Dzisiaj jest 09 mar 2025, 0:42

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
*

Pojazd:
Witam naprawiam silnik minarelli horizontal wyciągnięty z MBK Evolis. I przy rozbieraniu silnika zagubiłem sprężynkę z sprzęgła rozrusznika takiego jak to http://allegro.pl/yamaha-aerox-neos-mal ... 99359.html Nie chcę za bardzo wkładać pieniędzy w silnik, gdyż nie wiem czy jest on w ogóle na chodzie. I tu moje pytania :) Czy można gdzieś znaleźć takowe sprężynki, a jak nie czy mogę z czegoś dosztukować? Czy te sprężynki pełnią ważną role? Czy bez nich silnik odpali? Może te pytania są banalne ale silnik od skutera rozbieram pierwszy raz. Z góry dziękuje za odpowiedzi:)

Ostatnio zmieniony 29 lis 2011, 20:57 przez 11Razor96, łącznie zmieniany 1 raz

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd: nissan
11Razor96, bez tych sprężynek nie odpalisz skutera na starter elektryczny :/

Tytuł:
*

Pojazd:
A kopki znowu nie mam :( ja to mam pecha ale gdzieś widziałem odpalanie skutera wiertarką :) Jak myślicie bez sprężynek z wiertarką odpali???

Tytuł:

Pojazd: Aerox FullSport
Lepiej nie eksperymentuj i zrób to tak jak ma być :D

Tytuł:
*

Pojazd:
Spoko,ważne zebys miał te wałeczki a sprezynke mozna dobrac z długopisu ,jest jeszcze lepsza niz ta w oryginale,tylko trzeba odpowiedni długopis ogarnąć.
:mrgreen:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
11Razor96 pisze:
A kopki znowu nie mam :( ja to mam pecha ale gdzieś widziałem odpalanie skutera wiertarką :) Jak myślicie bez sprężynek z wiertarką odpali???

Żabka która sama się zaklinuje i kopiesz ;D

Obrazek

Tytuł:
*

Pojazd:
Hmm... Jak można dobrać z długopisu to dobiorę mam rozrusznik ale nie mam przekaźnika rozrusznka czy dam radę odpalić silnik? A co do palenia nożnego było by dla mnie lepsze ale samej kopki mi chyba nie brakuje w dodatku nie mam dekla od strony kopki (nie wiem czy to w czymś przeszkadza)

Tytuł:
*

Pojazd:
Można bez problemu odpalic mozesz bezposrednio akumulator podłączyc pod rozrusznik, oczywiscie wszystko robic na zapłonie,przekreconym kluczyku.
Przekaźnik jak byś chciał kupić to mam sprawny za 20 zeta. :P

Tytuł:
*

Pojazd:
Skorzystam z chęcią jak silnik będzie na chodzie :) A i tu mały problem ja nie mam podłączonej instalacji :) Korzystając z schematu instalacji znalezionego gdzieś na forum, podłącze takową ale narazie bez stacyjki i regulatora i przekaźnika :) po prostu do iskrownika cewke cdi a od niej kabelek i mase z iskrownika pod cewke hv jak myslicie zda to egzamin? korzystam z tego schematu http://www.fotosik.pl/showFullSize.php? ... 3102001b28
@EDIT:Zawada jaki długopis bo ja dziś rozebrałem to sprzęgło i te sprężynki są bardzo ale to bardzo cienkie :(

Ostatnio zmieniony 30 lis 2011, 20:21 przez 11Razor96, łącznie zmieniany 4 razy

Tytuł:
*

Pojazd:
Długopis taki pstrykany najzwyklejszy.To że jest cienka to tobrze,za gruba Ci nie wejdzie w to gniazdo.Stacyjki nie musisz miec wystarczy ze połaczysz odpowiednie przewody które sa w kostce idacej do stacyjki.

A Ty masz w ogóle jakąś instalację w tym skuterze czy nie, czy wszystko jest tylko nie podłaczone.???

Tytuł: Instalacja
*

Pojazd:
Ja mam silnik od skutera i części takie jak: tłumik,stacyjka,licznik,lampa,bak.zbiornik na olej, koła z felgami przód i tył, cewka cdi ,cewka hv i planuje zrobić z tego gokarta :) instalacja jest nie zrobiona i jest to co na pisałem na razie chce jak najmniejszym kosztem sprawdzić czy silnik w ogóle "chodzi" a potem będę wkładał w niego kasę:) tak do 150-200zł (żaden tuning tylko zrobienie go na igłę) Wiadomo tuning fajna sprawa ale kaski brakuje...
Edit nie zrozumieliśmy się z długopisu jest za gruba, bardzo cienka jest w sprzęgle. A ta z długopisu właśnie nie wejdzie i się pytam z jakiego długopisu pasuje:)

Ostatnio zmieniony 30 lis 2011, 21:29 przez 11Razor96, łącznie zmieniany 2 razy

Tytuł:
*

Pojazd:
no jakos musisz dopasować ta sprezynke,ja w domu znalazłem taka akurat jak mi kiedys była potrzebna.

Co do silnika to sprawdź czy ma kompresję,zmierz przyrządem,zobacz czy nie ma luzów na wale,zobacz gaźnik a jesli wsztko gra to musi chodzić nie ma mocnych
A najprostszym rozwiazaniem Twojego problemu jest kupić instalację jakąś od kogoś,po co się męczyć.Moge Ci wysłać taka instalacje w cenie wysyłki,silnik na niej chodził,iskra była jednak widac jakies tam na niej uszkodzenia.Mogę Ci ja dac za free.Moje gg:26467975
Trzymaj sie

Tytuł: Silnik
*

Pojazd:
Silnik moim zdaniem jest w stanie bdb :) co prawda gaźnika nie mam ale kolega mi pożyczy(a potem kupie sobie swój). Wał nie ma luzów co prawda był wyrobiony w miejscu gdzie zachodzi łożyska ale wujek "wstawił" tuleje na gorąco. Łożyska i uszczelniacze są nowe:) Więc myślę że silnik odpali. Jeżeli tak się już stanie to odkupie od Ciebie to instalacje i pewnie przy okazji przekaźnik rozrusznika:)
@EDIT: na gg napiszę na pewno tylko muszę je załozyc bo miałem formata myślę że jutro 100% do Cb napisze na gg i dzięki za pomoc :)

Ostatnio zmieniony 01 gru 2011, 18:59 przez 11Razor96, łącznie zmieniany 1 raz

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ]