Dzisiaj jest 06 sie 2025, 9:43

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Naprawie to sam?
Tak 55%  55%  [ 11 ]
Tak, ale lepiej iść z tym do mechanika 5%  5%  [ 1 ]
Nie ma szans, nie naprawisz 5%  5%  [ 1 ]
Oddaj skuter za tysiąc złoty i idz sie napić 35%  35%  [ 7 ]
Liczba głosów : 20
Autor Wiadomość
*

Pojazd:
Witam wszystkich bardzo liczę na waszą pomoc w zdiagnozowaniu problemu, przyczyny i doboru części. Na początek opisze swój problem otóż przed wakacjami skuterek (Aerox 50ccm race replica 2008r) przeszedł przegląd w salonie yamahy i został tam wyeliminowany problem z którym mam ponownie do czynienia czyli odpalanie zimnego skutera. Jak kopne w starter to odpala na 1-2 sekundy i gaśnie po czym muszę kopać go 40-50 razy i dopiero odpala po czym na chwile wkręca sie na wyzsze obroty ale zaraz spada do normalnych być może jest to wina automatycznego ssania. Wziąłem się sam za ten problem przeszukałem prawie całe to forum i postanowiłem sprawdzić męmbranki. To co zobaczyłem pod skuterkiem pewnie was zdziwi :) Wszystko brudne, cała górna część stopki w smarze i okolice również, głównym powodem jest wężyk który idzie koło filtra powietrza a mianowicie bo zgaszeniu rozgrzanego silnika leci ciągle z niego paliwo małymi kropelkami co jakieś pol minuty i tak przez 30 minut. Zdjąłem filtr powietrza co nie było łatwe ponieważ jedna śrubka mocująca przednią część filtra była oderwana i latał sobie luźno nie trzymała się obudowy a ze śrubkami które trzymają tylną część filtra było tak ze jednej nie było wcale a druga miała wyrobiony gwint (moja zabawy z czyszczeniem filtra rok temu) i męczyłem się żeby odkręcić to kombinerkami. W końcu zdjąłem filtr ale sprawdzanie membranek chyba nie miało sensu bo problem był widoczny gołym okiem. Śmierdziało paliwem i wszystko było w smarze. Poniżej przedstawiam fotki całego zamieszania.

Konsekwencje w porę nie wyeliminowanego problemu:
Obrazek
Wężyk w pełnej okazałości:
Obrazek
Efekt końcowy cieknącego płynu:
Obrazek

Na pewno do wymiany jest filtr powietrza http://sklep.mieloch.pl/product_info.ph ... afa4bbcf6a

I mysle ze membranki http://sklep.mieloch.pl/product_info.ph ... afa4bbcf6a

Teraz pytanie do was. Czy cięzko bedzie zrobić to samemu? Z mechaniką mam nie wiele wspólnego ale zawsze lubiłem majsterkować i szybko sie ucze. Poszedł bym z tym do mechanika i jak bede miał czesci a montaż okaze sie skomplikowany to pewnie pójde. Ale nie ufam im i jesli nie ma potrzeby wole unikać. Licze na wasze odpowiedzi i na rozwiąznie problemu. Pozdrawiam ! :)

Żyje po to by jeździć, jeżdżę po to by żyć..

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:
*

Pojazd:
mam dokladnie taki sam problem z odpaleniem rano-sanie mam manualne wiec odpada. czy paliwo cieknie to nie sprawdzalem. gaznik nowy dellorto. moze membranki? moze gaznik sie zabrudzil?

Cylinder: Malossi Sport 70cc
Wał: Top Racing Race HQ
Wydech: Laser X-Pro
Gaźnik: DELLORTO PHBN 17.5
Wariator: Malossi Multivar
Sprzęgło: Tec Evo Racing
Dzwon: Naraku Racing
Sprężyna Malossi Czerwona

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd: Yamaha YZ 426F
Imię: Marcin
Miałem prawie że identyczny problem , cały czas mi roxa zalewało i nie chciał odpalić i napisałem na forum i mi napisali żebym wymienił kranik podciśnieniowy no na samym początku myślałem że to nie to ale po wymianie kopnąłem z 10 razy w kopniak i odpalił , potem go zgasiłem i odpali mi teraz zawsze z pierwszego kopa .. aa i mam odłączone te ssanie bo ono bardzo często się psuje i tobie też radzę to odłączyć ... wyczyść jeszcze przy okazji gaźnik

kup coś takiego http://sklep.mieloch.pl/product_info.ph ... ts_id=1907

Motorynka->Garelli Rex 50->Honda Mtx 80->Vespa PX 125->Derbi Gpr 50rr ->Yamaha Aerox 50->Yamaha Yzf 426

Ostatnio zmieniony 21 sie 2011, 9:52 przez Palejszon, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
*

Pojazd:
Ten kranik to ciekawa sprawa bo chyba właśnie z niego cieknie ciągle paliwo.. W takim razie zamówię go do tego filtr powietrza i wtedy sprawdzę membranki sposobem opisanym tu na forum :) Może ktoś jeszcze się wypowie?

Palejszon powiedz jeszcze czy sam wymieniłes ten kranik :)

Ostatnio zmieniony 21 sie 2011, 11:38 przez FilipJade, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
orginalny filtr pasuje od keewaya, kosztuje góra 20 zł

Aerox----> Project Zima 2012/2013
http://forum.mieloch.pl/viewtopic.php?p ... t=#2052988

Zapraszam!!!

Tytuł:
*

Pojazd:
no ciekawe z tym kranikiem. ale ja nie będę kupować, poczekam az FilipJade rozwiazesz ten problem i mam nadziej napisz na forum :)

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd: AUDI A4 B8 2012R
Witam mam problem z motorem YAMAHA AEROX Z 2008R. Problem polega na tym iz odpalam z rana skuter moze sobie chodzic 5min czy nawet dluzej i ciezko mu jest sie wkrecic na obroty czego to moze byc wina ?? dodam iz dodaje gazu i powoli rusza ale musze z pare razy manetka niezle dawac mu gazu ?? czekam na wiadomosc.Pozdrawiam Pitek

Pitek

Tytuł:
*

Pojazd:
Rozwiąze ten problem ale nie własnymi rękami ;) jutro jade do mechanika mysle ze wszystko mi ogarnie elegancko i powie na koniec co bylo nie tak wiec na pewno zdam relacje :)

Pitek ja to widzę tak ze silnik i inne elementy są po prostu nie rozgrzane do optymalnej temperatury dlatego skuter nie pracuje jak powinien.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Powiem tak silnik jest rozgrzany chodzi nawet sobie 10min czy wiecej i podchodze daje minimalnie gazu i nie chce ruszac musze dawac sporo gazu i ledwo rusza a potem jest juz dobrze... iglica tu nie robi roboty ??

Pitek

Tytuł:
Awatar użytkownika

FilipJade wejdz na post "pytanie" i tam jest o sprawie iglicy

Pitek

Tytuł:
*

Pojazd:
wlasnie sprawdzilem i mam zawor membranowy do wymiany (straszne przeswity) a przy okazji zauwazylem ze opaska na kruccu nie jest skrecona, przez co dostawal lewe powietrze. Sprawdz bo moze u ciebie jest gdzies nieszczelnosc i stad problem

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ]