Dzisiaj jest 24 lip 2025, 4:02

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
*

Pojazd:
Witam,

ma roxa z 2000r i 9k przebiegu. Chodził ladnie , zbierał siędobrze , palil od kopa. Ostatnio miał zrobić trasę 45km i po przejechaniu 15km przerwał na 2 sekundy ( jakby zgasł ) ale znów wbil się na obroty i leciał. PRzejechałem tak może z 50metrów bo wiedzialem że cos jest nie chalo. Zjechalem na pobocze zgasł od razu. Odpalilem go w sumie bez wiekszych problemów ale silnik od tamtej pory szumi. Zdjałem przekładnie a tam było widać posiepane strzępki paska i pył z niego. Ale on się nie zerwał , tylko boki się troche nadcięły. Zauważyłem też że miał fajne wysokie RPM a prędkość mniejszą tak z 10km\h niż zawsze. Dopchałem go 5km a reszte drogi na lince ( ciągnał mnie CHIŃCZYK!! byłem taki upokorzony że jakiś syf pchnie yamahe no ale... :p?acze: )

W domu rozebrałem już prawie cały motór. Wariator wygląda normalnie , jedynie rolki są gorsze niż po ostatniej wizycie w przekładni. Wszystkie zębatki były na swoim miejscu. Zdjąłem pompę i wygląda tam chyba wszystko okej. Mały luz jest ale to chyba w nicyzm nie przeszkadza. Cylek zdjęty , zero rys takich niepokojących , tłok bez rys , pierścienie są , zabezpieczenia sworznia też. Wszystko na swoim miejscu. Luz na wale jest , jakiś 1-2mm nie wiem czy to dużo ale w każdym bądź razie luz jest wyczuwalny pod ręka.

Co waszym zdaniem poszło? Moto pali ale coś stuka i brzęczy., Jechać się da ale dźwięki są niepokojące. Dodam że motorem zrobiłem 2tyś km od kupna , praktycznie każdego dnia po 100km + . Ostatnie 3 dni przed rozwaleniem jeździł po 50km w ulewie i burzę , także po piaskach więc woda z piachem była praktycznie wszędzie. Może dostała się tam gdzie nie powinna? Tak czy siak osłab od kupna troszeczkę ale nadal chodził bdb jak na serie.

Co radzicie wymienić? Jak na razie chyba pasowałoby wszystkie łożyska na wale i na korbowodzie .

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:
**

Pojazd:
może być ze łożyska maja luz i stąd te drgania

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
moze to przez ten pasek ? jest juz zuzyty i jego odrywajace sie elementy moga uderzac wewnatrz przekladni i stad ten dzwiek, to tlumaczylo by tez mniejszy v-max i wyzsze obroty, pasek jest węższy i nie rozkreca tak wariatora :P propnuje kupic nowy pasek, zreszta ten i tak pewnie Ci niedlugo peknie, wiec i tak i tak bedziesz musial go wymienic

Tytuł:
*

Pojazd:
Cylek i tlok wygladaja ok wiec chyba sie nie przytarł .Jedynie co może szorować to łożyska , magneto i wariator i chyba zacznę od wymiany łożysk...

Tytuł:
*

Pojazd:
no i dziś rozpołowilem silnik , poszło gładko. łożysko od strony magneta jest na wale a od strony wariatora jest w karterze. Moim oczom ukazało się łożysko od strony waria , bez dwóch kulek , sprężyna od simera wypadła , sporo opiłków , ledwo się kręci :P Chyba wał nie kręcił się na łożysku tylko po nim bo ma rysy w miejscu gdzie jest nabite łożysko. Mam nadzieję ze powierzchnia nie jest starta i łożysko nowe wejdzie tam z należytym oporem.
Trzymajcie kciuki , w środe składam ten silnik. W sumie moje 1 rozpoławianie ale szło okej poza wybiciem wału z karteru , musialem solidnie walić w wał zeby wypadł ale chyba go w taki sposób nie pokrzywilem bo robiłem to młotkiem gumowym .

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
No to trzymamy kciuki ale po co ten temat? "Co padło w silniku?" Najprawdopodobniej po prostu zatarło się łożysko ale to chyba już wiesz, w temacie nie ma żadnego pytania tylko piszesz opis choćbyś pisał w temacie o twoim skuterze, napisz jakiej odpowiedzi oczekujesz :)

Aprilia SR '98

*Wrzuć na luz, śpiesz się powoli, myśl za kółkiem, myślenie nie boli*

......Lasst die Straße brennen - jagt das Baby durch die Stadt......

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ]