Dzisiaj jest 26 lip 2025, 2:51

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
**

Pojazd:
Cześć

Składałem sobie dzisiaj skuter i wyszło kilka usterek. Mianowicie nie działa mi elektryka z samego akumulatora. Myślałem że to bezpiecznik jednak wymiana czyszczenie styków nie pomagało. Widząc zaśniedziałe styki przy bezpieczniku odciąłem bezpiecznik i podłączyłem ten cieńszy bezpośrednio pod + na aku ale nic to nie dało.

Zacząłem przeglądać całą instalacje i rozebrałem jakiś elektromagnes( wchodzą 2 czerwone kable, niebiesko-biały i zielono-żółty) Kiedy tam czyściłem styki przez przypadek styknąłem czerwony z zielono-żółtym. Zapaliło się tylne światło stopu obojętnie od tego czy stacyjka była włączona czy nie. Gdy nacisnąłem hamulec załączyła się cała elektryka. Działało wszystko oprócz rozrusznika.

Dodam że na odpalonym skuterze bez kombinowania z kabelkami wszystko działa bez zarzutu. Nie wiem czy ma na to wpływ, że jeździłem trochę czasu bez akumulatora. Wiem że akumulator jest doładowywany w czasie jazdy i możliwe że stykały się kable czerwony i czarny które powinny być podłączone do akumulatora, możliwe że na dłuższy czas były szczepione oby dwa z rama. Czy mogło to pójść od tego? Co zrobić żeby wszystko działało normalnie? Co wymienić? Proszę o pomoc

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:
R.I.P. - w naszej pamięci [*]
Awatar użytkownika

Pojazd:
Czerwony to prawdopodobnie +,czarny - (masa).Nie można bezkarnie łączyć ze sobą rożnych kabli bo każdy odpowiada za coś innego.Usuniecie gniazda bezpiecznika też nie jest dobrym pomysłem.On zabezpiecza instalacje przed przegrzaniem i spięciem przy używaniu rozrusznika który jest najbardziej ,,prądożernym" urządzeniem w każdym pojeździe.I na koniec,nie wiemy jaki masz skuter :/ Uzupełnienie w profilu pozycji pojazd było by bardzo pomocne :wink:

Poznaj swój skuter zanim ON da się poznać :twisted:

Obrazek Piszę poprawnie po polsku.

Ostatnio zmieniony 07 cze 2009, 5:52 przez Mycen, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Witam;]
Mam ten sam problem... akumulator strasznie szybko sie rozładowywuje... Nie wiem czemu... a moze to wina elektryki?? Moze mi ktos doradzic co zrobic??
Z gory thx

wbijajcie i rejestrujcie sie;] ja juz wygralem---> http://www.100zl.net/?t=47934053

WYSYŁAM ZAPROSZENIA NA STRONE LOCKERZ.COM WSZYSTKICH ZAINTERESOWANYCH PROSZE O KONTAKT GG:9438039:)) TO NAPRAWDE FAJNA STRONA I NIE ZADEN FAKE:)

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd: E46 :P
siemka ja mam chinola i ten sam problem dzis naładowany a jutro klapa, przyczyna tkwiła w akusie. Pozyczyłem od brata akus (piaggio) i wszystko jest dobrze...

Ostatnio zmieniony 07 cze 2009, 10:54 przez falek111, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
moze pozycze se od kogos akus i sprawdze;] a ma ktos moze jakis schemat elektryki od yamahy bw's czy jak kto woli mbk booster

wbijajcie i rejestrujcie sie;] ja juz wygralem---> http://www.100zl.net/?t=47934053

WYSYŁAM ZAPROSZENIA NA STRONE LOCKERZ.COM WSZYSTKICH ZAINTERESOWANYCH PROSZE O KONTAKT GG:9438039:)) TO NAPRAWDE FAJNA STRONA I NIE ZADEN FAKE:)

Tytuł:
**

Pojazd:
Yamaha Jog RR (cs 50) Minarelli

To tak : Z aku nie korzystałem z miesiąc i kupiłem nowe. Wtedy zaczęły się problemy. Po podłączeniu nic nie działało. Dopiero po zapaleniu wszystko jest ok. Były objawy bezpiecznika a że wszystko było zaśniedziałe to podłączyłem bezpośrednio bez bezpiecznika, ale dalej nic. Napisałem że aku był wyciągnięty to mogły sie styknąć kable od aku czyli plus i minus. Co mogło się spalić podczas tego styku?

Edit:
Może to przez stacyjkę? Jak sprawdzić czy nie załącza samego zapłonu a instalacji już nie załącza?

Ostatnio zmieniony 07 cze 2009, 13:50 przez kamil7s, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
R.I.P. - w naszej pamięci [*]
Awatar użytkownika

Pojazd:
Mogła się spalić cewka ładowania.Z niej tez są zasilane kierunki i stop.Jeżeli ich nie ma to cewka lub kable KO.Jak stop i kierunki są szukać trzeba może w reglerze :?

Poznaj swój skuter zanim ON da się poznać :twisted:

Obrazek Piszę poprawnie po polsku.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ]