Dzisiaj jest 23 lip 2025, 18:28

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Siema 2 dni temu wpadła mu śrubka od zaworu membranowego do środka i zrobiła łubudubu w silniku... dzisiaj wyjąłem silnik z ramy, wyjąłem zawór pobełtałem silnikiem w do góry do dołu i na boku i od góry zobaczyłem sam łepek śruby pod korbą.. Wziąłem magnesik na drucie i wyciągnąłem łepek i jak kręciłem wałem było git - gwint śrubki chyba wyleciał do wydechu... bo płukałem trząchałem i nic... a na pewno nie był nad tłokiem bo nie ma takiej opcji, mniejsza z tym. Złożyłem apkę jeszcze dziś pozalewałem wszystkiego, po podłączałem etc. i coś mnie tknęło myślę zaleje już mieszanego paliwka bo wiadomo czy dozownikowi nic nie odwaliło? Zalałem mieszanki, kopnąłem z 10 razy, apcia ożyła żadnych niepokojących dźwięków, rozgrzałem i mała rundka, 300m, wróciłem do garażu postawiłem pochodziła z 20 sek, i zgasiłem patrze pod apke a tu plama oleju pod spodem. Okazało się że wężyki się rozłączyły i do dozownika nie dochodził olej tylko kapał na ziemie. Dzięki temu że zalałem mieszanki apka się nie zatarła :D ale sczepiłem wężyki i co się okazuje ten wężyk który wychodzi z silnika - ten którym wpływa olej do dozownika jest pusty o.0 Od zbiorniczka leci wężyk i w okolicy tłumika jest wstawiona rureczka która łączy ten wężyk z wężykiem który wychodzi z dozownika, jak rozłączę wężyki to leci olej normalnie kap kap a jak złącze - tak jak powinno być obieg jest zamknięty to w wężyku który wychodzi z silnika jest samo powietrze... nie napełnia się, nawet po odpaleniu to samo nic a nic... I wydaje mi się że zapowietrzył się dozownik, lub zatarł... W tym czasie jak spadł mi wężyk a ja byłem na przejażdżce i teraz czy jest jakiś sposób żeby to odpowietrzyć? Czy coś? Czy on jest zatarty i kiszka? Pomóżcie bo wolałbym latać na dozowniku a nie mieszać ;) Pozdrawiam i chwała tym co to przeczytali :D

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:
*

Pojazd:
FoNz, będziesz jeździł na dozowniku to zawsze stracha będziesz miał, chce Ci się później pakować kasę w nowy cylek? Rób mieszankę lepiej..

Sprzedam części minarelli i inne ! GG:5484183

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd: Aprilia sr
No przeczytałem uff ;) Wygląda na to jak by pompka się zatarła . No ale najlepszy sposób to rób mieszanką 1:50 najbezpieczniejszy sposób a dużo czasu nie pochłania . ;)

http://www.forum.mieloch.pl/viewtopic.php?t=119616 ------> MOJA APKA ;)..full sport full optyk xd ...skomentuj odwdzięczę się tym samym

Polerowanie aluminium gg 23094870

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Ale czemu wężyk którym wpływa olej do dozownika się nie zapełnia? nie ma tam jakiegoś odpowietrznika?

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
Po co bawić się z dozownikiem, kiedy można wlać sobie do baku olej i mieć pewność, że wszystko będzie ok. Ja swój dozownik już dawno wy^^^waliłem i mam spokój.

Śledź na bieżąco relacje z mojego garażu na Facebook'u: KLIK

Tytuł:
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd: Golf III TDI++ , Yamaha BWS 50
Mija troche czasu zanim olej dotrze do silnika gdy węże były opróżnione.
Zapowietrzyć się nic nie powinno. To nie chłodnica.
Troche nie kapuje twojego połączenia wężyków. Mógłbys to jakos zobrazować na zdjęciu, etc. ?

Mogło też sie obrobić kółko (ślimak) które napędza samą pompkę.
Znajduje się ono na wale od strony wydechu. Musiałbys zdjąć magneto.
W tym całym dozowniku nie ma wielkiej filozofii więc dasz sobie rade.
I nie jest to prawdą że pompki czesto padają w minarelli.
Podłączysz dobrze a będziesz mogl bez obaw śmigać.
Prędzej zatrzesz od katowania :)
Pompka skuterowa nie pada często ponieważ pracuje ona w bardzo dobrym (czytaj czystym) środowisku.

ObrazekPiszę poprawnie
---------------------------
Mycen, nigdy o Tobie nie zapomnimy.
Wbijaj ---> viewtopic.php?t=3

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Zrobię foto jak to wygląda :) no do tej pory od września śmigałem na dozowniku i było git :) i teraz też by było git gdyby nie to że wyjmowałem silnik. A od kwietnia do września jeździłem af1 125 sp na dozowniku i też było git :) Mieszanke robić to nie duży problem jednak trochę zabawy... a w minarelli pompka pracuje na sucho że nie zatrze się czy jest czy nie ma oleju, czy smaruje się tym olejem który podaje dalej do gaźnika?

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd: Audi A3 1.8T
smaruje sie tym co leci czyli z dozownika.

mim zdaniem rob mieszanke to jest kwestia pol minuty i tak na stacji benzynowej to mozesz zrobic, miej tylko miarke i olej przy sobie podczas tankowania tylko i wsio.

tankujesz bierzesz olej i miarke(polecam stage6) i wsio

Obrazek
~Kliknij~ :lol:

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Jak chcesz dalej śmigać na dozowniku, to przepłucz benzyną wszystkie wężyki, które odłączałeś, podłącz wszystko oprócz tego cieniutkiego wężyka, co się go do gaźnika podłącza. Na jego końcu przyklej worek foliowy taśmą, żeby olej do niego spływał, zamiast na ziemię. Przejeździj z 5 litrów wahy (zrobionej samemu mieszanki), żeby przegonić olej przez układ i go odpowietrzyć. Potem jak już wyjeździsz tą wahę, podłącz ten kabelek do gaźnika i normalnie już możesz jeździć. Pozdro

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Teraz tak jest :) latam na swojej mieszance ale dozownik jest cały czas podłączony jednak wężyk wsadziłem do gaźnika bo ten wężyk który wychodzi z silnika dolny - czyli ten którym wpływa olej ze zbiorniczka się zapełnia ale bardzo powoli, do silnika brakuje z 3 cm czyli do dozownika z 5 cm za pare dni powinno być okej wszystko :)

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Lepiej, zeby olej z dozownika spływał do woreczka, zanim układ się odpowietrzy. To, że parę kropel wyleci, to jeszcze nie świadczy, ze juz się odpowietrzył - trzeba przepompować z 30 ml oleju zanim będzie można mieć pewność.

Tytuł:
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Teraz już wiem o co kaman... Odłącz ten gruby wąż i niech olej sam zleci zapełniając go.
Potem załóż i już będzie smarowanie po chwilce zanim zapełni się ten cieniutki wężyk

ObrazekPiszę poprawnie
Wbijaj ---> viewtopic.php?t=3

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Ale żeby zdjąć ten duży wężyk którym wpływa olej do dozownika to muszę chyba ściągać magneto? Czy da rade jakoś inaczej? Myślałem też żeby wstrzyknąć strzykawką aż się zapełni i wtedy złączyć obydwa wężyki i powinno być git ...

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd: Audi A3 1.8T
a ja bym przy odpalonym skuterze, zrobil cisnienie w zbiorniczku oleju, np dmuchac ale szczelnie wtedy olej poleci do wezykow az do samej pompki tylko tak z 10-30sekund

Obrazek
~Kliknij~ :lol:

Tytuł:
Ex Moderator
Awatar użytkownika

FoNz pisze:
muszę chyba ściągać magneto?

Nie. Samą pokrywę plastikową

ObrazekPiszę poprawnie