiem. No i czasami jest tak, że wystarczy, że się zatrzymam, obroty zejdą do postojowych, dam przygazówkę i lecę dalej i jest normalnie, chociaż bo jakiejś trasie problem analogicznie może się powtórzyć, ale jest i tak, że zatrzymanie się nic nie da i muszę tak jechać, a gdy się już zatrzymam i ruszam z miejsca to motor mam mało siły i bardzo powoli startuje.

No i tak w sumie wygląda problem, ja jak powiedziałem jestem zielony i ciężko mi sie nawet czegokolwiek domysleć. Liczę na jakieś konkrety w sumie i może nawet rozwiązanie zagadki. Z góry dziękuje wam za pomoc.

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:
Last Chance
Awatar użytkownika

Pojazd:
A znasz kompresje?(Ile wynosi bar)?

Sprzedam dużo częsci silnikowych do Yamahy Bws,naprawdę tanio! Sprzątanie garażu.
Malossi sport 70cc 50zł do szlifu!
http://forum.mieloch.pl/viewtopic.php?t=171672
Gg. 8308088

Tytuł:
*

Pojazd:
starkbws pisze:
A znasz kompresje?(Ile wynosi bar)?

Niestety nie, a jak to sprawdzić i i czy można samemu czy trzeba gdzieś się z tym udać? Ewentualnie jaki tego koszt ?

Tytuł:
Last Chance
Awatar użytkownika

Pojazd:
Możesz sam sprawdzic jeśli masz odpowiedni przyrząd,lub pojedziesz skuterkiem do jakiegoś mechanika czy zakładu co robią auta(powinni miec przyrząd do mierzenia kompresji),sprawdzenie kompresji to groszowe sprawy :wink: nie raz to za darmo sprawdzi ci ktoś a nie raz za piwo,różnie bywa :)

Sprzedam dużo częsci silnikowych do Yamahy Bws,naprawdę tanio! Sprzątanie garażu.
Malossi sport 70cc 50zł do szlifu!
http://forum.mieloch.pl/viewtopic.php?t=171672
Gg. 8308088

Tytuł:
*

Pojazd:
starkbws pisze:
Możesz sam sprawdzic jeśli masz odpowiedni przyrząd,lub pojedziesz skuterkiem do jakiegoś mechanika czy zakładu co robią auta(powinni miec przyrząd do mierzenia kompresji),sprawdzenie kompresji to groszowe sprawy :wink: nie raz to za darmo sprawdzi ci ktoś a nie raz za piwo,różnie bywa :)

Aha to może się dzisiaj gdzieś wybiore na sprawdzenie tej kompresji. A wiesz ile powinna wynosić kompresja na moim silniku (czyli standardowym) ?

Tytuł:
*

Pojazd:
ponad 7 bar najlepiej jak będzie ponad 8 i 9 :) ale jak będzie mniej to już źle ..

Ostatnio zmieniony 29 cze 2011, 21:48 przez roxxx10, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
7 to już taka na wykończeniu:) 8-9 to dobry silnik:)
Chociaż na 7,5bara też źle śmigać nie będzie;)

Mycen [*]
Malina[*]
:arrow: Morał z Historii Krótki,Lecz Nie Wszystkim Znany..Jak Nie Ma Warunków ,Nie Zapieprzamy xD
Wiele Serc Jedno Bicie BMW Ponad Życie !
Obrazek

Tytuł:
*

Pojazd:
Kompresja to 1 a blokade jak masz to 2 .. blokada napewno na module , jeżeli od początku tak masz to wymien na odblokowany moduł , lub zdejmij blokade na wariatorze ;] bo one 2 blokują prędkość , może też ci sie rozleciał cylinder bo mogłes mieć blokade na wydechu i nie dawał swojej pełnej mocy ;]

Tytuł:
*

Pojazd:
Co do blokad to nie wiem jak jest, moze sa, moze nie....skuter leci ok. 70km/h, z tego co zerkalem w jego wnetrznosci to wszystko wyglada jak oryginalne. Ale to chodzi od czego sie dzieje, przyczyna czego jest ta usterka? Nie wydaje mi sie zeby to byl cilinder....wiece tu nie ma reguly, wiec?? A moze to modul sie pieprzy? A moze przepustnica? Bo to jest tak, ze nieoczekiwanym momencie skuter traci na mocy i zwalnia do 50, wiecej nie poleci a jego przyspieszenie itd. to tragedia po prostu. Tak jakby odcieto odpowiedni doplyw paliwa moze, dawkowal tylko odpowiednia ilosc ?? No ja juz sam nie wiem, nie wiem nawet gdzie szukac....pomozcie, moze razem z wami uda mi sie cos z tym fantem zrobic. Skuter jest w czesciach wiec jesli cos, to tylko sprawdzac.... Dzieki za wczuwkę w temat, ale szczerze powiem ze oczekuje duzo wiecej i wiecej konkretow. Z góry dzieki ;)

Tytuł:
*

Pojazd:
wątpie żeby to był moduł, zerknij tą blokade tak jak powiedział Niuchacz5, może większą dyszę będzie trzeba dać bo wachy nie dostaje czy coś. Zerknij na początek blokady czy ma, oraz tą kompresje.

Tytuł:
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd: Golf III TDI++ , Yamaha BWS 50
Jakby cylek przytarty. Może zaczął lewe powietrze brać.
Raczej coś z tych dwóch rzeczy

ObrazekPiszę poprawnie
---------------------------
Mycen, nigdy o Tobie nie zapomnimy.
---------------------------
Wbijaj ---> viewtopic.php?t=3

Tytuł:
*

Pojazd:
pewnie jakiś syf w gaźniku albo z zaworkiem coś nie tak

Ostatnio zmieniony 13 lip 2011, 20:29 przez michal111, łącznie zmieniany 1 raz

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ]