Dzisiaj jest 16 sie 2025, 7:23

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Witam.
Od ostatniego czasu skuter zaczyna się bardzo szybko przegrzewać, tzn. kontrolka temperatury się włącza po krótkim dystansie.
Zacznę od tego, że ostatnio wyjąłem gaźnik do wyczyszczenia, no i trochę płynu się wylało. Po wszystkim dolałem do zbiorniczka płynu, ale niestety do spryskiwaczy szyb bo mi się pomyliły, a nie zwracałem uwagi co leję xD (Był w butelce od PetrygoQ).
No i teraz jadąc do miasta (2 kilometry ok. ) prawie pod miastem zapalała się kontrolka, odczekałem, zgasła, jadę dalej.
Dziś całkowicie wylałem wszystko z układu chłodzenia, przelałem gorącą wodą, przedmuchałem sprężonym powietrzem i zalałem nowy płyn do poziomu "max".
Jazda próbna - okrążenie po okolicy (nie wiem ile mogło być, w każdym razie chyba mniej, niż kilometr) - zapala się kontrolka. Spokojnie dojechałem do domu, patrzę - płynu ubyło. Więc stwierdziłem, że się elegancko odpowietrzył, dolałem już troszkę wody bo płyn się skończył, ale znów się zapaliła kontrolka po kilku set metrach!!

Czy mogłem coś zawalić przy gaźniku jak zdejmowałem? Wszystko mam dobrze podłączone.

Chłodnica jest gorąca oraz wszystkie węże.

Co jeszcze sprawdzić?

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:
Zbanowany

Pojazd:
Ja miałem to samo .Kup płyn do czyszczenia chłodnic i pięknie przepłucz bo gorąca woda nic nie da .

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
może termostat ci sie zepsuł i cały czas odcina wode

jak wyżej kup ten środek przepłakuj chłodnicę kup jakiś płyn chłodniczy i zalej tylko nim powinno być lepiej

jesteś pewny że węże dobrze podłączyłeś ?

ObrazekPiszę poprawnie po polsku.

Obrazek

Ostatnio zmieniony 19 cze 2012, 21:16 przez ToMaSz123, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
ToMaSz123, tak, bo tylko jeden wąż od pompy odpiąłem bo inne zaciski miałem jedno razowe i nie ruszałem, więc tylko jeden odłączyłem, gdzie wszystko wylatywało.
Zauważyłem na zbiorniczku, że gdy jest włączony silnik to przez to górne wejście nie wlatuje płyn, jak to można zauważyć normalnie. Ale wszystkie węże są gorące. Czy jak termostat jest zamknięty, to nie ma w ogóle obiegu cieczy? Mogę termostat wywalić, czy wiążą się z tym problemy?

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Termostat jest potrzebny, ze względu na prawidłową temperaturę pracy silnika czyli ok 90C. Gdy usuniesz termostat, cylinder będzie potrzebował znacznie więcej czasu, aby nagrzać siebie oraz wodę/płyn do optymalnej temp. W chłodniejsze dni odczujesz to znacznie bardziej. Możesz usunąć termostat w celach testowych. Jeżeli okaże się że to nie on, sprawdź pompę wody.

Wykonuję polerkę Gaźników (w środku i na zewnątrz), klamek hamulców, ogółem wszystkich drobnych metalowych/aluminiowych elementów skuterów. Wycinam dowolne wzory w plastiku i metalu.

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
haddi, możesz go wywalić bez problemu wystarczy odkręcić 2 śrubki

problemów nie powinieneś mieć a z tym nagrzaniem to nie bardzo bo postoi te 2 min dłużej i masz to samo :D

Obrazek

Tytuł:
Zbanowany

Pojazd:
Wywal termostat xD Przez termostat bardziej się grzeje .

Tytuł:
Dziś wracając ze szkoły kilka set metrów sprawdzałem ręką jak chłodnica i wąż przy niej. Były zimne, więc stwierdziłem, że obiegu jeszcze nie ma, więc zapaliła się kontrolka, ale myślę sobie, że zjadę w boczną uliczkę i pojadę spokojnie. Akurat auto mnie blokowało przede mną więc jechałem bardzo spokojnie, ale gdy kontrolka była cały czas zapalona, to chłodnica też się po czasie zrobiła gorąca, aż bardzo w okolicach. Ok. kilometr przed domem podczas kontynuowania jazdy kontrolka zgasła i dojechałem do domu.

Jest możliwość zbyt późnego otwierania się termostatu? Nigdy tam nie grzebałem, a było dobrze zawsze. Czy przez płyn do spryskiwaczy mógł się uszkodzić termostat?
Zdejmując głowicę powinienem do kolejnego założenia dać nowe uszczelki, nie?

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
pasowało by bo te mogły się już lekko przytopić jak cały czas ci się grzeje

wywal termostat bedzie na pewno lepiej

Obrazek

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
ToMaSz123, czyli twierdzisz że termostat został bezcelowo zainstalowany w głowicy/obiegu? Ciekawa teoria...

Wykonuję polerkę Gaźników (w środku i na zewnątrz), klamek hamulców, ogółem wszystkich drobnych metalowych/aluminiowych elementów skuterów. Wycinam dowolne wzory w plastiku i metalu.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd: Honda NSR 125
arek95, weź termometr, garnek z wodą i wrzuć do niego termostat i patrz przy jakiej temp. się otworzy i będziemy myśleć dalej.

Obrazek

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
haddi, nie bezcelowo jeśli jest dobry to jest dobrze ale jak szwankuje to lepiej żeby go nie było !

Obrazek

Tytuł:
Yakuza, masz rację, ale chyba temat na chwilę się wstrzyma, ponieważ jak bym już rozkręcał to wolę mieć uszczelki gotowe w domu, więc jak będę w Rzeszowie (zakupy, stomatolog itp.) to kupię w sklepie przy okazji uszczelki. Wtedy ruszę dalej i odświeżę temat.
Jeszcze taka sprawa, jakim momentem powinno się dokręcać nakrętki na głowicy? - żebym z góry wiedział.

No i jeszcze z dzisiejszego dnia: jechałem bez przerw dość długi odcinek. Zagrzał się, kontrolka się świeci, a chłodnica zimna i wszystko obok. Zatrzymałem się na kilka sekund, ale nie gasiłem po czym ruszyłem i kontrolka zgasła. Chłodnica zaraz zrobiła się straasznie gorąca. Potem znów się zapaliła ale jechałem dalej od początku i do domu zajechałem ze świecącą się kontrolką. Chłodnica wrząca. Zaryzykowałem i się udało dojechać. ;D

Na razie dziękuję i pozdrawiam. Temat będzie kontynuowany ;)

Ostatnio zmieniony 20 cze 2012, 20:27 przez arek95, łącznie zmieniany 2 razy

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Moment - 15Nm

Jeżeli po zatrzymaniu nastąpiła wymiana grawitacyjna cieczy, (ciepła->zimna) stawiam na pompę a dokładniej wirnik.

Tytuł:
To sprawdzić tylko, czy się kręci po odpaleniu czy coś więcej robić z nim?
Nie jestem pewien w 100% czy akurat po zatrzymaniu, tylko mniej więcej, bo nie zwracałem dokładnie na kontrolkę uwagi.
Raz zgasła (kontrolka) podczas jazdy spokojnej.

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Zobacz czy główka wirnika nie została "ukręcona", ewentualnie koło napędu pompy ale to mniej prawdopodobne. Po prostu odkręć samą pompę i sprawdź ręcznie obroty.

Tytuł:
*

Pojazd:
15Nm? min się wydaje że przy skuterze 11Nm

piaggio nrg power
kawasaki kx 125

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Nie, w skuterze siła dokręcania śrub głowicy leży w granicach 13-15Nm. W książce serwisowej Aerox-a widnieje zapis o sile 15 Nm, więc taką podałem.

Tytuł:
Ehh... Panowie, nie było co panikować. Białe koło plastikowe, napędzające wirnik było tak zdarte, że bolec ten mały wypadł i nie kręcił się wiatrak mimo innych objawów.
Zmienię reperaturkę i dam znać.

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Więc jak pisałem mało prawdopodobne a jednak, sprawdź na wszelki wypadek czy nie ma jakichś utrudnień w obrotach pompy, koło napędu pompy, raczej nie powinno samo z siebie "wytrzeć się".

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna