Dzisiaj jest 20 cze 2025, 10:18

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
*

Pojazd:
Dostałem skuter od znajomego na zasadzie naprawisz jest twój. I tu pojawia się problem, historia jest taka że kiedyś jeździł, aż przestał zapalać. Do tej pory naprawiałem motorynki i motorowery, a to ustrojstwo jest trochę bardziej skomplikowane, ale do rzeczy.

Skuter nie pali, na świecy jest iskra i jak mu się na siłę wtłoczy bezynki i przyłoży świecę to zapala mieszankę, ale na wkręconej nawet nie kaszlnie zastanawiam się nad kompresją, ale nie mam doświadczenia. Generalnie to nie mam najmniejszych problemów, aby jedną ręką kręcąc za wentylator obracać wałem.

Skuter stał rok bez ruchu, ale przed rozebraniem zakręciłem nim parę razy, a po rozłożeniu gaźnika w komorze pływaka było sucho jak pieprz, podobnie filtr paliwa.

Gdzie jest wario, zakładam że gdzieś za wiatrakiem chłodzenia.

Do czego służy fajka z igłą na gaźniku do której są podpięte 2 przewody.

Czy sprawny skuter po zdjęciu tłumika zapali (w celu sprawdzenia przepływu spalin)

Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdro

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
A więc... wario jest pod pokrywą przekładni nie za wiatrakiem, czyli od tej strony co jest gaźnik
jest taka pokrywa na kilka śrób i tam jest wario pasek sprzęgło i dzwon sprzegła
Sprzęgło jest po prawej a wario po lewej czyli konkretnie jest założone na wał

Ta fajka z igłą w gaźniku to jest elektryczne ssanie

Tak skuter da się odpalic bez tłumika...ale będzie bardzo głośno pracował

Co do tego że nie odpala to możliwe że jest zatarty lub nie podaje benzyny...
Najlepiej przeczyść cały układ paliwowy...i sprawdź czy wacha dochodzi do gaźnika jeśli tak i nadal nie pali to coś jest nie tak z cylindrem...

Obrazek

Wejdź i oceń mojego speeda
http://forum.mieloch.pl/viewtopic.php?t=96909

Obrazek

Tytuł:
*

Pojazd:
Dzięki za odpowiedź,
No właśnie pokręciłem sporo razy rozrusznikiem i w gaźniku sucho w filtrze paliwa który jest założony zaraz za bakiem też sucho. Co może być powodem niedochodzenia paliwa (może za małe ciśnienie w cylindrze?)

acha i jeszcze jedno z baku przez filtr paliwa idzie rurka do kwadratowego czegoś, zakładam (może pochopnie) że jest to pompka paliwa, ale z niej idzie przewód do gaźnika i bezpośrednio (drugi) gdzieś do bloku silnika (patrząc od tyłu, z prawej strony tuż pod cylindrem) do czego on jest skoro ssanie jest na owej fajce?

edit:
Już załapałem ten trzeci przewód napędza pod ciśnieniem pompkę :)

Ostatnio zmieniony 19 wrz 2011, 9:26 przez maciej.owczarek, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
*

Pojazd:
Serio nie wiem o co tu chodzi, jutro kupię jakiś spray do rozruchu i psiknę mu prosto w gardziel, byle by chociaż raz wałem zakręcił.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ]