Dzisiaj jest 27 sie 2025, 3:47

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
*

Pojazd:
Witam. Posiadam skuter Aprilia Rally lc, od pewnego czasu mam z nią problemy. A mianowicie, około 3000km temu robiłem szlifa (3), przez pewien okres było ok, prędkość 100 km/h, lecz w obecnej chwili wynosi ona jakieś 70km/h. Gdy jadąc zbliżam się do tej prędkości to silnik dziwnie przerywa oraz odczuwam dziwne drgania dochodzące z układu przeniesienia napędu i nie moge rozwinąć większej prędkości, i podczas pchania skutera słychac dziwne stuki dochodzące z przekładni albo wariatora. Nie jestem jakimś znawcą skuterów ale przejechałem moją apką dobre 14tyś i nic takiego mi sie nie działo. Proszę o pomoc.

Wydech, gaźnik, wariator, sprzęgło itp nie było przez zemnie jeszcze wymieniane. Ale tak jak napisałem nie mam zbyt dużej wiedzy o skuterach, lecz jestem w stanie wszystko sobie wymienić.

Z góry pozdrawiam i prosze o pomoc:)

Ostatnio zmieniony 15 maja 2012, 13:48 przez DawidXcD, łącznie zmieniany 1 raz

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Awatar użytkownika

Pojazd:
DawidXcD pisze:
Witam. Posiadam skuter Aprilia Rally lc, od pewnego czasu mam z nią problemy. A mianowicie, około 3000km temu robiłem szlifa (3), przez pewien okres było ok, prędkość 100 km/h, lecz w obecnej chwili wynosi ona jakieś 70km/h. Gdy jadąc zbliżam się do tej prędkości to silnik dziwnie przerywa oraz odczuwam dziwne drgania dochodzące z układu przeniesienia napędu i nie moge rozwinąć większej prędkości, i podczas prowadzenia skutera na słychac dziwne stuki dochodzące z przekładni albo wariatora. Nie jestem jakimś znawcą skuterów ale przejechałem moją apką dobre 14tyś i nic takiego mi sie nie działo. Proszę o pomoc.

Wydech, gaźnik, wariator, sprzęgło itp nie było przez zemnie jeszcze wymieniane. Ale tak jak napisałem nie mam zbyt dużej wiedzy o skuterach, lecz jestem w stanie wszystko sobie wymienić.

Z góry pozdrawiam i prosze o pomoc:)

możliwe że w cylku, na tłoku oraz na kanale wydechowym osadził się nagar (taka czarna maź z oleju) z tego powodu traci moc. Na sam początek wymień swiece (powinieneś ją zmieniać co około jeden sezon, najlepiej NGK BR7HS lub BR8HS)

trzaski najlepie sprzawdzisz gdy skuter stoi na stopkach, jest odpalony i ma zdjętą przekładnie. Wdedy dodaj gazu do na max i nasłuchuj :)

Obrazek

Tytuł:
*

Pojazd:
Świece zmieniałem jakieś 400km temu na ngk BR8HS.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
DawidXcD pisze:
Świece zmieniałem jakieś 400km temu na ngk BR8HS.

Więc sprawdź czy powstał nagar w cylindrze, jeśli nie to poszukaj wad tj. czy cylinder oraz tłok nie zostały przytarte. Prawdopodobność przytarcia jes duża, bowiem po 3 szlifach z powieszchni utwardzonej pozostały nici :)

Obrazek

Tytuł:
*

Pojazd:
No tak masz racje, zaraz ide go rozebrać, jeśli to nie pomoże samo oczyszczenie to będe miał spory wydatek, jutro założe jeszcze nowy pasek.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
DawidXcD pisze:
No tak masz racje, zaraz ide go rozebrać, jeśli to nie pomoże samo oczyszczenie to będe miał spory wydatek, jutro założe jeszcze nowy pasek.

nowy pasek w sumie na początku może ci jeszcze bardziej obniżyć osiągi.
skuter załapie muła na pierwszych 30km i będzie z deka słabszy. Fakt jest taki, że pasek jednak również musi ułożyć się w silniku :)

Obrazek

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ]