Dzisiaj jest 16 lis 2024, 6:47

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
**

Pojazd:
Cześć.
Remontuję silnik minarelli horizontal i łożyska na wale kwalifikują się do wymiany. Szukam dobrych łożysk w niedużej cenie, po prostu nie chce przepłacać. Silnik raczej seria, jedynie z takich tuningowych części to siedzi w nim:
-przełożenia malossi 15/41
-wydech giannelli next
-sprzęgło tec evo racing
-dzwon s6 wc
-lżejsze rolki, twardsza sprężyna centralna i większa dysza w gaźniku, oraz membrana tec sport
Czy bardziej opłaca się kupić oddzielnie łożyska i oddzielnie uszczelniacze ,czy kupować kompletami?
Widziałem na allegro komplety m.in: firmy NTN,SKF, top performances,rms i one kosztują tak w granicach 60-100zł. Ale też są takie no name od JAGODY za 33zł komplet http://allegro.pl/lozyska-uszczelniacze ... 17869.html
Jeszcze jedna sprawa, jakie łożysko do dekielka w którym siedzi wałek, na którym siedzi sprzęgło. Wiem tylko że 6203. Jakiej firmy żeby wytrzymało jakiś czas?
Czekam na jakieś porady :)

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Pojazd:
Kup jakieś firmówki z tych co wymieniłeś, te do dekielka też, tych od JAGODY nie bierz bo to chińszczyzna.

Awatar użytkownika

Pojazd:
Do mojego Aeroxa kupiłem zestaw łożysk FAG C3 Metal i uczelniaczy Corteco za 70zł z przesyłką z allegro. :)

Obrazek

Pojazd: Aprilia SR Stealth
no ja osatnio u siebie kupiłem uszczelniacze corteco po 32 za sztukę i łożyska C3 polskie teflonowe za dwa zapłaciłem 25 zł :D poszukaj w google hurtowni/firmy/dystrybutora która ma łożyska i uszczelniacze i wyjdzie cię wtedy najtaniej :D(ja kupiłem w swoim mieście łożyska i uszczelniacze )

Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd:
skf , fag , koyo , jakie nie włożysz to będziesz zadowolony, mowa o tych co napisałem :)

Awatar użytkownika

Pojazd:
SKF C3/C4 Telfon.

**

Pojazd:
Naczytalem się troche i podobno jest dużo podrób SKF i są drogie. Skuszę się na łożyska firmy FAG i uszczelniacze rms. Za łożyska i uszczelniacze zapłacę około 50zł z przesyłkami więc stosunkowo tanio :) Dziękuję wszystkim za odpowiedzi!

Pojazd:
bobslej0 pisze:
Naczytalem się troche i podobno jest dużo podrób SKF i są drogie.
Daj chociaż jeden link do podróbek SKF.

Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd:
wcale by mnie nie zdziwiło jak by na allegro sprzedawali podróby bo dużo częśsci na allegro jest właśnie podrobionych. olej mobil na allegro jest podrabiany, a części samochodowe to już w ogóle ... a później się cieszą ze kupili coś za 1/2 ceny i myślą że oryginał to był

Pojazd:
Mowa jest o łożyskach firmy SKF a nie o olejach, pokażcie chociaż jeden link z podróbką łożysk firmy SKF, w 2006 r SKF wprowadził program ochrony i wsparcia technicznego dla swoich produktów oraz wraz z producentami Europejskimi,Amerykańskimi i Japonią utworzyli organizację zajmującą się tym problemem pod nazwą WORLD BEARING ASSOCIATION [zlecono monitorowanie rynku i zapobieganie próbom wprowadzania podróbek na rynek] jak na razie skutecznie, ostatnio w2009r udaremniono w Czechach wprowadzenie na rynek 30 ton podrobionych łożysk, w tym samym roku w Polsce około 10000 tyś sztuk,trzeba pamiętać o tym że aby się takie podróbki pojawiły na rynku musi być dystrybutor,hurtownik a więc też i ilości takich podróbek w tonach lub tysiącach,dystrybucja takich ilości nie może przejść nie zauważona przez wywiad gospodarczy firm producenckich jak i wydział do walki z przestępstwami gospodarczymi policji na całym świecie.

Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd:
nie ma co się oszukiwać, wszystko podrabiają co się najlepiej sprzedaje ... nie ejst problemem wyprodukować takie samo opakowanie i tak samo wyglądający produkt tylko że ze śmieci :D

Pojazd:
Daj chociaż jeden link podróbek łożysk SKF, z tego co się dowiedziałem, dystrybutorzy w Polsce mają obowiązek monitorowania ogłoszeń,aukcji, z podejrzanymi ofertami wyrobów SKF, nawet można u nich bezpłatnie sprawdzić oryginalność produktu.Podróbki są i będą tylko w przypadku łożysk produkcja i dystrybucja na małą skalę jest nieopłacalna , a też jest zauważalna.

Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd:
ale człowieku jak sprawdzisz gołym okiem czy to jest oryginał czy nie ? ...
większość podrabianych rzeczy to są wierne kopie i nie jest się w stanie odróżnić na pierwszy rzut oka ... czy ja napisałem że ten to sprzedaje podróby czy coś takiego ? napisałem tylko że bym się nie zdziwił ... ale cóż , są ludzie i taborety

Pojazd:
bart1aerox100 pisze:
taborety
No ty na pewno do nich należysz ,każdy handlujący podróbkami chce się ich jak najszybciej pozbyć ,a jak? [cena] a jak jest zbyt kusząca to nie trzeba być super oświeconym żeby zrozumieć z czym masz do czynienia Bardzo mało wiesz w tym temacie bo piszesz że łożysko jest takie same ,opakowanie też takie same, i jak rozróżnić oryginał od podróbki,firmy producenckie wprowadziły kod literowo cyfrowy który jest zmieniany, w kodzie tym na obudowie łożyska jest nr serii produkcji z datą, wystarczy że poprosisz sprzedającego żeby ci podał wszystkie te oznaczenia z łożyska, logujesz się na stronie producenta i podajesz ten kod i wiesz czy łożysko jest oryginalne czy podróba, kod ten dla laika jest nie do rozszyfrowania Żadna szanująca się hurtownia nie wprowadzi na rynek podróbek znanych firm bo właściciel pójdzie z torbami, a o konsekwencjach karnych nawet niema co mówić,[ wyobraź sobie że zakład kupuje do jakiejś maszyny łożysko w hurtowni za 15-20 tyś zł które okazuje się podróbą, a jest sprzedane jako firmowe, maszyna nawala i przyjeżdza serwis firmy która jest producentem łożyska i okazuje się że ktoś podszył się pod ich logo] Facet z hurtowni ma przesrane, jak masz wątpliwości że kupiłeś podróbe to udajesz się do dystrybutora i on je ci rozwieje sam tak miałem z skf z Bułgarii,które okazało się że są oryginałami łożysko jest u nich jakby prześwietlane jakimś takim małym aparatem w którym są naniesione wszystkie parametry oryginalnego łożyska oraz skład stali i jest też odczytywany ten kod,. wspomniałeś coś o olejach ,sam mogłem kupić niby castrola 2t fullsyntetyk lanego z beczki w domku w garażu za 21zł gdzie cena hurtowa wynosi 31zł i nikt mi nie wmówi że to był oryginał ale tu akurat droga od producenta do odbiorcy końcowego jest bardzo długa przez sieć pośredników a każdy chce zarobić i często takie rozcieńczane cuda są sprzedawane jako oryginał,co do oryginalności łożysk mogę się sprzeczać ,bo firmy zainwestowały zbyt duży chajs w ochronę tego rynku i marki, próby wprowadzania na rynek podróbek łożysk kończą się już w zalążku [pseudo-hurtowni] ostatni taki przypadek był w 2013r w Poznaniu gdzie gość chciał sprzedać 23 łożyska niby SkF do jakichś samochodów ciężarowych za kwotę 23tyś zł.i to jest jedyny o jakim słyszałem.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ]