Dzisiaj jest 15 lis 2024, 10:38

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
*

Pojazd: yamaha aerox
Witam jestem właścicielem Yamahy Aerox po generalnym remoncie , mam problem od 3 tygodni .
Problemem jest przerywanie przy ruszaniu , skuter nie chce ruszyć z miejsca .
Jak mu pomogę ruszyć i osiągnie prędkość 20 km/h to zaczyna przyśpieszać normalnie , i chodzi płynnie .
Gdy stanę i znów próbuję ruszyć to przerywa .

Pierwsza jazda po remoncie około 30 km była prawidłowa , chodził jak marzenie i nagle pojawił się problem przy ruszaniu ( słyszę że przerywa ).

Nowe części :
-cały zestaw silnikowy ( cylinder , tłok, pierścienie, uszczelki , wał , łożyska , uszczelniacze )
na dobrych częściach

-gaźnik czyszczony i wyregulowany + nowe uszczelki
-filter nowy oryginalny
-kompletny napęd ( wario, rolki ,pasek sprzęgło , )
-nowa pompka oleju
-nowa świeca

I wszystko chodziło przez 20 km , przyśpieszał prawidłowo , prędkości maksymalnej nie sprawdzałem bo jest na dotarciu rzecz jasna.

Na tym nowym napędzie a jeszcze starym cylindrze osiągał 75 km/h czyli dobrze dobrane podzespoły.

Sprawdziłem jeszcze klin wału , jest w bardzo dobrym stanie .

Pali od kopa , na wolnych obrotach chodzi cicho ,płynnie i nie gaśnie po dodaniu gazu.

Prosił bym o propozycje co jeszcze może być winą przerywania podczas ruszania , sezon trwa ,skuter po remoncie , a ja już 3 tygodnie dłubie i nie wiem co mu dolega .

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Pojazd:
Cylinder był 50cc a teraz jest 70cc,?wymień jakie podzespoły tam siedzą z nazw firm nowe a jakie pozostały stare,napisałeś bardzo ogólnikowo a czasem jeden element nie wymieniony lub źle dobrany może narobić bajzlu

*

Pojazd: yamaha aerox
Cylinder 50 cm3 czyli standard. Pierwsze 30 km chodził bez zarzutów.

Jak wrócę do domu to napiszę na jakich częściach był zrobiony remont.

Dziś sprawdzę prądy na iskrowniku , cewce i masę.

Sprawdziłem prądy ,masę jest ok.

Zauważyłem że jak jest ciepły i go zgaszę na 5 minut to pierwsze ruszenie jest ok, zatrzymam się i znowu próbuję ruszyć to już nie chce i przerywa.

Zawsze lubiłem sam naprawiać ale teraz już rozkładam ręce .

:cry:

-- 16 lip 2014, 23:11 --

Chyba znalazłem przyczynę , zauważyłem że zalewa świecę , a z gaźnika gdzie wchodzi obudowa filtra powietrza pryska benzyna .

Popełniłem błąd , zamiast gaźnika na nowych uszczelkach zamontowałem drugi stary gaźnik . :idea:

Pośpiech = czeski błąd

Jutro zamienię gaźniki i przetestuję , a jak nie zadziała to na wagę i na żyletki :P

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ]